ΑΕΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ   ΕΚΠ/ΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ  ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΑΕΚ)

«Ανοιχτή η Ψυχή σαν παιδί μπροστά στο ενδεχόμενο και στο πεπρωμένο. Ενεστώτας ο μόνος χρόνος.!! : .....ότι αισθάνεσαι να λες γιατί περνάνε οι στιγμές, σαν σε φωνάζει ο ουρανός δεν θα υπάρχει γυρισμός, ζήσε με ΦΩΣ και ο θεός ας ρίχνει και χαλάζι, μη φύγεις με μαράζι».....

Λεωνίδας Μπαλάφας

Συναδέλφισσες/φοι, Παρ ότι διάγουμε το α΄10ήμερο του Οκτώβρη, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της νέας συνδικαλιστικής κι εκπ/κής χρονιάς 2017-18. Οφείλω, έστω και τώρα, κι έχω τους λόγους μου γι αυτό,  να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο των νέων δ/ντών σχολικών μονάδων, όπως και μέγιστη δύναμη στον καθένα μας ξεχωριστά, στο λειτούργημα που ασκούμε.

Στο δια ταύτα.

Στις 4/10/2017 το ΔΣ του Συλλόγου μας συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση. Ένα από τα  θέματα που συζητήθηκαν, ήταν εκείνο της δήλωσης συμπαράστασης στους διωκόμενους συναδέλφους, εν όψει εκδίκασης σε β΄ βαθμό στο Εφετείο στις 17-10-2017, για την γνωστή υπόθεση, πανελλαδικώς πλέον, της καταδίκης πρωτόδικα του υπηρ. Συμβουλίου επιλογής στελεχών του 2011, για παράβαση καθήκοντος. Παρ ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας  και συνάμα εμπλεκόμενος αιρετός της υπόθεσης, δεν παρουσίασε τη δικαστική απόφαση έτσι ώστε να τεκμηριώσει και να υπερασπίσει το αίτημά του, ζήτησε μέσω του ίδιου όπου εκπροσωπούσε και τ άλλα μέλη, να ψηφίσουμε και να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης .

1/  Απόφαση πάρθηκε.  Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Πέρασε με 8-1, που σημαίνει πως  οι παρατάξεις  ΔΑΚΕ  ΕΣΑΚ  ΔΡΑΣΗ, ψήφισαν τη δήλωση συμπαράστασης, εκτός της Α.Ε.Κ. την οποία Και εκπροσωπώ. Σας παραθέτω το σχετικό κείμενο σε παρενθέσεις σχολιασμοί κι ερωτήματα

Συμπαράσταση σε διωκόμενους συναδέλφους

Στις 17 Οκτωβρίου δικάζονται για παράβαση καθήκοντος σε 2ο βαθμό στο Εφετείο Λάρισας οι αιρετοί και τα μέλη του ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας (Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών του 2011).

Οι αιρετοί Θεολόγης Στέφανος και Ντόβολου Γιάννα βαθμολόγησαν συνάδελφο, υποψήφιο Διευθυντή, με 13 και 12 αντίστοιχα με άριστα το 15. Αυτή η βαθμολόγηση θεωρήθηκε «παράβαση καθήκοντος»!!! (ΕΡΩΤΗΜΑ. Μόνο η βαθμολόγηση ήταν , ή και κάτι άλλο; Το είδαμε , μας το εμφάνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ και αιρετός του τότε συμβουλίου; Πώς να ξέρουμε πως είναι μόνο αυτό;)

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Καρδίτσας «Νικόλαος Πλαστήρας» συμπαραστέκεται στα μέλη του, ( ποιά είναι άραγε αυτά τα μέλη, γιατί ονοματίζονται μόνο οι τότε αιρετοί, γιατί δεν ονοματίζονται και τ΄ «άλλα»  μέλη; Έτσι,  να ξέρουμε ποια είναι, να τα μάθετε κι εσείς αγαπητοί μου συνάδελφοι) θεωρεί, ( θεωρεί, είναι ή δεν είναι;) άδικη τη δίωξή τους και ζητά από την Ομοσπονδία μας και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να λάβει ανάλογη απόφαση. Ζητάμε, επίσης, να παραστούν στη δίκη ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καθώς και οι αιρετοί μας στο ΚΥΣΠΕ ώστε να υπερασπιστούν τους συναδέλφους. Για την ημέρα της δίκης  κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (3 πρώτες ώρες) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη δίωξη των συναδέλφων, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Παρόλο που στο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και στάσεις για τη συμμετοχή των αιρετών στη βαθμολόγηση - αξιολόγηση των υποψήφιων διευθυντών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους αιρετούς να βαθμολογήσουν.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε κατά της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης! !(Αλήθεια ποια ήταν εκείνη  η συνδικαλιστική δράση στη συγκεκριμένη υπόθεση, πού ,πώς για ποιόν έδρασαν;)

Συναδέλφισσες/φοι,

2.  Δε συνέβαλα σ αυτή τη δήλωση συμπαράστασης  κι ούτε πρόκειται ποτέ να πράξω κάτι για το οποίο πιστεύω πως είναι πέρα για πέρα άδικο και προσβλητικό για κάθε έναν από εσάς όπου με πόνο ψυχής  και με το υστέρημά σας στηρίζετε το σύλλογό μας. Όποιος πράττει κατά το νόμο άνομα, ας αναλάβει και τις ευθύνες του κι όχι να χρησιμοποιεί το σύλλογο για την επίτευξη στόχων και καλύψεων. Η στήριξή σας κάθε φορά που θα τίθεμαι στην διάθεσή σας, και η παρουσία μου σε κάθε συνδικαλιστικό μετερίζι, απλά θα με ωθεί στην πλήρη ξεκάθαρη ενημέρωσή σας βασιζόμενος πάντα στις αρχές της διαφάνειας και του δικαίου.

Παρακάτω παραθέτω κάποια ερωτήματα.

-Γιατί τα μέλη του ΔΣ δεν έβγαλαν  μια δήλωση συμπαράστασης και για το συνάδελφο που κατά την κρίση των δικαστών, διώχθηκε τόσο άδικα από τη διοίκηση, η οποία τώρα είναι μέλος του συλλόγου μας; Εκείνος δεν είχε δίκιο; Μόνο το τότε ΠΥΣΠΕ είχε; Τα έως τώρα γεγονότα αυτόν δικαιώνουν.

-Τώρα τον θυμήθηκε το σύλλογο η διοίκηση; Ξεχνάμε τη στάση της στο θέμα αξιολόγηση; Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν διώχθηκαν οι αιρετοί από τη διοίκηση για κάτι που είδαν, θεώρησαν άδικο και έπραξαν για το καλό του συναδέλφου, αλλά σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές γραφές,  από κοινού και κατά μόνας, όλοι, μαζί  με τη διοίκηση έλαβαν 8μηνη ποινή φυλάκισης πρωτόδικα για παράβαση καθήκοντος.. Ας μην επαναλάβω για την αποζημίωση που ζήτησαν, 50.000 ευρώ έκαστος. (350.000 σύνολο. Τελικά δεν πήραν ούτε δραχμή , έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, παραδοσιακά εννοώ) από τον «κακό» κατ αυτούς συνάδελφο. Αυτή είναι η αδικία γι αυτούς, έτσι μετριέται για κείνους που τελικά καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε 8μηνη φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος; Εκτός από την ψυχολογική εξόντωση του συναδέλφου επιθυμούσαν, ακόμη και σήμερα και την οικονομική του.

-Να μη βάλουμε τις ΕΔΕ, τις πειθαρχικές διώξεις  από το μέλος πλέον- διοίκηση- που ζητάει τη συμπαράσταση, τις αργίες, τις περικοπές μισθών, όπου τελικά μετά από προσφυγές του «κακού» συναδέλφου, η ίδια η διοίκηση προσφάτως υπέγραψε  την επιστροφή τους. (Μια ακόμη δικαίωσή του).

-Αλήθεια, αιρετέ και πρόεδρε  που  ζητάς τη στήριξη και τη συμπαράσταση τόσο για σας τους αιρετούς όσο και για τ΄αλλα μέλη,, σου θυμίζει κάτι αυτό, δηλ την περικοπή μισθού συναδέλφου; Μήπως ξέχασες τη στάση, τόσο τη δική σου όσο και του έτερου αιρετού στο ΠΥΣΠΕ, όλοι τον γνωρίζετε, σε παρόμοια περίπτωση όπου επί 4 μήνες παίζατε με την ψυχή, την αξιοπρέπεια , την προσωπικότητα  συναδέλφισσας; Ξεχάσατε τη γνωστή υπόθεση περικοπής αναρρωτικής και μισθού, από τη διοίκηση; Αλήθεια σας απάντησε η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ για το πόσο νόμιμη ήταν η πράξη της διοίκησης και σήμερα μέλος του συλλόγου μας, κάποια στιγμή είχε χαθεί, που ζητάει τη συμπαράσταση; Πάντως, για τη δική σου περίπτωση στο θέμα αν ήταν νόμιμη η συμμετοχή σου για την επιλογή δντών, σχ. μονάδων , αστραπιαία έδωσε γνωμοδότηση!! Τυχαίο; Κι αναρτήθηκε και στις εκπ/κές σελίδες. Για τη συνάδελφο ακόμη περιμένετε.. (Ναι, τώρα η διοίκηση έγινε μέλος μας και ζητάει, «ΜΈΣΩ ΕΜΟΥ», έτσι απεφάνθη ο Πρόεδρος και αιρετός όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έρχονται και τα άλλα μέλη να ζητήσουν την συμπαράσταση, τη στήριξη με ψήφισμα από ΑΔΕΔΥ ΔΟΕ και με 3ωρη στάση εργασίας για κείνη τη μέρα). Θα συμπαρασταθούμε, λένε, με τρίωρη στάση εργασίας και για τη διοίκηση που είναι συγκατηγορούμενη για παράβαση καθήκοντος! Εμ  ζητάνε οικονομική στήριξη, δηλ να πληρωθούν τα δικαστικά τους έξοδα από το ταμείο του συλλόγου,  εμ θα μας κόψει, ή μάλλον θα σας κόψει όσοι συμμετέχετε η διοίκηση 3 ώρες μισθού για τη συμπαράστασή σας και σ΄αυτή. Έτσι για το ευχαριστώ !!

-Αλήθεια αιρετέ/οί και μέλη του υπόλοιπου ΔΣ κι αυτή η πράξη, 3ωρη στάση εργασίας, μήπως σας θυμίζει κάποια άλλη περίπτωση; Για κάποια άλλη «κακή» συνάδελφο, όπου «παθιασμένα»  ζητούσατε τη διαγραφή της  από το σύλλογο, (τελικά το καταφέρατε, άξιοι, μπράβο σας, αυτή ήταν στάση  αντίστασης στην διοικητική ανομία)  η οποία παρ ότι ταλαιπωρήθηκε από τη διοίκηση και μέλος σήμερα του συλλόγου μας, η διοίκηση, με αλλεπάλληλες ΕΔΕ και παραπομπές στα πειθαρχικά, αργίες με όσα συνεπάγονται απ αυτές,  διασυρμό προσωπικότητας, οικονομική αιμορραγία, όπως και με τη σύμπραξή σας με  αλλεπάλληλα έγγραφα στα οποία υπογράφατε  προς κάθε φορέα ζητώντας την απομάκρυνσή της από τη σχολική μονάδα που εκτελούσε καθήκοντα και τελικά η συνάδελφος για όλες δικαιώθηκε, αλήθεια, μήπως σας θυμίζει κάτι κι αυτό;

-Για ποιους αιρετούς μιλάμε σήμερα; Για κείνους που ψηφίζουν λειτουργικούς υποβιβασμούς ολιγοθεσίων ορεινών σχολείων, κρατώντας 4/θ με περίπου ίδιους μαθητές (γιατί άραγε; να υποψιαστώ; ) και δίνοντας λειτουργικά κενά εκεί που υπάρχει ένας μαθητής παραπάνω; Εκείνοι όπου με την ψήφο τους υποκύπτουν σε θελήματα της διοίκησης, κάνουν αποσπάσεις στο γραφείο από 1/θσια σχολική μονάδα για διοικητικό έργο; Ποιοι είναι αυτοί οι αιρετοί που ζητούν συμπαράσταση όταν οι ίδιοι με τις πράξεις τους συμπλέουν με τη διοίκηση σε άνομες πράξεις;

-Δυστυχώς, σήμερα οι αιρετοί  δεν είναι μόνο το αυτί και το μάτι της διοίκησης, αλλά  είναι και το χέρι της πλέον. Μαζί κλήθηκαν από τη δικαιοσύνη, υπόθεση σχολικών δραστηριοτήτων, (έγινε προκήρυξη  για τη θέση μετά από 5 χρόνια!! Θαύμα , θαύμα , ανεφώνησαν!! Γιατί άραγε δεν υπήρχε ,κι ούτε ακόμη υπάρχει επίσημος, ορισμένος εδώ και 5 χρόνια στη θέση αυτή;) τμήματος ένταξης νηπ/γείου  Μουζακίου και μαζί πορεύονται. Ας πάψουμε να κρυβόμαστε όχι μόνο πίσω από το δάχτυλό μας αλλά και πίσω από το συνδικαλιστικό μας όργανο το οποίο το χρησιμοποιούν  μόνο για όφελος δικό τους, λες κι είναι το τσιφλίκι τους.

Ε, σ αυτό λοιπόν δε συμμετέχω και δε συνυπογράφω καμία δήλωση συμπαράστασης .

Συναδέλφισσες/φοι,

Το άδικο, πονηρό, η κρίση δική σας, είναι αυτό που έγινε σε συνεδρίαση του ΔΣ που έλειπα,  όταν η πλειοψηφία του ΔΣ, ΔΑΚΕ ΕΣΑΚ ΔΡΑΣΗ, ( έκπληξη είναι για τη ΔΡΑΣΗ που καταγγέλλει τόσο τη διοίκηση όσο και τους αιρετούς για στάσεις ,πράξεις αρνητικές- άνομες, εναντίων συναδέλφων  κι έρχονται μετά αναιρούν με τις συγκεκριμένες αποφάσεις τους στο ΔΣ όλον αυτόν το δίκαιο αγώνα)  αποφάσισε να πληρωθούν τα δικαστικά  τους έξοδα απ τη δική σας/μου συνδρομή,, γνωρίζοντας τη θέση μου την οποία και σας ανέλυσα σε κάποιο από τα ενημερωτικά μου.Από τη συνδρομή που κατατίθεται με αίμα και πόνο ψυχής από το υστέρημα του καθενός μας. Δηλ, τα έξοδα των αιρετών και των μελών ( στην ουσία  δεν μπορείς να διαχωρίζεις, να λες ότι καλύπτεις μόνο τους αιρετούς και ν΄ αφήνεις τα μέλη που πληρώνουν κι αυτά συνδρομή απ έξω). Και μέσα σ αυτά βρίσκεται και η διοίκηση όπου το επίδομα θέσης, το γνωρίζετε;  είναι στα 550 ευρώ. Όλοι τους έδρασαν …συνδικαλιστικά; Να τους καλύψουμε και τα οικονομικά τους, τα δικαστικά τους έξοδα; Για ρωτήστε τους λοιπόν; Με τα δικά σας χρήματα να πληρώνουν κάθε τους ανομία; Δεν το λέω εγώ , μα η δικαστική έως τώρα απόφαση.  Αν είναι έτσι γιατί δεν κάλυψαν και τα έξοδα τα δικηγορικά σε συναδέλφους που κυνηγήθηκαν, δικαιώθηκαν όμως παταγωδώς κατά της διοίκησης, διοίκηση που σήμερα είναι μέλος του συλλόγου μας κι εκπροσωπείται μέσω του αιρετού της ΔΑΚΕ  για κάθε στήριξη; Θα έλεγα μια κακή φράση, «θου Κύριε φυλακή το στόματι  μου», αλλά κρατιέμαι.  Όλοι σας γνωρίζετε το τι συμβαίνει στο μικρό τους σπίτι στο λιβάδι.

Μένω λοιπόν, μονάχος στο παρόν μου…….και δεν συνυπογράφω τη συγκεκριμένη δήλωση συμπαράστασης γιατί …. «το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα τους, στον κόπο τους δεν μπαίνω και στα έργα τους.  .Στ' αυτιά μου δεν χωράνε υποσχέσεις, το έργο το έχω δει μην με τρελαίνετε, το πλοίο των ονείρων μου με πάει σε κόσμους που εσείς δεν τους αντέχετε. Μένω μονάχος στο παρόν μου να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου συνένοχο στον φόνο δεν θα μ' έχετε».

Για την Αδέσμευτη Εκπ/κή Κίνηση (ΑΕΚ) ΠΕ Καρδίτσας

Κώστας Παπατσιμούλης

Αντιπρόεδρος του ΔΣ Εκπ/κών ΠΕ Καρδίτσας

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών