Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Αλλαγές στην Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια των πτυχιούχων με το νέο νόμο της Ανώτατης Εκπαίδευσης


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Αύγουστος, 2017 - 10:42 | Στην Κατηγορία:

Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια των πτυχιούχων

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περιελαμβάνεται διάταξη που επιλύει ένα πρόβλημα που είχε προκύψει με τελειόφοιτους καθηγητικών σχολών που είχαν εισαχθεί σε αυτές το 2013-2014 και αφορούσε την Παιδαγωγική και Διδακτική τους Επάρκεια.

Όπως είναι γνωστό η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια είναι απαραίτητη σύμφωνα με το ν.3848/2010 για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Στις μεταβατικές διατάξεις και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 παρ. 6 ορίζονταν ότι αυτή στην ουσία αφορούσε όσους εισάγονταν από το 2013-14 και εφεξής: «Οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 2 εφαρμόζονται σε όσους εισάγονται σε Τμήματα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και εφεξής.

Για όσους έχουν εισαχθεί σε Τμήματα ΑΕΙ πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό το διορισμό ή την πρόσληψή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ισχύουν οι κείμενες, πριν την ισχύ του ν. 3848/2010 κατά τη δημοσίευση του παρόντος διατάξεις.»

Επειδή όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε τη διάταξη με την παρ.22Β του άρθρου 36 του ν.4186/2013 αντικαταστάθηκαν το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της περιπτ. β της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3848/2010 με τα οποία προστέθηκε ως προϋπόθεση για την πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των τελειόφοιτων των εν λόγω σχολών να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα από τρεις ειδικότερες θεματικές περιοχές, προκειμένου να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Παιδείας ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου του ΑΕΙ πράγμα που δεν έγινε προκύπτει η ανάγκη παράτασης της εν λόγω ρύθμισης.

Έτσι λοιπόν έχουμε διάταξη στο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που αναφέρει:

13. Στο τέλος του άρθρου 2 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:

«8. Δεν υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 όσοι εισήχθησαν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015 σε καθηγητικές σχολές, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (Α΄ 267)».

Στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ υπάρχει μήνυμα του Προέδρου του Τμήματος που αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι “αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απαίτηση για ΠΠΔΕ ισχύει πλέον για όσους εισήχθησαν από το ακαδ. έτος 2015-2016 (3ο έτος κατά το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο) και μετά. Άρα τα Τμήματα έχουν το περιθώριο να καθοδηγήσουν σωστά τους τριτοετείς φοιτητές τους.”

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ένας Δάσκαλος είχε μια ιδέα: Να φτιάξει ένα «Πανεπιστήμιο Παιδιών» (Εικόνες)

Στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" της Καβάλας η γνώση γίνεται παιχνίδι, έμπνευση και δημιουργία

Το σχολείο, η επίδοση και η αριστεία

Ποιος είναι ο ρόλος της επίδοσης και της αριστείας στον άνθρωπο και την κοινωνία; 

 

Η παιδαγωγική και κοινωνική αξία της επίδοσης και της αριστείας

Οι θεσμοί και οι κοινωνίες δεν «χαρίζουν» την τιμή και τη δόξα σε πολίτες, χωρίς οι ίδιοι να έχουν πείσει ότι τις δικαιούνται επάξια

Σήμερα Σαββάτο στο "Σήμα" για την Παιδαγωγική και τον Μακαρένκο με τον Περικλή Παυλίδη

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, 18:30 στο ΣΗΜΑ (Χαριλάου Τρικούπη και Ισαύρων - Εξάρχεια)