Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό των Διαβατών


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιούνιος, 2018 - 12:19 | Στην Κατηγορία:

Ανακοίνωση της Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ επισημαίνει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο καμπ των Διαβατών, οι οποίες χειροτερεύουν συνεχώς λόγω της αύξησης του αριθμού των προσφύγων που στέλνουν στον καταυλισμό. Σήμερα εκεί διαμένουν περίπου 1.900 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων πολλά βρέφη και παιδιά, ενώ οι  προβλεπόμενες θέσεις είναι για 750 άτομα και είναι όλες καλυμμένες από πρόσφυγες που έμειναν από παλιότερα στην Ελλάδα. 

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο ακατάλληλες που συγκρίνονται μόνο με την Ειδομένη. Όλοι οι νέοι πρόσφυγες διαμένουν εδώ και δύο μήνες σε σκηνές, η μία κολλημένη στην άλλη. Μετά από κάθε βροχή είναι αναγκασμένοι να αναζητούν τρόπους για να στεγνώσουν τα όποια  κλινοσκεπάσματα έχουν για να μπορούν να τα ξαναχρησιμοποιήσουν. Το δράμα τους δεν έχει τέλος. Οι κίνδυνοι για την υγεία όλων, και ιδιαίτερα των παιδιών και των εγκύων, είναι μεγάλοι από την έλλειψη  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ για τα παιδιά δεν προβλέπεται καμία εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε  πάνε σε κανενός είδους σχολείο.

Οι πρόσφυγες στα Διαβατά ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, για αυτό και βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις απαιτώντας να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν και να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να σταματήσει να αγνοεί τα προβλήματα διαβίωσης των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν να διατίθενται χρηματοδοτήσεις σε ιδιώτες - ΜΚΟ για την άμεση κάλυψη των αναγκών τους και τελικά να μην γνωρίζει κανείς αν τα χρήματα φτάνουν στον προορισμό τους, ενώ την ίδια στιγμή δεν ενισχύονται δομές αλληλεγγύης που μπορούν να φιλοξενήσουν και να περιθάλψουν πρόσφυγες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, με το κλείσιμο των συνόρων, και οι πρόσφυγες να διαμένουν σε κέντρα κράτησης και στρατόπεδα-γκέτο όπου επικρατούν  απάνθρωπες συνθήκες.

Ζητάμε να καλυφτούν άμεσα οι στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε σίτιση, κατάλληλες συνθήκες διαμονής, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό Διαβατών άμεσα σε σπίτια, ξενοδοχεία η άλλες δομές. Να ανοίξουν τώρα τα σύνορα και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ τις επόμενες ημέρες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα θέσει συνολικά τα προβλήματα για τους πρόσφυγες απαιτώντας να δοθούν άμεσες λύσεις.


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα