Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Οταν το χαμογελο παγωσε....


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Οκτώβριος, 2016 - 07:31 | Στην Κατηγορία:

του Άκη Σωτηρόπουλου

Ολη την προηγούμενη χρονιά το πιο "πολυπαιγμενο" μοτο των συνδικαλιστών που είναι φίλα προσκείμενοι  στην κυβέρνηση  ήταν ότι "το χαμόγελο ξαναγύρισε στα σχολεία κι οι καθηγητές νιώθουν πια ασφαλείς ,γιατί ο Κυριάκος είναι στην αντιπολίτευση και δεν κινδυνεύουν να απολυθούν, γιατί η αξιολόγηση πάγωσε και η τράπεζα θεμάτων καταργήθηκε, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων επιλέγει δημοκρατικά τον διευθυντή της σχολικής μονάδας».

Άρκεσαν μόνο μερικοί μήνες για να παγώσει το χαμόγελο και να γυρίσει ο εφιάλτης.

Οι πρώτοι που σοβάρεψαν ήταν εκεινοι που άμεσα ή έμμεσα χτυπήθηκαν από την εαρινή επίθεση του υπουργού στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής , αλλα και στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών τα κενά σε συγκεκριμένους κλάδους συρρικνώθηκαν, ενώ τα πλεονάσματα σε κάποιους άλλους έλαβαν θηριώδεις διαστάσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον πιο  πρόσφορο τρόπο η τρίτη ανάθεση και να «κλείσουν τρύπες». Άμεσα αποτελέσματα ήταν τα εξής: δραστικότατη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών συναδέλφων (απόλυση λέγεται αυτό) και δεύτερον καθηγητες που πρέπει να συμπληρώσουν σε 3 και 4 σχολεία το ωράριο, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ποτέ δεν επανέφερε στα επιπεδα του 2013. Και προφανώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εκτιμήσεις του περασμένου καλοκαιριού ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν είχαν κανένα απολύτως παιδαγωγικό έρεισμα , αλλά ήταν απολύτως στοχευμένες σε ό,τι αφορά κλάδους και μαθήματα που υπέστησαν τις περικοπές και αποσκοπούσαν μόνο σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Όσο για τα τετράμηνα και την κατάργηση των εξετάσεων στο Γυμνάσιο ήταν απλώς το περιτύλιγμα...  Κι αν έμεινε ακόμη κανεις χαμογελαστός , μάλλον χλώμιασε όταν άκουσε τον υπουργό να λέει προκλητικά στην αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ ότι θα "παταξει την αργομισθια και να ετοιμάζεστε για υποχρεωτικές μετακινήσεις ακόμη κι εκτός ΠΥΣΔΕ"... Κι ύστερα ήρθε η σειρά των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ να νιώσουν τον αριστερό εξορθολογισμό. Πού ξανακούστηκε τμηματα γ λυκειου εσπερινων ΕΠΑΛ με τέσσερις και πέντε μαθητές ; Με τέτοιες σπατάλες θα περάσουμε την αξιολόγηση για να πάρουμε τη δεύτερη δόση; Χαμογελά ακόμη κανείς; Ακούστε κι αυτο: η αριστερή κυβέρνηση εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια ολο το νομοθετικό οπλοστάσιο των προκατόχων της. Ετσι, εκατοντάδες αδυνατούντες λόγω υγείας συνάδελφοι μας δεν μπορούν να έχουν ούτε δύο ώρες ελάφρυνση ωραρίου , γιατι ισχύει ο νόμος Μανιτάκη ότι οι εκπαιδευτικοΐ δικαιούνται μείωση μόνο εργασιακού κι όχι διδακτικού ωραρίου. Κι επειδή δεν συμφέρει να αλλάξει ο νόμος , η αριστερή κυβέρνηση δεν εχει κανενα πρόβλημα να πεθαίνουν οι συνάδελφοι μέσα στις αίθουσες.

Ενας ακόμη νόμος της πασοκοδεξιας , που έγινε σημαία φέτος απο τις περιφέρειες και τις ΔΔΕ είναι αυτός που προβλέπει ότι τα τμήματα κλειδώνουν τον Απρίλιο κι επομένως κανένας διευθυντής σχολικής μονάδας δεν μπορεί να δεχτεί μετεγγραφή μαθητή , αν αυτη ανοίγει τμήμα. Η αριστερή λύση που προτείνεται είναι να πάει σε διπλανό σχολείο ο μαθητής , όπου δεν θα ανοίξει τμήμα. Κι αν αυτό δεν ειναι εφικτό , μάλλον δεν θα πάει καθόλου σχολείο το παιδί , γιατι ο νόμος της Διαμαντοπούλου είναι υπεράνω όλων και δεν αλλαζει. Τελευταία κρούσματα  οι εγκύκλιοι για τα τμήματα με τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τα προγράμματα . Εσπευσε η ευαίσθητη κυβέρνηση της αριστεράς να στείλει εγκύκλιο για να τραβήξει το αυτί σε όσους άνοιξαν επιπλέον τμήμα, ενώ δεν είχαν σε όλα τα τμήματα τον ανώτατο αριθμό μαθητών. Πρώτον, αυτή η ερμηνεία ακυρώνει το πνεύμα και το γράμμα του νομου, εφόσον αν υπάρχουν 27 παιδιά και το ένα έχει  μαθησιακές δυσκολίες ,  ο νόμος προβλέπει μείωση κατα 3 παιδια, δηλαδη 24. Αν όμως έχει 26 παιδιά , με βάση την ερμηνεία της εγκυκλίου δε χρειάζεται καμία παρέμβαση.. Αν αυτο δεν ειναι αντίφαση, ποιο είναι; Δεύτερον , η εγκύκλιος επιμελώς δεν αναφέρει ποιος ειναι ο ανώτατος αριθμός μαθητων. Μήπως ετοιμαζόμαστε ολοταχώς για εφαρμογή του 27+10%; Τρίτον, αναλογίστηκε κανείς τι πλεονάσματα θα προκύψουν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις; Και για να μην αφήσει κανέναν σε καθεστώς αργομισθίας η κυβέρνηση της αριστεράς απαγορεύει να συμπληρώνουν ωράριο οι καθηγητές αναλαμβάνοντας προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και αγωγής υγείας. Αν δηλαδή σου λείπουν δυο ώρες , δεν σου επιτρέπουμε να πάρεις πρόγραμμα και να συμπληρώσεις, αλλά θα σε μετακινήσουμε σε άλλο σχολείο χωρίς να μας ενδιαφέρει το πώς θα πηγαίνεις κάποια χιλιόμετρα μακριά , δυο φορές την εβδομάδα για να κάνεις μια ώρα τη φορά και την ίδια μέρα να πρέπει να είσαι και στο σχολέιο σου κάνοντας χρήση του ιδιωτικόυ σου αυτοκινήτου, η κατοχή του οποίου πλέον τείνει να γίνει τυπικό προσόν διορισμού ενός εκπαιδευτικού. Πιο νεοφιλελεύθερα πεθαίνεις δηλαδή....

Οσο για το υπόμνημα Λιάκου και το νεο Γυμνάσιο Λύκειο , είναι απολύτως σαφές: όποιον δεν θέλει ή δεν μπορεί να είναι μέντορας, να αξιολογείται από τις επιδοσεις των μαθητων του , να μετακινείται σε 3-4 σχολεία επειδή με το κλείσιμο του 30% των Λυκείων θα χάσει στην οργανική του,  και γενικα να συμμορφωθεί με τη φιλοσοφία του σχολείου του Ο.Ο.Σ.Α και της ΕΕ που φιλοδοξεί να πετάξει τα παιδιά από τα 16 τους στην αγορά εργασίας χωρίς παιδεία αλλά με τις απαραίτητες δεξιότητες , για να αποτελέσουν τον ευέλικτο εργαζόμενο του 21ου αιώνα , η πόρτα της εξόδου και της κινητικότητας τον περιμενει. Στη θεση του θα στρατολογηθούν νέοι με "προσοντα και ορεξη" , με άλλο “habitus” , οι οποιοι με μισθούς και εργασιακές σχέσεις γαλερας δεν θα ασκουν ενοχλητική κριτικη και θα ειναι οι ιδανικοί ιμάντες αναπαραγωγής στο πιο ταξικό λύκειο που συζητήθηκε ποτε. Όσο για τις συνθήκες των νέων  προσλήψεων , οι θεσμοί ήταν σαφείς στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό : δεν συζητείται ακόμη τίποτα για νέους διορισμούς· να θεσπιστεί σύστημα αυστηρής αξιολόγησης για τους ήδη υπηρετούντες , να απολυθούν «οι κακοί» και μετά βλέπουμε πώς θα καλυφθούν τα όποια κενά...  Όσο  για την τράπεζα θεμάτων , το πόρισμα Λιάκου θεωρεί ότι «δεν χρειάζεται να δαιμονοποιείται» και την επαναφέρει και στις εισαγωγικές από το γυμνασιο στο λύκειο, και στις εξετάσεις του Λυκείου.

Και κάτι τελευταίο για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Ο νόμος που προέβλεπε την εκλογή τους από το σύλλογο έστω και μ αυτόν τον ελλιπή τρόπο που τα μεταπτυχιακά και η προϋπηρεσία μπορούσαν να αλλοιώσουν την ετυμηγορία του συλλόγου λόγω ποσόστωσης , μάλλον θα έχει την τύχη του νόμου για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος διευθυντής δεν ταιριάζει με το μοντέλο του σχολείου – επιχείρησης που ευαγγελίζονται οι φωστήρες του Ο.Ο.Σ.Α και της ΕΕ. Χρειάζονται διευθυντές μάνατζερ , που θα βρίσκουν χορηγούς και χρηματοδότες για το υποχρηματοδοτούμενο σχολείο του μνημονίου. Θα επανέλθει , λοιπόν , η συνέντευξη με το πρόσχημα της αξιοκρατίας.

Πλεον δε γελαει κανείς !!! Σιγα σιγα ολοι συνειδητοποιούν πού οδηγεί η υποταγη και αυτής της κυβέρνησης στις λογικες των μνημονίων και τις επιταγες του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Δεν υπαρχει κανενα απολύτως μέλλον όταν σφίγγουν τον κλοιό γύρω απο το λαιμό σου . Δεν θα τους αφήσουμε ομως . Τα ονειρα μας θα γίνουν ο εφιάλτης τους!! Το 62% της αξιοπρεπειας και του αγωνα είναι εδω. Πιανουμε το νήμα και χωρίς συμβιβασμούς συνεχίζουμε! Ειμαστε πολλοι κι εχουμε το δικιο με το μέρος μας!!!

ΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα