Thumbnail
Χθες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία μελών του Ρουβίκωνα στο γραφείο του

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ από χθες, μέλη του Ρουβίκωνα επισκέφθηκαν το γραφείο του καθηγητή Δ.Καλιαμπάκου και ζήτησαν τον λόγο για την συμμετοχή του σε επιτροπή για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Η ομάδα, σε κείμενό της, μιλά για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που επιφυλάσσει μια πιθανή εξόριξη:

«Aυτοί οι κίνδυνοι αναγνωρίζονται και από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνέταξε το 2012 το εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με επικεφαλής τον Καλιαμπάκο που έγινε για τα μάτια του κόσμου. Στο τέλος όμως βγάζει τη δουλειά μέλι γάλα, δηλαδή οι επιπτώσεις είναι ασήμαντες και αναστρέψιμες. Η ίδια αυτή μελέτη καθόλου δε λαμβάνει υπόψη πως στη χώρα από το 1980 μέχρι και σήμερα έχει καεί το 80% των δασικών της εκτάσεων. Επισημάνει όμως πως στην περίπτωση μη εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή οι κάτοικοι της Ηπείρου θα «πεθάνουν» από τη θλίψη τους επειδή δε θα ανοιχτούν οι συνολικά 200 θέσεις εργασίας για όσο θα διαρκέσει το έργο, μην αναφέροντας πως οι θέσεις αυτές αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό ή και επικίνδυνη ανθυγιεινή εργασία με πολλές πιθανότητες εργατικού ατυχήματος και χαμηλό ημερομίσθιο. Επίσης δεν υπολογίζει τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας των εξορύξεων στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ηπειρο, οι απασχολούμενοι στη γεωργία – κτηνοτροφία καταγράφηκαν 47.665 το 2016, ενώ στο τουρισμό 12.206 το 2015, οι οποίοι δεν υπολογίζονται στα οικονομικα της μελέτης».

Η ανάρτηση του Ρουβίκωνα για την εισβολή στο γραφείο του καθηγητή καταλήγει «απαιτούμε ΑΜΕΣΗ εγκατάλειψη των σχεδίων για την εκμετάλευση των υδρογονανθράκων σε χερσαία και θαλάσσια κοιτάσματα. Αλληλεγγύη στον αδάμαστο αγώνα των κατοίκων της Ηπείρου. Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας»

H απάντηση του καθηγητή για το περιστατικό αλλά και για τα πορίσματα και τον ρόλο της συγκεκριμένης επιτροπής, όπως δημοσιεύτηκε αρχικά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Μια οφειλόμενη απάντηση

Δημήτρης Καλιαμπάκος, Καθηγητής ΕΜΠ

05.06.2018

Με αφορμή την παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» στο γραφείο μου τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, οφείλω να υπερασπιστώ τις απόψεις μου και την προσωπικότητά μου με μια δημόσια τοποθέτηση, μιας που οι συνθήκες της παρέμβασης και πολύ περισσότερο ο τύπος της δημοσιότητας που πήρε το γεγονός δεν το επέτρεψαν. Ξέρω ότι η άποψή μου, δυστυχώς,  δεν θα φτάσει στα ίδια αυτιά που έφτασε η διαστρέβλωσή της, αλλά επέλεξα να μην χρησιμοποιήσω τους ίδιους μηχανισμούς ενημέρωσης, γιατί ήξερα ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιούνταν για σκοπούς στους οποίους αντιστέκομαι χρόνια. Για αυτό δημοσιοποιώ τη θέση μου μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Ως γενική αρχή, πιστεύω ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, περιβαλλοντικές και τεχνικές, και, κυρίως, κοινωνικές και πολιτικές, η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων μπορεί να συμβάλλει σε μια πορεία ανεξάρτητης αναγέννησης της χώρας. Στις παρούσες δε συνθήκες υπερασπίζομαι την ύπαρξη δημόσιου φορέα έρευνας κι εκμετάλλευσης για τους ορυκτούς πόρους, τοποθετούμενος ανοιχτά ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές διάλυσης ή ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΙΓΜΕ κλπ. Αυτοί που εύκολα, ως μια μορφή ιδιότυπου «λουδισμού», ισχυρίζονται το αντίθετο, θα πρέπει να θυμηθούν ότι ο «μύθος της ψωροκώσταινας» αποτελεί διαχρονικά στη χώρα ιδεολογικό εργαλείο παθητικοποίησης και υποταγής του λαού. Από την κατοχή μέχρι και τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα. Και κάποιοι πλήρωσαν πολύ σκληρά την επιστημονική εργασία και θέση τους που διαψεύδει τον μύθο.

Δέχθηκα να αναλάβω τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο γιατί είναι το αντικείμενο της δουλειάς μου, γιατί η Ήπειρος είναι το σπίτι μου, γιατί αν δεν την έκανα εγώ ο επόμενος που θα την αναλάμβανε, ίσως, θα ήταν χαλαρός στους περιορισμούς που θα έβαζε. Ίσως, τέλος, γιατί από χαρακτήρα δεν θα μπορούσα να αποφύγω να πάρω θέση, απλά «για να μη μπλέξω».

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η ερευνητική ομάδα μου συνέταξε, πριν έξι χρόνια (η οποία δεν έχει χαρακτήρα άδειας ή έγκρισης), έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θέτει αυστηρές προδιαγραφές (τις πλέον αποτελεσματικές σε διεθνές επίπεδο) τόσο για την έρευνα όσο και για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τις οποίες είναι υποχρεωμένες να τηρούν οι περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες (π.χ. κοινωνικού κόστους- οφέλους) που πρέπει σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ να εκτελεστούν. Επίσης, παίρνοντας υπόψη τη δικαιολογημένη δυσπιστία του κοινού έναντι των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, προτείνει, για πρώτη φορά, τη συμμετοχή πολιτών, του κοινού, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όμως, η πραγματική τομή που υπάρχει στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ήπειρο είναι μια πολιτική θέση: δίνεται, ανάμεσα στην έρευνα και την εκμετάλλευση, καθοριστικός, αποφασιστικός ρόλος στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία στο ερώτημα για το αν πρέπει να πραγματοποιηθεί η εκμετάλλευση. Είναι μια καθαρή θέση που, για πρώτη φορά, εμφανίζεται σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η θέση αυτή συνάντησε δριμεία αντίδραση. Όμως, την υπερασπίστηκα τότε και την υπερασπίζομαι και τώρα. Σήμερα, είναι νόμος του κράτους και αν, άμεσα ή έμμεσα, υπονομευθεί, αυτό θα είναι παράνομο. Η άποψή μου αυτή δεν απορρέει από το γεγονός ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης έχει πάντα δίκιο, αλλά από τη βαθύτατη πεποίθησή μου ότι τίποτε δεν προχωράει, και δεν έχει νόημα να προχωρήσει, χωρίς την ουσιαστική συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, στην παρέμβαση ακούγεται η φράση μου «είστε σίγουροι ότι ξέρετε σε ποιον μιλάτε;», η οποία μπορεί να ερμηνευθεί με λάθος τρόπο και για την οποία θέλω να δώσω το πραγματικό της περιεχόμενο.

Η φράση έχει το νόημα πως η δράση μου για την προστασία και την αναγέννηση της Ηπείρου είναι γνωστή. Και, βέβαια, δεν θα την ευτελίσω παρουσιάζοντάς την ως «επιχείρημα».

Άλλωστε, τα βουνά και οι άνθρωποι της Ηπείρου ξέρουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;