Ανακοίνωση - Βίντεο

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, Πρωτοβάθμια Σωματεία Εκπαιδευτικών συνέχισαν τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αναδεικνύοντας παράλληλα το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη.

«Δεν δεχόμαστε συναδέλφισσές μας να μην μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια, να φροντίσουν το μικρό παιδί που φέρνουν στον κόσμο και να αναγκάζονται είτε να μένουν μακριά από τα παιδιά και τις οικογένειές τους, είτε να παραιτούνται από την εργασία τους», δήλωσαν μέσα από την κινητοποίηση που είχε σαν αιχμή την προστασία της μητρότητας.

Εκ μέρους των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης» και Χαϊδαρίου, δόθηκε συνέντευξη Tύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της χτεσινής ημέρας και στα ζητήματα με τα οποία φέρνει αντιμέτωπους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς η πολιτική των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με αφορμή και την πρόσφατη περίπτωση της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού στην Κοζάνη, η οποία δεν δικαιούται άδεια παρά το ότι βρίσκεται σε επαπειλούμενη κύηση και οδηγείται σε παραίτηση ή απόλυση.

Η Ντιάνα Λιάκου, εκ μέρους του Συλλόγου «Γ. Σεφέρης», σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι αναπληρώτριες «κάθε χρόνο περιπλανιούνται με μια βαλίτσα στο χέρι, πηγαίνοντας από τον ένα νομό της χώρας στον άλλο, κάτω από αντίξοες συνθήκες προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές, εργάζονται για λίγους μήνες μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για να απολυθούν και να ξαναμπούν στον ίδιο κύκλο την επόμενη χρονιά. Και επιπλέον, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα». Απηύθυνε, παράλληλα, κάλεσμα στις εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, να ενώσουν τη φωνή τους με τις γυναίκες που μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά για καλύτερη ζωή.

Η Βιβή Τρύπα από το Σύλλογο «Ν. Πλουμπίδης», αναπληρώτρια και η ίδια, αναφέρθηκε στις συνθήκες ελαστικής εργασίας στην Εκπαίδευση, σημειώνοντας πως οι αναπληρωτές περιφέρονται σε όλη την Ελλάδα και δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια, να οργανώσουν στοιχειωδώς τη ζωή τους. Θύμισε πως συνολικά η ελαστική εργασία, η δουλειά με το μπλοκάκι, η μερική απασχόληση πρώτα εμφανίστηκαν στις γυναίκες και τους νέους με πρόσχημα τις ανάγκες τους για ελεύθερο χρόνο και το συνδυασμό οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και στη συνέχεια γενικεύτηκαν. Τόνισε μεταξύ άλλων πως αναπληρωτές και μόνιμοι παλεύουν μέσα από τα Σωματεία τους για ζωή με δικαιώματα.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΟΓΕ, η Γιασεμή Χατζησταματιάδου μίλησε για την πάλη της Ομοσπονδίας μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τονίζοντας ότι η προστασία της μητρότητας, η στήριξη των ιδιαίτερων αναγκών της γυναίκας σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας και του κράτους και όχι ατομική υπόθεση. Κατήγγειλε την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και «οδηγεί εργαζόμενες, όπως η εκπαιδευτικός στην Κοζάνη, στο απάνθρωπο δίλημμα να αποφασίσει αν θα πρέπει να φροντίσει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της ή να συνεχίσει να εργάζεται». Θύμισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει βγάλει άχνα για την απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που νομιμοποιεί τις απολύσεις των εγκύων» και κάλεσε σε συλλογική δράση και διεκδίκηση όσων δικαιωμάτων ανήκουν στους εργαζόμενους.

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3