Αναλυτικά

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τα πρόσφατα γεγονότα με την διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΔΕ, ΠΕ, Περιφέρεια.) της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας, δείχνουν την αδυναμία, ανικανότητα του ΔΣ να ηγηθεί του αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση της Κυβέρνησης, παρόλο που το ΔΣ είχε ως προίκα ενάντια στην αξιολόγηση:

- την ομόφωνη απόφαση του πρόσφατου Συνέδριου της ΠΟΣΥΠ και ΑΔΕΔΥ

- και την συντριπτική απόφαση της ειδικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας.

Τη βδομάδα που πέρασε μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας, μέλη της ΠΟΣΔΥΠ και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΠΟΣΥΠ, αγνοώντας τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών προχώρησαν στην αξιολόγηση. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς ως προϊστάμενοι προπαγάνδιζαν με ιδιωτικές συγκεντρώσεις την συμμετοχή των υφισταμένων στην αξιολόγηση και όταν ειπώθηκε δημόσια από μέλη του Συλλόγου, ότι αυτή η στάση είναι απαράδεκτη και αντίκειται στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, τότε τους αντέκρουσαν με το επιχείρημα ότι δεν δικαιούνται να κάνουν προπαγάνδα ενάντια στην αξιολόγηση!.

Η ένστασή μας είναι ότι οι προαναφερόμενοι συνάδελφοι ως εκλεγμένα μέλη στα συλλογικά όργανα οφείλουν ηθικά και καταστατικά να πρωτοστατούν στην υλοποίηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και όχι να εναντιώνονται σε αυτές. Με την απόφασή τους για συμμετοχή στην αξιολόγηση, εναντιώθηκαν στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου της ΠΟΣΥΠ, διαλύουν κάθε εμπιστοσύνη των υπαλλήλων στο σωματείο μας και στον συνδικαλισμό.

Είπαμε προεκλογικά και τονίσαμε στη ειδική καταστατική Γενική Συνέλευση, ότι στη σημερινή εποχή της αξιολόγησης δεν επιτρέπεται οι προϊστάμενοι να εκλέγονται στα συλλογικά όργανα και τουλάχιστον όταν εκλέγονται να αποφασίζουν αν θα λειτουργούν ως συνδικαλιστές ή ως προϊστάμενοι και τα δύο μαζί δεν γίνεται.

Οι απαιτήσεις Κυβέρνησης και Διοίκησης από τους προϊστάμενους στο επόμενο διάστημα γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες και ωμές. Θα απαιτούν  προϊστάμενους που όχι μόνο δεν θα αντιστέκονται στις επιλογές της, αλλά θα είναι ενεργοί υποστηρικτές και προπαγανδιστές όλων των αντιλαϊκών μέτρων.

Απέναντι σε αυτή την τακτική Κυβέρνησης και Διοίκησης για τους προϊσταμένους, τα μέλη του Συλλόγου απαιτούν τουλάχιστον όλοι οι εκλεγμένοι στα συλλογικά όργανα, δίνοντας το καλό παράδειγμα

- να πρωτοστατούν στην υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων και

- να υπερασπίζονται δίχως συμβιβασμούς και ταλαντεύσεις  τα συμφέροντα των εργαζομένων έναντι της Διοίκησης.

Έχει σημασία εδώ να δούμε τι στάση κράτησαν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που στηρίζουν την απόφαση αποχής από την αξιολόγηση, σε τί ενέργειες και παρεμβάσεις προέβησαν, όταν έγκαιρα  πληροφορήθηκαν για τις ενέργειες των προαναφερόμενων συναδέλφων στους χώρους εργασίας τους, ώστε να περιορίσουν τη ζημιά και να συσπειρώσουν τα μέλη του Συλλόγου μας γύρω από τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα και μάλιστα αυτή η εκκωφαντική σιωπή τους ήταν η σταγόνα, που ξεχείλισε η οργή των συναδέλφων, που ενώ είχαν διάθεση να απέχουν μαζικά από την διαδικασία της αξιολόγησης, τελικά τις τελευταίες δύο ημέρες απογοητευμένοι και αηδιασμένοι από τη δράση των προαναφερομένων, είτε δήλωσαν συμμετοχή  στην αξιολόγηση ή απέσυραν την αίτηση αποχή από την αξιολόγηση που είχαν καταθέσει.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι, δίχως προγραμματική και αγωνιστική σύγκλιση, αποφασιστικότητα και διάθεση για ανιδιοτελή αγώνα και προσφορά, από τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη μας, με την πρώτη δυσκολία ή σύγκρουση με την Διοίκηση/Κυβέρνηση  δεν θα πετύχουμε κανένα στόχο μας, θα μετράμε ήττες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το μόνο εφικτό είναι ίσως το προσωπικό βόλεμα, πιθανώς και των ημετέρων.

Τι προσδοκίες και εμπιστοσύνη μπορούν να έχουν οι συνάδελφοι  μετά από όλα αυτά από το ΔΣ, όταν στην πρώτη σύγκρουση με την Διοίκηση βαλαν το προσωπικό συμφέρον και καριέρα τους πάνω από το συλλογικό συμφέρον;

Προς ενημέρωση όλων των συναδέλφων παραθέτουμε ορισμένα άρθρα από το καινούργιο καταστατικό του συλλόγου μας σχετικά με τα καθήκοντα και  υποχρεώσεις για τα μέλη του, καθώς και τις ποινές που προβλέπονται, όταν κάποιος λειτουργεί αντικαταστατικά.:

Άρθρο 7: »Τα μέλη της Ένωσης οφείλουν:… να μην τίθενται αντιμέτωποι με του σκοπούς και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και της Διοίκησης.»

Άρθρο 8 Διαγραφή μελών: «.. διαγράφεται από την Ένωση με αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ … μέλος, που χωρίς  να συντρέχει ανώτερη βία, παραβιάζει τις διατάξεις του καταστατικού τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης κα του ΔΣ … »

Άρθεο 15 (Καθήκοντα Διοικητικού Συμβουλίου):

« β) εκτελεί τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, τακτικών και έκτακτων »

Άθρο 16 (Υποχρεώσεις μελών ΔΣ):

«Το τακτικό μέλος του ΔΣ δεν συγχωρείται

…..

στ) ……. Το ΔΣ κατά πλειοψηφία απαγγέλει σε κάθε πρακτικό θεμελιωμένη την κατηγορία  και επιβάλει τις κατωτέρω ποινές:

α) έγγραφη επίπληξη

β) προσωρινή διαγραφή από το ΔΣ μέχρι ένα μήνα

γ) οριστική διαγραφή  από μέλος του ΔΣ.»

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4