Ανακοίνωση

(από τη σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Π. Ε. & Ε. Λ. Μ. Ε. της Αττικής που έγινε στα γραφεία της Δ. Ο. Ε. τη Δευτέρα 23 – 4 – 2018 )

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 – 4 – 2018 στα γραφεία της Δ. Ο. Ε. σύσκεψη συντονισμού για τις δράσεις και τις διεκδικήσεις των πρωτοβάθμιων εκπ/κών σωματείων ενάντια στις αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που χτυπούν το Δημόσιο Σχολείο, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις των Δ. Σ. ή των Γ. Σ. τους τα παρακάτω σωματεία: Σύλλογοι Π. Ε. Α΄ Αθηνών, «Αθηνά»,  Αμαρουσίου, «Αριστοτέλης», Αιγάλεω, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, «Δ. Γληνός»,  Ελευσίνας – «Κ. Βάρναλης», « Κ. Σωτηρίου», «Παρθενώνας», Πειραιά – «Πρόοδος», Σαλαμίνας.

Ως παρατηρητές συμμετείχαν: Σύλλογοι Π. Ε. «Αγίων Αναργύρων», «Νίκαιας», «Ο Περικλής» & η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Δυτικής Αθήνας – Περιστερίου.

Στη σύσκεψη, με βάση τους παρακάτω άξονες,

1. την αναγκαιότητα ανάπτυξης μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος από την πλευρά των εργαζόμενων και των σωματείων τους ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που αναπτύσσονται την περίοδο αυτή σε χώρες της περιοχής μας,
  2. την έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση και τον αντιεκπαιδευτικό της προσανατολισμό,
  3. τη διεκδίκηση της άμεσης και καθολικής εφαρμογής της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & εκπ/σης για νήπια και προνήπια,
  4. την άμεσου και επιτακτικού χαρακτήρα διεκδίκηση των απαιτούμενων μαζικών – μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών που χρειάζεται η Δημόσια Εκπ/ση για να λειτουργήσει,
  5. την επικείμενη εφαρμογή – επάνοδο της αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης των εκπαιδευτικών μέσω του νέου υπό ψήφιση νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις νέες δομές «υποστήριξης» της εκπαίδευσης και της αποδόμησης της ειδικής αγωγής που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή,
  6. τη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών για τις εγγραφές μαθητών που προβλέπει το Π.Δ.79/2017,
  7. την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων της εκπ/σης: «Ένα Σχολείο για τη Γάζα»,

εκτιμήθηκε – κατατέθηκε  συγκεκριμένα ότι:

• Κορυφαίο γεγονός της περιόδου, η επίθεση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας ενάντια στο λαό της Συρίας. Οι δυνάμεις αυτές, με τη στήριξη και την ανοχή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., προβάλλοντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα, στην πραγματικότητα προχωρούν στην εφαρμογή του σχεδίου τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων και των σφαιρών επιρροής, χωρίς να λογαριάζουν το κόστος για τους λαούς της περιοχής. Η χώρα μας είναι ενταγμένη στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των χωρών που επιτίθενται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί μπλέκει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σ’ αυτή την αιματοχυσία, διεκδικώντας μερίδιο στη μοιρασιά της λείας και των αγορών. Ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αθωώνοντας την δολοφονική πολιτική ΗΠΑ και Ε.Ε. και παραχωρώντας διευκολύνσεις στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, μετατρέποντας το Αιγαίο σε επιχειρησιακή βάση του ΝΑΤΟ.
  • Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, κατά παραγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, προωθεί μια λογική ακραίων νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων, όπως η αυτονομία της σχολικής μονάδας, η αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση, νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις ακόμα και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Η μεγαλειώδης κινητοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών στο Υπ. Παιδείας, στο κέντρο της Αθήνας και οι συγκεντρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας ανέδειξαν με επιτακτικό πλέον τρόπο την δραματική κατάσταση των αναπληρωτών εκπ/κών και τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η αδιοριστία στα σχολεία. Η ορμή και η αποφασιστικότητα του εκπαιδευτικού κινήματος να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στο εκπαιδευτικό μνημόνιο και την στρατηγική επιλογή κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ για επέκταση της ελαστικής εργασίας αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα, καθώς ανέδειξε τις δυνατότητες του κινήματος να συζητά και να αποφασίζει κόντρα και ενάντια σε διασπαστικές λογικές και σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης και καθησυχασμού των εκπαιδευτικών. Οι δηλώσεις του Υπ. Παιδείας ουσιαστικά προαναγγέλλουν μηδενικούς διορισμούς για το 2018. Επίσης, ακόμη κι αν αυτοί γίνουν -σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα προχωρήσει σε ανακοίνωσή τους τον Οκτώβρη- εξαρτώνται απόλυτα από το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και τη συναίνεση στην ψήφιση νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων.
  • Η ψήφιση του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018 αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το αίτημα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αλλά ουσιαστικά φαλκιδεύεται και υπονομεύεται ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Παιδείας σύμφωνα με την οποία η Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2018 – 2019 μόνο σε 184 Δήμους της χώρας εξαιρώντας τα σημαντικότερα αστικά κέντρα (με πολύ μεγάλο πληθυσμό). Ως πρόσχημα για αυτή την εξέλιξη, αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση οι πιέσεις και εκβιασμοί των Δήμων, της Κ.Ε.Δ.Ε. και των ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και η στάση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Σε αντιδιαστολή, κατατέθηκε στη σύσκεψη η άποψη πως η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο για τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών, που προβλέπεται στο άρθρο 33 παρ. 3 του  νόμου 4521/2018, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα για το σύνολο της επικράτειας και όχι σταδιακά από το έτος 2018-2019. Η εφαρμογή της έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μνημονιακή πολιτική των περικοπών και της λιτότητας κυβέρνησης – Ε. Ε. – Δ. Ν. Τ., αλλά και με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΚΕΔΕ, των σχολαρχών και συντεχνιακών ομάδων. Απαιτεί άμεσα ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων (κάτι που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονίων και των περικοπών) και είναι θέμα πολιτικής βούλησης που τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  αποδεικνύει ότι δεν έχει.
  • Κοινός τόπος των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των σωματείων αποτέλεσε η παραδοχή ότι το νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»,  το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς ψήφιση, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των βασικών κατευθύνσεων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ. Προωθεί την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση, προχωρά σε συγχώνευση και συρρίκνωση δομών, αποδομεί την ειδική αγωγή, δημιουργεί ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, γραφειοκρατίας και ιεραρχίας και στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να αποσυρθεί το ν/σχ για τις νέες δομές, ενώ το άρθρο 120 (καταργούμενες διατάξεις: κατάργηση του Π.Δ. 152/2013) να ψηφιστεί με την προσθήκη της κατάργησης της ΑΔΙΠΔΕ, του ν.3848/2010 και όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν και οι ακόλουθες προτάσεις:

• συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 25ης Απρίλη 2018, 13:30 Προπύλαια,
  • απεργία αποχή από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση που προωθείται με το ν/σχ για τις δομές στην εκπαίδευση, καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει σχετική απόφαση,
  • συγκέντρωση υπογραφών κάτω από τον τίτλο «δεν αξιολογώ - δεν αξιολογούμαι» σε επίπεδο Συλλόγων Π. Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε.,
  • καλούμε τους διευθυντές να μη συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές εγγραφών του Π.Δ.79/2017,  μπλοκάρισμα της λειτουργίας των τριμελών επιτροπών,
  • πρόταση για κοινή αφίσα των Συλλόγων Π. Ε. ενάντια στις τριμελείς επιτροπές εγγραφών του Π.Δ.79/2017,
  • ανοιχτές εκδηλώσεις για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση με έμφαση στους δήμους που δεν θα εφαρμοστεί η δίχρονη από το επόμενο σχολικό έτος,
  • Εγγραφή στο νηπιαγωγείο όλων των νηπίων και προνηπίων , καλείται η ΔΟΕ να πάρει σχετική απόφαση,
  • κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας για την άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 30 Απρίλη, στις 14:00 στο Υπουργείο Παιδείας. Καλείται και η ΔΟΕ να πάρει και αυτή σχετική απόφαση. Κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις Π.Ε., να μην αποκλειστεί κανένα προνήπιο από το δημόσιο νηπιαγωγείο,
  • να στηριχθεί η πρόταση για 48ωρη απεργία στις 9/10 Μάη εντάσσοντας στο πλαίσιο διεκδικήσεων και τα αιτήματα για αύξηση μισθών και συντάξεων και μείωση ωραρίου,
  • να συνεχίσουμε στο νήμα των κινητοποιήσεων του Μαρτίου οικοδομώντας πανεκπαιδευτικό μέτωπο αντίστασης, αγωνιστικής και μαζικής συσπείρωσης στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων  διεκδικώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και ανατροπή του εκπαιδευτικού μνημονίου,  με κλιμάκωση του αγώνα, χαρακτηριστικά διάρκειας και απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τη νίκη,
  • αποστολή εκπαιδευτικών στη Γάζα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας: «Ένα σχολείο για τη Γάζα».

Με τις παραπάνω προτάσεις έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής τα Δ. Σ. των Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε.: Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  Ελευσίνας – «Κ. Βάρναλης», «Κ. Σωτηρίου», «Ο Περικλής», «Παρθενώνας».

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3