Thumbnail
ΕΚΠΑ

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΓΣ ΤΗΣ 13/2/2018

 

Στις 13/2/2018 συνήλθε η ΓΣ του Συλλόγου η οποία συζήτησε το μισθολογικό και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ να προτείνει απεργιακές κινητοποιήσεις για την υποστήριξη των αιτημάτων μας. Η ΓΣ αποδέχτηκε την εισήγηση του ΔΣ και αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στην προειδοποιητική απεργία στις 7-8 Μαρτίου. Ανέθεσε στο ΔΣ να συνοψίσει σε κείμενο τα συμπεράσματα από τη συζήτηση που έγινε. Το κείμενο αυτό ακολουθεί.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι κατά τα χρόνια επιβολής των μνημονίων η χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει μειωθεί δραματικά και σε ποσοστά πολλαπλάσια της μείωσης του ΑΕΠ της χώρας. Πλέον τα ΑΕΙ δεν είναι σε θέση να καλύπτουν ούτε τις τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της μείωσης του ΑΕΠ και της μείωσης της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ αναδεικνύει ως υποκριτική και ψευδή την διακηρυγμένη θέση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της τωρινής, ότι δήθεν θεωρούν τα Πανεπιστήμια ως μοχλό της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας. Τα ποσά που κατά καιρούς ανακοινώνονται ως επιπλέον παροχές είναι παντελώς ανεπαρκή και επιπλέον η απορρόφησή τους συνοδεύεται από τέτοιους κανόνες και περιορισμούς που γίνεται πρακτικά αδύνατη.

Στα πλαίσια της οικονομικής ασφυξίας των ΑΕΙ, έχει επιβληθεί σημαντικότατος περιορισμός του διδακτικού προσωπικού, το οποίο, ιδιαίτερα σε τμήματα κεντρικών πανεπιστημίων, έχει μειωθεί συχνά κατά 40-50%. H πρόσληψη νέου προσωπικού σε αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων έχει ουσιαστικά παγώσει με τις νέες θέσεις να κινούνται σε επίπεδα του 5% των αποχωρησάντων. Πολλά εργαστήρια ερημώνονται και πολλά μαθήματα έχουν περικοπεί. Σημαντική συνιστώσα της εχθρικής στάσης του κράτους, όπως εκφράζεται διαχρονικά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, απέναντι στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί η μείωση των μισθών του διδακτικού προσωπικού κατά 40-45% κατά τα τελευταία έτη.

Ειδικά για το μισθολογικό, παρατηρούμε σημαντική αύξηση της διαφοράς ανάμεσα στους μισθούς αφενός των δικαστικών και των ένστολων και αφετέρου των καθηγητών πανεπιστημίου. Οι δύο πρώτες κατηγορίες είχαν αυξήσεις από 40% έως και 100% κατά τα έτη 2008-2009, οι οποίες δεν συμπεριέλαβαν τα μέλη ΔΕΠ. Επίσης, η Κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει τους μισθούς των κατηγοριών αυτών στα επίπεδα του 2012, σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, αλλά αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, αναγκάζοντας μας σε μακρόχρονους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους συνταξιοδοτούμενους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν υποστεί περικοπές άνω του 55%, οι οποίες μάλιστα θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον λόγω της σταδιακής κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς».

Σε επανειλημμένες συναντήσεις μας με κυβερνητικούς αρμοδίους, αυτοί δήλωναν ότι έχουμε απόλυτο δίκιο σε όσα λέμε για την άδικη αντιμετώπισή μας διαχρονικά σε σχέση με τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια και μας διαβεβαίωναν ότι με το νέο μισθολόγιο θα υπάρξει μία, έστω εξαιρετικά μικρή, αποκατάσταση της αδικίας. Αντίθετα από τις κούφιες αυτές διαβεβαιώσεις όμως, το νέο μισθολόγιο, που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στο ΕΚΠΑ και θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1/1/2017, οδηγεί σε νέες μειώσεις των μισθών πολλών συναδέλφων, ιδιαίτερα όσων έχουν πολλά έτη υπηρεσίας και ανήκουν σε υψηλές βαθμίδες. Χαρακτηριστικά, στο ΕΜΠ που έχει εφαρμοστεί υπήρξαν μειώσεις μέχρι και 200 ευρώ το μήνα σε συναδέλφους.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι στην ουσία ασκείται πίεση στα μέλη ΔΕΠ να αναζητήσουν βιοποριστικούς πόρους από άλλες πηγές, οι οποίες, ακόμα και όταν βρεθούν, τους περισπούν από το διδακτικό και ερευνητικό τους έργο. Η ακολουθούμενη πολιτική στα μισθολογικά των μελών ΔΕΠ στην πράξη αναιρεί οποιοδήποτε προσανατολισμό για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού χαρακτήρα «πανεπιστημίου», στο οποίο η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και συντελούμενης έρευνας δε θα έχει καμία σημασία.

Επιτέλους, τα μέλη ΔΕΠ, όλοι μας, πρέπει κάτι να κάνουμε για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Αν δεν αντιδράσουμε στη συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας και των αμοιβών μας, αυτή θα συνεχιστεί με απόλυτη βεβαιότητα.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Διδασκόντων της ΣΘΕ καλεί όλα τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής να συμπαραταχθούν με τα μέλη ΔΕΠ των άλλων Σχολών του ΕΚΠΑ και να συμμετάσχουν στη διήμερη προειδοποιητική απεργία της 7ης-8ης Μαρτίου.

Ζητάμε
•Να επανέλθει η χρηματοδότηση των ΑΕΙ στα ποσοστιαία επίπεδα επί του ΑΕΠ των ετών 2008-2009.


•Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (οι οποίες αφορούν και το νέο μισθολόγιο) για επάνοδο των μισθών μας στα επίπεδα του 2012.


•Να αλλάξει την στάση της η Κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει τα ΑΕΙ πραγματικά ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη της χώρας.

 

 

ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 7-8 ΜΑΡΤΙΟΥ

 


Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γραμματέας

Κ. Μηλολιδάκης                                                                                    Α. Μανουσάκης

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα