Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

33 χρόνια τμήματα ένταξης χωρίς βιβλία και έτοιμο εποπτικό υλικό


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Σεπτέμβριος, 2017 - 16:49 | Στην Κατηγορία:

1984- 2017

33χρόνια τμήματα ένταξης χωρίς βιβλία  και έτοιμο εποπτικό υλικό για την ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο

Τα Τμήματα Ένταξης λειτουργούν 33 χρόνια και προσφέρουν πάρα πολλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Όλα αυτά τα χρόνια (με μικρές εξαιρέσεις) δεν υπήρξαν πρακτικά βιβλία με έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό που να δόθηκαν στα τμήματα ένταξης για παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση,

ΔΕΠΥ, δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Βιβλία θεωρίας και ενημερώσεις για τα χαρακτηριστικά των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, την ιστορική αναδρομή τους, τη μελέτη περιπτώσεων και θεωρητικές προτάσεις υπάρχουν στα τμήματα ένταξης αλλά έχει δημιουργηθεί μεγάλο εκπαιδευτικό έλλειμμα σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό υλικό.

Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής προσπαθούν από μόνοι τους να δημιουργήσουν το δικό τους εκπαιδευτικό υλικό. Παρακολουθούν σεμινάρια και επιμορφώσεις, κάνουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά αλλά και πάλι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά που έχουν ανάγκη οι μαθητές τους.

Στην Ελλάδα λειτουργούν κοντά στα 2.000 τμήματα ένταξης  και από 10.000 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής εργάζονται σε όλες τις δομές της ειδικής αγωγής.

Σχεδόν 110.000 παιδιά από τα περίπου 1.200.000, χρειάζονται ειδική αγωγή (Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Ευρυδίκη»). Τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζουν μόνο 13 Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα !

Τα βιβλία με πρακτικές οδηγίες και έτοιμο εποπτικό υλικό τα χρειάζεται ο εκπαιδευτικός ειδικής αλλά και ο εκπαιδευτικός γενικής αγωγής που τις περισσότερες ώρες έχει τον μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στην τάξη του.

Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναπτυχθεί πολλά συστήματα για την εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού από την δεκαετία του 1970 με γνωστότερα :

 • Το πρόγραμμα TEACCH (Treatmentand Εducation of Autistic and Communication Handicapped Children) από τον Erin Schopler το 1972
 • Το πρόγραμμα ΑΒΑ - Lovaas (Lovaas' Applied Behavioural Analysis) υλοποιήθηκε από τον Δρ. Ivar Lovaas στηνΗΠΑ. στα τέλη της δεκαετίας του 80.
 • Το πρόγραμμα PECS (Picture Exchange Communication System) αναπτύχθηκε το 1985 από τους Lori Frost και Andy Bondy.
 • Οι Κοινωνικές Ιστορίες (Social Stories). Η Carol Gray ξεκίνησε και ανέπτυξε τη χρήση των "Κοινωνικών Ιστοριών" ήδη από το 1991.
 • Το πρόγραμμα Makaton σχεδιάστηκε το 1973 από την Margaret Walker

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συγγραφικές προσπάθειες για να υποστηριχθούν οι μαθητές που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού αλλά και με άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό και πρακτικά βιβλία.

 • Για τα παιδιά με νοητική υστέρηση , δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα σχολικά εγχειρίδια προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ικανότητές τους. Δεν υπάρχουν δηλαδή βιβλία με:
 • μικρότερη ύλη
 • μεγαλύτερη εικονογράφηση
 • σχεδιαγράμματα  
 • απλουστοποίηση κειμένων και ύλης
 • υποστήριξη από CD-ROM κ.α.
 • Για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία) δεν υπάρχουν βιβλία που να υποστηρίζουν με τεχνικές, ασκήσεις και δραστηριότητες τις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές αυτοί.
 • Υπάρχουν ακόμη και παιδιά με άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που επίσης χρειάζονται εξειδικευμένα προγράμματα, τεχνικές, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του σχολείου.
 • Στην Ελλάδα έχουν τροποποιηθεί με επιτυχία τα σχολικά εγχειρίδια μόνο για τα παιδιά με δυσκολίες όρασης και ακοής.

Συνοψίζοντας ελπίζουμε ότι το άρθρο ανέδειξε τις ανάγκες στήριξης των Τμημάτων Ένταξης με κατάλληλα βιβλία και υλικό. Ενός θεσμού 33 χρόνων που εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έχουν αγκαλιάσει περισσότερο από «πολύ».

Ο ΕΠΑΦΟΣ ανταποκρινόμενος στο «κάλεσμα» διδασκόντων, διδασκομένων και του οικογενειακού περιβάλλοντος των τελευταίων υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρονικού και έντυπου παιδαγωγικού υλικού για το χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
 

“Ένταξη & εκπαίδευση για όλους.

Εκπαίδευση με όλα τα παιδιά μαζί”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΑΦΟΣ: 3 κορυφαία βιβλία ειδικής αγωγής - 1.000 σελίδες δραστηριοτήτων

Τα κορυφαία βιβλία Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα με 3.000 σελίδες δραστηριοτήτων

Τα νέα δεδομένα στις κρίσεις των διευθυντών εκπαίδευσης

Αποκτήστε 2 μοναδικά βοηθήματα για τα θέματα που θα σας απασχολήσουν κατά τη διαδικασία της επιλογής για τη θέση του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης