του αιρετού ΠΥΣΔΕ Αν. Θεσσαλονίκης Γ. Τόδα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

το Υπ. Παιδείας στις 23/8/2016 και με τη μορφή του «εξαιρετικά επείγοντος» έστειλε στις Διευθύνσεις Δ.Ε. όλης της χώρας εγκύκλιο με τίτλο«Προγραμματισμός άμεσων ενεργειών προς τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες». Με την υπ' αριθμό 137201/ΓΔ5/25-8-2016 εγκύκλιο, το ΥΠΠΕΘ, προχώρησε σε τροποποίηση της υπ. αριθμό 135933/Ε1 εγκυκλίου που είχε εκδοθεί στις 23-8-2016 !!!!

Επικαλούμενοι την αναγκαιότητα της ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ζητήθηκε από τους συλλόγους διδασκόντων στις 1-9-2016 και τα ΠΥΣΔΕ στις 2-9-2016 να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ανάθεσης μαθημάτων με στόχο την τοποθέτηση σε λειτουργικά κενά των εκπαιδευτικών !!!!

Με δεδομένο ότι η διαδικασία εγγραφών – μετεγγραφών μαθητών, ο καθορισμός των ομάδων προσανατολισμού και οι επιλογές τομέων στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ, θα ολοκληρωθούν μέσα στο Σεπτέμβριο του 2016 θεωρώ “άπιαστο όνειρο” την τοποθέτηση σε λειτουργικά κενά των εκπαιδευτικών πριν τις 12-9-2016 ( σε αρχική φάση).

Μια ταχύρυθμη διαδικασία όπως αυτή που έχει επιλεγεί θα προκαλέσει μόνο αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Πιστεύω τελικά ότι η διαδικασία αυτή μας “οδηγεί” σε αυτό που αναφέρει η ίδια εγκύκλιος, δηλαδή:

“ ... το αργότερο έως την Παρασκευή 02/09 στις 10:00, με απόφαση των οικείων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 18 της αριθ. Φ.353.1./324/105657/Δ1/2002 ( Β΄ 1340) ΥΑ, όπως ισχύει” να τοποθετήσουν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ τους εκπαιδευτικούς, ώστε να δημιουργηθεί η “ εικόνα” ότι όλα λειτουργούν κανονικά.

Φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτές οριστικές τοποθετήσεις χωρίς να έχουν ανακοινωθεί πραγματικά λειτουργικά κενά.

Αυτή υπήρξε η αρχική μου θέση – τοποθέτηση. Έτσι οδηγηθήκαμε στο να μη γίνει καμία τοποθέτηση την Παρασκευή 2-9-2016. Ζήτησα όμως να δούμε την Παρασκευή κάποιες ειδικές περιπτώσεις ώστε να μην αφήνουμε τους συναδέλφους που έχουν αιτηθεί να έχουν αυτό που δικαιούνται. Λυπάμαι πραγματικά για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί 546 τουλάχιστον συναδέλφισσες/οι με την διαδικασία υποβολής της αίτησης τους “στα τυφλά”. Ελπίζω ότι η παραπάνω διαδικασία ΔΕΝ θα οδηγήσει στη ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ώστε να μην δοθούν τα υπάρχοντα κενά στην Α΄ Θεσσαλονίκης για την συνέχεια.

Γι’ αυτό καλούμε όλους και όλες, σε κοινή πορεία με τις ΕΛΜΕ, στην διεκδίκηση της καλύτερης λειτουργίας της εκπαίδευσης με διάφανες διαδικασίες.

Θεσσαλονίκη 2.9.2016

Τόδας Γεώργιος

Αιρετός ΠΥΣΔΕ Αν. Θεσ/νίκης

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών