Σύλλογος ΠΕ Σερρών

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 15-12-16 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα  και  αποφάσισε τα παρακάτω:

Η Εκπαίδευση στην πατρίδα μας είναι το μεγάλο θύμα των μνημονιακών πολιτικών βιώνοντας μια πρωτοφανή περίοδο όπου ακόμη και «αυτονόητες ανάγκες» έχουν μπει στη μέγγενη των περικοπών. Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι περισσότερες σχολικές μονάδες της χώρας λόγω της υποχρηματοδότησης του ευαίσθητου τομέα της εκπαίδευσης. Οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην ικανοποιoύνται βασικές υποχρεώσεις όπως: θέρμανση, λογαριασμοί ΟΤΕ, ΔΕΗ , συντηρήσεις, επισκευές ζημιών κτλ. Οι κυβερνήσεις των Μνημονίων μετέθεσαν τις ευθύνες της κάλυψης των οικονομικών αναγκών της εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να την ενισχύσει με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Την περσινή  σχολική χρονιά μάλιστα από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο , για πέντε ολόκληρους μήνες τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Σερρών δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν τις αγορές ή να προβούν σε επισκευαστικές εργασίες, διότι ο Δήμος δεν προετοιμάστηκε έγκαιρα να προσαρμοστεί στη νέα νομοθεσία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  η προηγούμενη σχολική χρονιά   να τελειώσει  με προβλήματα και όλους αυτούς τους μήνες πολλοί Διευθυντές Δημ. Σχολείων, Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων, εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πλήρωναν από τον πενιχρό μισθό τους υλικά που ήταν απαραίτητα για να επιτελέσουν το διοικητικό και εκπαιδευτικό τους έργο. Επιπλέον οι γονείς αναγκάζονταν να συνεισφέρουν και να καλύπτουν  ανάγκες οι οποίες είναι  στην υποχρέωση του Δήμου.

Μπροστά στα νέα αδιέξοδα για την παιδεία που δημιούργησε η άδικη πολιτική του μνημονίου ήρθαν να προστεθούν οι απαράδεκτες, ανεύθυνες και απαξιωτικές τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων  του Δήμου Σερρών με υπονοούμενα και   υπαινιγμούς για σκόπιμη υπερκοστολόγηση υλικών και προϊόντων ώστε να αμφισβητηθεί η εντιμότητα και η ωφέλιμη για τα σχολεία διαχείριση των πόρων τους απ’ τους Διευθυντές.

Έκαναν έλεγχο πενταετίας και χλεύαζαν για δαπάνες που η ίδιοι είχαν εγκρίνει!!!

Η δημόσια διαπόμπευση συγκεκριμένων Διευθυντών αλλά και η γενίκευση στα πρόσωπα όλων των Διευθυντών Σχολείων και Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΠΕ και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρούμε ότι θίγει και προσβάλλει όλους τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας εκπαίδευσης του νομού μας.

Το Δ.Σ του Συλλόγου θεωρεί ανήθικες και ανέντιμες τις επιθέσεις αυτές με σαφείς υπαινιγμούς ανικανότητας ορθής διαχείρισης.

Τέτοιου τύπου τοποθετήσεις εναντίον της ηθικής υπόστασης συλλήβδην των Διευθυντών αναλώνονται στο να πλήξουν το κύρος και την αξιοπιστία τους, ώστε στη λογική του συμψηφισμού να φανούν όλοι ίδιοι, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται (ούτε πριν ούτε τώρα) για το συμφέρον των σχολικών μονάδων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΠΕ όχι μόνο αγνόησε αλλά και στην ουσία αμφισβήτησε όσα παραδείγματα του μεταφέρθηκαν στη συνάντηση της 3ης Οκτωβρίου στο Πειραματικό σχολείο και αποδεικνύουν ότι πληρώνουμε πιο ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες. Οι Διευθυντές-Διευθύντριες και οι Προϊσταμένες-Προϊστάμενοι  αγωνίζονται να διασφαλίσουν τις αναγκαίες συνθήκες και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων αξιοποιώντας  τους λιγοστούς πόρους με οικονομία και ορθολογισμό στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση της ωφέλειας για τους μαθητές μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει και εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην παραπάνω τοποθέτηση και ταυτόχρονα καλεί τον Πρόεδρο της ΕΣΕΠΕ να ανακαλέσει δημόσια τα λεγόμενα του ,να αποκαταστήσει το κύρος των Διευθυντών και των Προϊσταμένων  και  να προχωρήσει αμέσως σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εφαρμόζοντας τη σχετική της απόφαση, για να αναδειχθούν οι μειοδότες προμηθευτές καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κοινές δράσεις ώστε να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης το όποιο οδηγεί το δημόσιο σχολείο σε πτώχευση, απαξίωση και εξαθλίωση.

Για  το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο  Πρόεδρος                                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

Στεφάνου Πασχάλης                                                                   Κοντόπουλος Γιώργος

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών