Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων: H τεχνική εκπαίδευση συρρικνώνεται και “διαλύεται” ηλεκτρονικά πλέον...


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Ιούνιος, 2017 - 14:15 | Στην Κατηγορία:

Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Με εγκύκλιο που στάλθηκε μόνο στα ΕΠΑΛ για την εγγραφή των μαθητών και των μαθητριών απαιτείται δήλωση προτίμησης ηλεκτρονικά! Συγκεκριμένα: «Για το σχολικό έτος 2017-2018 η δήλωση προτίμησης για εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 19-06-2017 έως τις 23-06-2017 και η εγγραφή των μαθητών και μαθητριών θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017Πρώτα καταγραφή πανελλαδικά των αιτήσεων και της επιλογής τομέων και ειδικοτήτων και μετά αφού δοθεί έγκριση από το υπουργείο για την λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων η εγγραφή.

Όλα αυτά, μετά την τεράστια κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων που έχει προηγηθεί, την καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών, την εφαρμογή ενός συστήματος  περικοπής τμημάτων μέσω μιας ιδιότυπης απόφασης «χαρακτηρισμού φοίτησης» στο τέλος του Α΄ τετραμήνου, την επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων για κάθε ΕΠΑΛ.

Πραγματικός σκοπός ο περαιτέρω περιορισμός (από τη νέα σχολικά χρονιά) τμημάτων και ειδικοτήτων σε όσο το δυνατόν λιγότερα ΕΠΑΛ. Ο καθορισμός τμημάτων θα γίνει με βάση τις εγγραφές που θα ολοκληρωθούν 23 Ιούνη (!). Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι φανερό για του που οδηγεί η κυβέρνηση τα πράγματα. Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος όγκος των εγγραφών στα ΕΠΑΛ πραγματοποιείται μέσα στον Σεπτέμβρη. Στις 30 Ιούνη τα τμήματα στα ΕΠΑΛ είναι κυριολεκτικά ελάχιστα. Για τις αιτήσεις εγγραφών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, εάν επιτραπούν θα είναι με βασικό κριτήριο να μην τροποποιούν τον αριθμό των τμημάτων που έχουν εγκριθεί τον Ιούνιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μετακινούνται με κριτήριο το ... πως δεν θα ιδρυθούν νέα τμήματα-ειδικότητες. Θυμίζουμε ότι είχε μεθοδευτεί, να μετακινηθούν μαθητές / μαθήτριες σε άλλα σχολεία ή ακόμα και να αλλάξουν ειδικότητα.

Άλλωστε έχει εκφραστεί η βούληση της Διοίκησης να μη δημιουργηθούν ειδικότητες, αν δεν υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός που θέτει το Υπουργείο, αλλά να μετακινηθούν μαθητές / μαθήτριες σε άλλα σχολεία, αν επιμένουν να ακολουθήσουν τομέα ή ειδικότητα που δημιουργεί "ολιγομελές" τμήμα.  Αν δεν λειτουργήσει ο τομέας ή ειδικότητα που επιθυμεί ο μαθητής / μαθήτρια και δεν μπορεί να πάει αλλού, με το "έτσι-θέλω", πρέπει να αλλάξει προτίμηση, γεγονός που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην συνεχίσει καν στο ΕΠΑΛ.

Εξάλλου στη Β΄ και Γ΄ Τάξη εκτός από τομέα και ειδικότητα, πρέπει οι μαθητές να επιλέξουν όχι ένα αλλά τρία ΕΠΑΛ! Το α΄ πο υειθυμουν, αν δεν έχει πλέον τον τομέα ή την ειδικότητα που επέλεξαν, θα αναγκαστούν να πάνε σε κάποιο μακριά από το σπίτι τους, ή να αλλάξουν τομέα ή ειδικότητα για να παραμείνουν στο α΄, γεγονός που είναι ενδεικτικό για το πώς θα λειτουργήσει ο νέος “κόφτης” τμημάτων και ειδικοτήτων.

Συνοψίζοντας, η κυβερνητική πολιτική, προωθεί την κατάργηση τμημάτων-ειδικοτήτων, πριν καν αυτές καλά-καλά δημιουργηθούν, προληπτικά. Έτσι ώστε, να μην βρίσκεται στην "δυσάρεστη" θέση, δηλαδή να μην αναλαμβάνει την ευθύνη, να τα κλείνει τον Σεπτέμβριο, όπως έγινε και αυτή την σχολική χρονιά.

 

Τα σχέδια αυτά θα μάς βρουν αντίθετους!

Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών και των μαθητριών να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο σχολείο τους, χωρίς να μετακινούνται από Δήμο σε Δήμο και από περιοχή σε περιοχή. Ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι να παλεύουν για το δικαίωμα των παιδιών αυτών στη μόρφωση κι όχι, όπως θέλει το Υπουργείο, να υπηρετούν μία αντιπαιδαγωγική "κοπτοραπτική", με μοναδικό στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες για την εκπαίδευση.

Απαιτούμε

  • Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.
  • Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές και στις μαθήτριες να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο,  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
  • Να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές και για όλες τις μαθήτριες αλλά και σε όσους και όσες αποκτήσουν το δικαίωμα και μετά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες
  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με γνώμονα τις μορφωτικές επιθυμίες των παιδιών κι όχι την περικοπή δαπανών
  • Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές και στις μαθτριες να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο, τον τομέα και την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει. Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.
  • Το πολύ 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
  • Όχι στις απολύσεις αναπληρωτών, όχι εκπαιδευτικοί λάστιχο.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Μυκόνου ιδιωτικοποιεί και το δημοτικό πάρκινγκ του νησιού

   Σε ένα νησί που το καθημερινό κόστος διαβίωσης είναι ήδη υπερβολικό και δυσβάσταχτο για όλους τους εργαζόμενους, όπως το νησί της Μυκόνου, θεωρούμε ως σωματείο απαράδεκτη την παραχώρηση του Δημοτικού Πάρκινγκ, που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσαίας Ζώνης  Λιμένα (Παλιό Λιμάνι), σε ιδιώτη.