Thumbnail
Ποινική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί που δεν στελεχώνουν τις επιτροπές ποιοτικού ελέγχου με το προσωπικό που ορίζει η νομοθεσίαt;

Για τη νέα υπουργική απόφαση για τα σχολικά γεύματα εξέδωσε ανακοίνωση η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Όπως τονίζεται, "η πολιτεία [...] αποποιείται την υποχρέωση της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και αποπειράται να την μεταφέρει, εκ του πονηρού, στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντάς τους και την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας των γευμάτων."

Η ΔΟΕ τονίζει ότι "οι εκπαιδευτικοί, επιστήμονες παιδαγωγοί, είναι επιφορτισμένοι με το κομβικής σημασίας έργο της αγωγής και εκπαίδευσης των μαθητών. Δεν είναι τραπεζοκόμοι."

"Ποινική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί που δεν στελεχώνουν τις επιτροπές ποιοτικού ελέγχου με το προσωπικό που ορίζει η νομοθεσία", αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

"Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναλάβουν σε καμία περίπτωση το έργο του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων", σημειώνει η ΔΟΕ.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει, με αφορμή και τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τα σχολικά γεύματα, τόσο τη σειρά δράσεων που έχει αναλάβει όλα τα χρόνια που η οικονομική κρίση εξαθλιώνει την κοινωνία και φυσικά, πρώτα τα πιο ευαίσθητα μέλη της, τα παιδιά, σχετικά με το τεράστιας σημασίας ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών, ζήτημα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την άρση των πολιτικών της εξαθλίωσης των εργαζομένων που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή υλοποίησης του προγράμματος «σχολικά γεύματα» τονίσαμε ότι η πολιτεία, που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει το ζήτημα αποσπασματικά εκχωρώντας την μέριμνα για προγράμματα σίτισης των μαθητών σε ιδιωτικούς φορείς, δίχως να είναι σε θέση να ελέγξει το αν όλα αυτά τα προγράμματα στοχεύουν πράγματι στην στήριξη των μαθητών ή τα κίνητρά τους είναι ξένα προς τη σχολική και κοινωνική πραγματικότητα, με τις υπουργικές αποφάσεις για τα «σχολικά γεύματα» (με τρόπο επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών)  αποποιείται την υποχρέωση της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και αποπειράται να την μεταφέρει, εκ του πονηρού, στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντάς τους και την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας των γευμάτων.

Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοούμε έναν μεγάλο  κίνδυνο που δημιουργεί η αδιέξοδη και ανεύθυνη, επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης με τις αντιδράσεις που, δικαιολογημένα, γεννά. Να μείνουν, τελικά, οι μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη για ένα γεύμα, δίχως και αυτό ακόμη.

Οι εκπαιδευτικοί, επιστήμονες παιδαγωγοί, είναι επιφορτισμένοι με το κομβικής σημασίας έργο της αγωγής και εκπαίδευσης των μαθητών. Δεν είναι τραπεζοκόμοι (προσωπικό που η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προσλάβει για όλα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία καθώς και επιπλέον για τα σχολεία όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σχολικά γεύματα), ούτε έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων. Η άσκηση τέτοιου έργου από μέρους τους, τους φέρνει αντιμέτωπους ακόμη και με ποινικές ευθύνες. Φυσικά, ποινική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί που δεν στελεχώνουν τις επιτροπές ποιοτικού ελέγχου με το προσωπικό που ορίζει η νομοθεσία.

Σε συνέχεια και επικαιροποίηση όλων των προηγούμενων αποφάσεών μας, σεβόμενοι, παράλληλα, τις ανάγκες των μικρών μας μαθητών, καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναλάβουν σε καμία περίπτωση το έργο του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων. Η μόνη εμπλοκή τους μπορεί να αφορά μόνο στην καταμέτρηση του αριθμού των παραδιδόμενων γευμάτων, για την ποιοτική κατάσταση των οποίων, σύμφωνα και με το πνεύμα των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων που έρχεται να τροποποιήσει η νέα  Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/21-8-2018, υπεύθυνοι είναι οι προμηθευτές και το Υπουργείο που τους ανέθεσε το έργο,  αφού πρέπει να «…διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων». Αυτό, που η νέα υπουργική απόφαση «ξεχνάει» να επαναλάβει, θα πρέπει να καταγράψουν οι σύλλογοι διδασκόντων σε πρακτικό τους. Θα πρέπει, επίσης, να συντάξουν  πρακτικό με το οποίο, εξ αιτίας της σειράς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες, αποφασίζουν τα γεύματα των μαθητών που δεν παραμένουν στο ολοήμερο να τους δίνονται κατά την αποχώρησή τους ώστε να τα πάρουν στο σπίτι τους.

Σχέδιο πρακτικού για πρόγραμμα σίτισης – Σεπτέμβριος 2018
Σχέδιο Πρακτικού για την Τριμελή Επιτροπή Παραλαβής Σίτισης 2018

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidiki_pornografia.jpg
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»
«Σε ένα σχολείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, ένας ανήλικος βιντεοσκόπησε δύο παιδιά να ερωτοτροπούν και το έστειλε σε φίλους του, χωρίς να καταλαβαίνει...
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»