Thumbnail
Προσλήψεις

Την έναρξη της σχολικής χρονιάς με καλούς... οιωνούς υπόσχεται το υπουργείο Παιδείας και όπως τονίζει ο υπουργός Νίκος Φίλης στο «Εθνος της Κυριακής», ήδη έχουν εξασφαλισθεί τα κονδύλια για τις προσλήψεις των αναπληρωτών, οι οποίες μάλιστα φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο.

«Η μέριμνα και ο σχεδιασμός για να υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας», εξηγεί ο Νίκος Φίλης.

Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει ανακούφιση σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και θα προσφέρει μια ομαλή σχολική χρονιά για τους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι φέτος η χρονιά να ξεκινήσει χωρίς κενά εκπαιδευτικών και όπως φαίνεται θα το πετύχει αφού ήδη εξασφάλισε 302 εκατ. ευρώ για τις προσλήψεις 21.000 αναπληρωτών, οι οποίοι θα είναι στις θέσεις τους άμεσα.

«Φέτος θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτό τον αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα το κάνουμε από τον Σεπτέμβριο και όχι από Δεκέμβριο ή Γενάρη, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ομαλή λειτουργία

Αυτό είναι καλό για την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών που αμέσως θα πληρωθούν και φυσικά για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι: «Θέλουμε να είναι η τελευταία χρονιά που θα πάρουμε τόσο πολλούς αναπληρωτές.

Εχουμε ένα σχέδιο για 20.000 μόνιμους διορισμούς από το 2017. Φέτος θα διοριστούν σε μόνιμες θέσεις 500 εκπαιδευτικοί, που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ.

Στο εξής περνάμε στην εποχή των διορισμών στην εκπαίδευση, με δεδομένο ότι μαζί με την υγεία, αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο θέμα των διορισμών.

Για το νέο σχολικό έτος εξασφαλίσαμε 302 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με στόχο τον διορισμό 21.000 αναπληρωτών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η μέριμνα και ο σχεδιασμός για να υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας».

Πάντως η εικόνα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος Ιουλίου καθώς προχτές στάλθηκε σε όλες τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δοθούν στο υπουργείο έως το τέλος του μήνα οι εκτιμήσεις για τα λειτουργικά κενά και τα πλεονάσματα.

Στο μεταξύ στις 19 Ιουλίου ολοκληρώθηκε και η υποβολή αιτήσεων των αναπληρωτών των μουσικών ειδικοτήτων, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά. Χτες το υπουργείο Παιδείας έδωσε και τον αριθμό των αιτήσεων αναπληρωτών για τα μουσικά σχολεία, ο οποίος έφτασε στα 1.941 άτομα.

Οσον αφορά στις αιτήσεις των εκπαιδευτικών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -προκειμένου να εργαστούν κάθε χρόνο ως αναπληρωτές-, έχουν φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Φέτος κατατέθηκαν 92.955 αιτήσεις, ενώ και πέρυσι ο αριθμός ήταν περίπου ίδιος (92.089). Το σχολικό έτος 2014-15 είχαν κατατεθεί 78.576 αιτήσεις.

Πολλές συνταξιοδοτήσεις
Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει στον κόσμο της εκπαίδευσης για εργασία, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια οι μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία είναι μηδενικοί, παρά τον μεγάλο αριθμό δασκάλων και καθηγητών που βγήκαν στη σύνταξη την τελευταία εξαετία της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Από τα στατιστικά στοιχεία, που δίνουν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τις αιτήσεις των αναπληρωτών φαίνεται ότι... τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι φιλόλογοι οι οποίοι φέτος έφτασαν πια κοντά στους 22.000, και οι οποίοι βέβαια σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα μόνιμου διορισμού τουλάχιστον για τα επόμενα -πολλά- χρόνια.
21.000 προσλήψεις αναπληρωτών από τον Σεπτέμβριο

Το ίδιο ισχύει σε γενικές γραμμές και για τις υπόλοιπες πολυπληθείς ομάδες, δηλαδή τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, οι οποίοι συνωστίζονται στις λίστες αφού παρήλθαν τα χρόνια κατά τα οποία μόλις έπαιρναν το πτυχίο βρίσκονταν κατευθείαν μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Η εικόνα αυτή πλέον έχει... ξεθωριάσει και γι' αυτό άλλωστε οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στις παιδαγωγικές σχολές και στρέφονται σε άλλες ειδικότητες που κρίνουν ότι έχουν απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΘ
ΑΠΘ: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024
Η Διεθνής Έκθεση ανοίγει τις πύλες της σήμερα (25/04) στους χώρους της ΔΕΘ μέχρι και το Σάββατο (27/04) 
ΑΠΘ: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024
paidiki_pornografia.jpg
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»
«Σε ένα σχολείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, ένας ανήλικος βιντεοσκόπησε δύο παιδιά να ερωτοτροπούν και το έστειλε σε φίλους του, χωρίς να καταλαβαίνει...
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»