Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στο 1ο Δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος, 2017 - 11:56 | Στην Κατηγορία:

Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στο 1ο Δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου (Αριστοτέλους 1) την Παρασκευή 17/2, ημέρα έναρξης των μαθημάτων, στις 2.00 μ.μ. 

       Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαίωμα των προσφύγων για αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και εκπαίδευση.  Για να ανοίξουν τα σύνορα, να ανοίξουν οι φράχτες της ΕΕ και να εξασφαλιστεί η άμεση μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν και η ασφαλής μετεγκατάστασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Για ουσιαστική αξιοποίηση των οικονομικών χωρίς τη συμμετοχή των ΜΚΟ.  Για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διαλύουν χώρες και αφανίζουν λαούς.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε ΕΛΜΕ (6/10/2016) είχαμε επισημάνει την καθυστερημένη και αποσπασματική έναρξη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων μέσω των απογευματινών «δομών» (ΔΥΕΠ) σε μια λογική γκετοποίησης και απομόνωσης των προσφυγόπουλων, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου) και χωρίς ουσιαστική στήριξη.  Διατυπώσαμε την άποψη πως η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία σε συνθήκες συνεκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης με τα άλλα παιδιά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και πλήρη ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο.

Τις προηγούμενες ημέρες καταγγείλαμε τη φασιστική επίθεση που δέχτηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου στο Πέραμα και καλέσαμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για να αποκρούσουμε αποφασιστικά τη φασιστική και ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής.  Η ΕΛΜΕ στηρίζει την υπεράσπιση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των προσφυγόπουλων και θα πάρει πρωτοβουλίες μαζικής απάντησης στις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και φασιστικές ενέργειες.

Το Δ.Σ. συνεχίζει την έμπρακτη στήριξη των προσφύγων. Ευχαριστεί όλους τους συντελεστές (σκηνοθέτη, ηθοποιούς) της θεατρικής παράστασης «Πες το ψέματα» και ιδιαίτερα το συνάδελφό μας Σπύρο Λαζαρίδη που έγραψε το έργο. Οι παραστάσεις που ήταν αφιερωμένες στους πρόσφυγες, όπως από κοινού αποφάσισαν η ΕΛΜΕ και οι συντελεστές της παράστασης, έδωσαν τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας τους οποίους και ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συγκέντρωσης χρήματα για την αγορά ειδών,  ρούχων, τροφίμων και σχολικών ειδών για τους πρόσφυγες.

         Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες τους μαθητές και τους  γονείς στην υποδοχή  των προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου την Παρασκευή 17/2, ημέρα έναρξης των μαθημάτων, στις 2.00 μ.μ. και σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας της ΔΥΕΠ προσφέροντας ότι μπορούν και εκτιμούν στα παιδιά που θα φιλοξενηθούν.

Για τους εκπαιδευτικούς η εκπαίδευση όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρήσκευμα, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μαζί με το δικαίωμα στη στέγαση, τη σίτιση, την περίθαλψη.

  • Άμεση κάλυψη των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών για όλους με ευθύνη του κράτους.
  • Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια.  Διορισμοί εκπαιδευτικών με σταθερές σχέσεις εργασίας, κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των προσφύγων, εξασφάλιση βοηθητικού προσωπικού.
  • Η πολιτική της γκετοποίησης και του αποκλεισμού είναι που νομιμοποιεί ρατσιστικές κινήσεις για αποκλεισμό αλλοδαπών παιδιών από τα σχολεία και οδηγεί στην εξάπλωση ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών.  Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει ούτε και σε ένα παιδί το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση.  Έξω οι φασίστες απ’ τα σχολεία!
  • Καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε τους νέους μαθητές μας στα σχολεία μας.  Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις υποδοχής, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας.  Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την επαίσχυντη συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας των απελάσεων και επαναπροωθήσεων των φτωχών και κατατρεγμένων.
  • Τις επόμενες ημέρες μέλη του ΔΣ και εκπαιδευτικοί της Ε΄ ΕΛΜΕ θα επισκεφτούμε σχολεία και θα μοιράσουμε σχολικά είδη που έχουν συγκεντρωθεί για τα παιδιά των προσφύγων στο 2ο Γ/Σ Σταυρούπολης, το 1ο Γ/Σ Αγ. Αθανασίου και άλλα σχολεία, καθώς και σε όσα Γυμνάσια και δημοτικά θα προγραμματίζονται ημέρες υποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
  • Το υπουργείο παιδείας να εντάξει στα σχολεία τα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε σπίτια και στα ξενοδοχεία. Με βάση τα στοιχεία διαμονής των προσφύγων να ξεκινήσει από τους εκπαιδευτικούς καμπάνια ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία με ουσιαστικές δομές υποστήριξης, όπως είναι τα τμήματα ένταξης και άλλα αναγκαία μέτρα. 

Για το Δ. Σ.

 Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γραμματέας

Ζαγανίδης Χρήστος                                           Δερματάς Αντώνης


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα