Thumbnail
Η Αγγελική Χριστοδουλάκη, νικήτρια στον Μεταφραστικό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μαθητές «Juvenes Translatores» είναι μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής 

Η Αγγελική Χριστοδουλάκη, νικήτρια στον Μεταφραστικό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μαθητές «Juvenes Translatores» είναι μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής αναδείχτηκε η φετινή νικήτρια ανάμεσα σε 90 διαγωνιζόμενους από 21 σχολεία της Ελλάδας. Η Αγγελική μίλησε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” για το διαγωνισμό, επισημαίνοντας ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό όχι για να κερδίσει, αλλά για να κάνει εξάσκηση στα αγγλικά της.

“Αυτός ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 29 Νοεμβρίου, πήραν μέρος 90 υποψήφιοι από 21 σχολεία της Ελλάδας, και ύστερα από κλήρωση των σχολείων. Από το δικό μου σχολείο που κληρώθηκε, συμμετείχαμε δύο άτομα. Εγώ επέλεξα να μεταφράσω από τα αγγλικά στα ελληνικά, ήταν ένα κείμενο σε μορφή δοκιμίου. Προσπάθησα να το αποδώσω όσο γίνεται καλύτερα, τα σημεία στίξης, να μεταφέρω το ύφος του αρθρογράφου” σχολίασε η μαθήτρια από τη Χαλκιδική, υπογραμμίζοντας: “Σε αυτό το διαγωνισμό πήρα μέρος περισσότερο για να εξασκήσω τα αγγλικά μου, να επισημάνω τις ελλείψεις μου. Δεν πήγα στο διαγωνισμό με στόχο να κερδίσω, είναι αλήθεια ότι δεν είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να ακολουθήσω το επάγγελμα του μεταφραστή”.

Στις 6 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, έχει καλέσει τους νικητές από κάθε χώρα – μέλος της Ευρώπης σε μία εκδήλωση βράβευσης. Τα βραβεία θα δοθούν από επαγγελματίες γλωσσολόγους.

“Λαμβάνουν υπόψη στην αξιολόγηση εκτός από την ορθογραφία, το συντακτικό, τη γραμματική, πώς αποδίδουμε την κάθε λέξη ξεχωριστά. Αλλά ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε κάποια λέξη πώς θα αποδώσουμε το νόημα της”συμπλήρωσε η Αγγελική. Η μαθήτρια ομολόγησε ότι δεν έχει έχει πάρει ακόμη οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ωστόσο δήλωσε αισιόδοξη.

“Θα προσπαθήσω να μείνω στην Ελλάδα γιατί ευκαιρίες πάντα υπάρχουν, αν μπορείς να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες και τις δεξιότητές σου. Φυσικά υπάρχουν ευκαιρίες στο εξωτερικό αλλά δεν χρειάζεται κατ΄ ευθείαν να τα παρατάμε και να φεύγουμε στο εξωτερικό. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εδώ με τις δυνάμεις μας”.

Η Αγγελική Χριστοδουλάκη υποστήριξε ότι παρά τα δεκάδες προβλήματα των ευρωπαϊκών λαών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτός ο θεσμός της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.

“Η Ευρώπη είναι ένας εξαιρετικός θεσμός και μπορεί να προσφέρει ισορροπία σε όλα τα κράτη. Θα πρέπει να υπάρχουν σχέσεις αλληλεγγύης, είναι ευκαιρία να αλληλεπιδράσεις με άλλους πολιτισμούς”.

Η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οργανώνει ετησίως τον διαγωνισμό Juvenes Translatores («νέοι μεταφραστές» στα λατινικά) από το 2007. Στόχος του είναι να προωθήσει την εκμάθηση γλωσσών στα σχολεία και να δώσει στους νέους μια γεύση από το επάγγελμα του μεταφραστή. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος 17χρονοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλα τα επιλεγέντα σχολεία σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο διαγωνισμός ενέπνευσε και ενθάρρυνε ορισμένους από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν γλωσσικές σπουδές στο πανεπιστήμιο και να γίνουν επαγγελματίες μεταφραστές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Υστερία διώξεων στα σχολεία του Πειραιά: Νέες κλήσεις για απολογία σε 3 εκπαιδευτικούς!
Κάτω τα χέρια από τη συναδέλφους, Χρύσα Χοτζόγλου, Γιώργο Καββαδία. Δημήτρη Χαρτζουλάκη
Υστερία διώξεων στα σχολεία του Πειραιά: Νέες κλήσεις για απολογία σε 3 εκπαιδευτικούς!