Παρεμβάσεις ΠΕ Πελοποννησου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΥΣΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 20.7.2016

Θέματα Ημ.Διάταξης:

1)   Εξέταση αιτήσεων χορήγησης - ανανέωσης άδειας άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών Π.Ε.

2)   Εξέταση αίτησης απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικό Π.Ε.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης τοποθετήθηκα ως αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών εκλεγμένη με τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ  προς όλα τα μέλη του ΑΠΥΣΠΕ Πελοποννήσου και προς τον πρόεδρο του ΑΠΥΣΠΕ που εκμηδένισε τα κενά των ΠΥΣΠΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου , προκειμένου να μη δοθούν από το ΥΠΠΕΘ μεταθέσεις και προέβη στην κάτωθι δήλωση-τοποθέτηση:

Οι εκτιμήσεις του περιφερειακού διευθυντή ΠΕ & ΔΕ Πελοποννήσου προς το ΥΠΠΕΘ στον πίνακα οργανικής σύνθεσης ΠΕ για γενική,ειδική αγωγή και ειδικότητες δεν ανταποκρίνονται καθόλου στις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς.  Τα κενά που αποτυπώνονται από τη διοίκηση διαχωρίζουν την οργανικότητα από τη λειτουργικότητα, λογική που έχει στον πυρήνα της τη μη αναγνώριση των πραγματικών αναγκών, τη συμπίεση προς τα κάτω των προσλήψεων. Είναι μια λογική που λέει πως τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερους εκπαιδευτικούς και ειδικά φέτος στηρίζεται στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης Φίλη για το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου και τις ρυθμίσεις για το νηπιαγωγείο. Άρα παραθέτει πόσοι εκπαιδευτικοί χρειάζονται για να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις που υφίστανται σήμερα και όχι πόσες οργανικές θέσεις χρειάζονται πραγματικά να συσταθούν για να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς κενά τον Σεπτέμβρη.

Στη συνέχεια ανέγνωσα σε όλα τα μέλη του ΑΠΥΣΠΕ το αίτημα που κατέθεσα στον Περιφερειακό Διευθυντή  στις 4.7.2016:

«Σύμφωνα με το κάτωθι αίτημά μου ως αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΑΠΥΣΠΕ Πελοποννήσου εκλεγμένη με τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ
ο Περιφερειακός Διευθυντής ΠΕ & ΔΕ Πελοποννήσου αρνήθηκε να μου γνωστοποιήσει τις εκτιμήσεις του για τα οργανικά κενά στην ΠΕ (Περιφέρεια Πελοποννήσου),προκειμένου να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και επικαλέστηκε λόγους εχεμύθειας της υπηρεσίας και ότι τα στοιχεία αυτά γνωστοποιούνται μόνο προς το ΥΠΠΕΘ.
    Από τα στοιχεία που γνωστοποίησαν οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ στις 4.7.2016 οι εκτιμήσεις των περιφερειακών διευθυντών για τα οργανικά κενά είναι κατά 65%λιγότερες από αυτές που προσδιορίστηκαν από τα ΠΥΣΠΕ.Γι'αυτό μόνο 356 συνάδελφοι μας από όλους τους κλάδους πήραν μετάθεση ενώ υποβλήθηκαν 4000 αιτήσεις!
     Είναι σαφές ότι ο περιφερειακός διευθυντής ΠΕ & ΔΕ Πελοποννήσου στα πλαίσια της αυστηρής τήρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, των εγκυκλίων και των οδηγίων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. όπως επικαλείται κάτωθι δεν έχει αποκλειστικό σκοπό τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων τη νέα σχολική χρονιά ,αλλά της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, με τις ευλογίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
    Και φυσικά ένα είναι σίγουρο ότι οι τελικές «εκτιμήσεις» του Υπουργείου Παιδείας θα εμφανίζουν ακόμα λιγότερα κενά, ακόμα περισσότερους πλεονάζοντες, για να μειωθούν στο ελάχιστο οι προσλήψεις αναπληρωτών, για να είναι έτοιμη η πρώτη εφεδρεία της κινητικότητας με μετακινήσεις εκπαιδευτικών ακόμα και εκτός Διεύθυνσης.
   Συμπερασματικά τα στελέχη εκπαίδευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε διαφέρουν τίποτα από τα στελέχη των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων είναι και αυτοί εφαρμοστές της εκάστοτε αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
   Ο «κόφτης» λοιπόν στην εκπαίδευση έχει ήδη μπει και η κατεύθυνση είναι σαφής: ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Ο αγώνας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, για την απόσυρση της υπουργικής απόφασης Φίλη για τον «ενιαίου τύπου» ολοήμερο σχολείο είναι θέμα επιβίωσης πια για τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι αριθμοί θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο. Θα είναι οι συνάδελφοι που δούλευαν χρόνια και θα είναι μόνιμα πια απολυμένοι, θα είναι εκείνοι που θα «περισσεύουν» και θα καλούνται να μετακινηθούν. Το υπουργείο παιδείας θα νιώσει την καυτή ανάσα του εκπαιδευτικού κινήματος από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς με τα μπλοκαρίσματα των διαδικασιών στα υπηρεσιακά συμβούλια που θα υλοποιούν την υπουργική απόφαση, το κλείσιμο των σχολείων με την 24ωρη απεργία, τις μαζικές γενικές συνελεύσεις το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη .Εμείς οι εκπαιδευτικοί  παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ως αρχή μιας σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και τις πολιτικές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση».

Η απάντηση από τον περιφερειακό διευθυντή ΠΕ  & ΔΕ Πελοποννήσου: Δεν αρνήθηκε ότι εκμηδέμισε τα κενά απλά απόρησε πως οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ είχαν πρόσβαση σε πίνακες -εκτιμήσεις για οργανικά κενά των περιφερειακών διευθυντών που εστάλησαν εμπιστευτικά προς το ΥΠΠΕΘ.

Το μέλος του ΑΠΥΣΠΕ και αντιπρόεδρος του ΚΥΣΠΕ μας γνωστοποίησε ότι τα οργανικά κενά με βάση τα οποία δόθηκαν οι  μεταθέσεις προσδιορίστηκαν με βάση τη νέα υπουργική απόφαση Φίλη δηλαδή χωρίς δασκάλους για το ολοήμερο.

Ο αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της ΔΑΚΕ και το διορισμένο μέλος δεν τοποθετήθηκαν σχετικά με τον εκμηδενισμό των οργανικών κενών από τον περιφερειακό διευθυντή.

Επιπρόσθετα να τονίσω ότι το ψήφισμα που κατέθεσα για την εκπαίδευση προς τον περιφερειακό διευθυντή ΠΕ & ΔΕ Πελοποννήσου και σε όλα τα μέλη του ΑΠΥΣΠΕ στην προηγούμενη συνεδρίαση ακόμη δεν έχει απαντηθεί από τον περιφερειακό διευθυντή.

Θέμα 1ο : Εξέταση αιτήσεων χορήγησης - ανανέωσης άδειας άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών Π.Ε.

Ομόφωνα το υπηρεσιακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τις τρεις αιτήσεις  αδειών άνευ αποδοχών.

Ως αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΑΠΥΣΠΕ με τις Παρεμβάσεις κατέθεσα την κάτωθι δήλωση:Το Υπουργείο Παιδείας πιστό στις μνημονιακές πολιτικές επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους εκπαιδευτικούς την περίοδο της κρίσης.Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι να δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να σπουδάσουν με απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα και τη συνέχιση χορήγησης των μηνιαίων αποδοχών τους.Επιπρόσθετα,λόγω των πολιτικών της λιτότητας οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να μεταναστεύουν με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στην εκπαίδευση και να αιτούνται άδεια άνευ αποδοχών.

Θέμα 2ο: Εξέταση αίτησης απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικό Π.Ε.

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70 αιτήθηκε απόδοση δεύτερης ειδικότητας στον κλάδο ΠΕ07(Γερμανικών) χωρίς να  κατέχει πτυχίο γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας της ημεδαπής ή αντίστοιχο της αλλοδαπής σύμφωνα με τις προϋποθέσεις ένταξης  της εγκυκλίου των αναπληρωτών.

Το συμβούλιο ομόφωνα πρότεινε τη μη απόδοση της δεύτερης ειδικότητας κλάδου ΠΕ07  στην εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70.

Ως αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΑΠΥΣΠΕ με τις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε. κατέθεσα την κάτωθι δήλωση:Μέσω των πτυχίων που κατέχουν οι εκπαιδευτικοί ζητούν από το ΑΠΥΣΠΕ δεύτερη ειδικότητα θα πρέπει να γίνει σαφές όμως ότι δε θα επιτρέψουμε οι κατά τόπους διευθύνσεις και περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης ΠΕ & ΔΕ να δίνουν εντολή η δεύτερη ειδικότητα να χορηγείται ως δεύτερη ανάθεση στους εκπαιδευτικούς οδηγώντας συναδέλφους των αντίστοιχων κλάδων στην ανεργία.Δε θα επιτρέψουμε Β’ και Γ’ αναθέσεις σε εκπαιδευτικούς.

Η ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΠΥΣΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών