Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Το Σάββατο 14 Γενάρη στις 9πμ στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής (Δάφνη) το μνημόσυνο του καθηγητή Βασίλη Καραμπάτσα


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Ιανουάριος, 2017 - 11:25 | Στην Κατηγορία:

Ένας χρόνος από το θάνατο του αξέχαστου συντρόφου

 

Ένας χρόνος από το θάνατο του αξέχαστου συντρόφου Βασίλη Καραμπάτσα

Το Σάββατο 14 Γενάρη στις 9πμ στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής (Δάφνη) το μνημόσυνο

Τέτοιες μέρες, στις 16 Γενάρη του 2016, ξημερώματα Σαββάτου, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Βασίλης Καραμπάτσας μετά από ολιγόμηνη αλλά σκληρή πάλη με τον καρκίνο.

Ο Βασίλης Καραμπάτσας γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν το 1952. Παιδί πολιτικών προσφύγων από την Ήπειρο, γεννήθηκε στην Τασκένδη από κομμουνιστές γονείς μαχητές του ΔΣΕ.
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη προσφυγιά και ήρθε με την οικογένεια του στην Ελλάδα το 1958 με το πρώτο κύμα αμνηστίας.

Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 διορίστηκε καθηγητής σε σχολεία του Έβρου. Μετά τη μετάθεσή του στην Αθήνα εργάστηκε για πολλά χρόνια στο 5ο Γυμνάσιο Καλλιθέας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2013.

Απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συστρατεύτηκε με το μαρξιστικό λενινιστικό κίνημα,  εντάχθηκε στο Μ-Λ ΚΚΕ και έμεινε πιστός στις επαναστατικές ιδέες και τις αρχές του κόμματος μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.
Ο  Βασίλης διακρίνονταν για τη βαθειά διαλεκτική του σκέψη, τη πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού και ήταν ενεργό στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα απ’ τον Εκπαιδευτικό Όμιλο- Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις.
Πολύ αγαπητός στους μαθητές και συναδέλφους του ο Βασίλης Καραμπάτσας ανέπτυξε συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Μέλος των Παρεμβάσεων Εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης - Μοσχάτου, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου - Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και του Μ-Λ ΚΚΕ (Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αθήνας) βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Ο Βασίλης υπήρξε ένας άνθρωπος ευγενικός. Όταν μιλούσες μαζί του θυμόσουν εκείνη τη φράση του Μαγιακόφσκι για τη στόφα από την οποία είναι φτιαγμένοι οι «ανθρώπινοι άνθρωποι». Εξέπεμπε πολιτισμό και την ίδια ώρα ήταν αταλάντευτος. Επίμονος. Ανυποχώρητα προσηλωμένος στις ιδέες του. Που σε κάθε του βήμα, είτε συμφωνούσες είτε όχι με τις ιδέες αυτές, έβλεπες ότι ως βαθύς γνώστης της επιστήμης του μαρξισμού, δεν τις υπηρετούσε σαν δόγμα, αλλά ως αποτέλεσμα της στέρεης πολιτικής και ιδεολογικής του συγκρότησης.

«Να είμαστε αδιάλλακτοι με τις απόψεις μας, διαλλακτικοί με τους ανθρώπους», έλεγε

Ο Βασίλης κέρδισε μια θέση ανάμεσα στους συνεχιστές του οράματος για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας. «Για την καινούρια γέννα, που όλο την περιμένουμε και όλο κινάει για να 'ρθει κι όλο συντρίμμια γίνεται στο γύρισμα των κύκλων», όπως λέει ο ποιητής. Κέρδισε αυτή τη θέση δίκαια. Την κέρδισε γιατί ο Βασίλης ήταν κομμουνιστής. Πραγματικός. Με το «Κ» κεφαλαίο.

Εκπαιδευτικοί της Αθήνας, συνάδελφοι και σύντροφοι του Βασίλη Καραμπάτσα


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα