Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Σχετικά με τη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της ΠΕ και ΔΕ στη Σαντορίνη


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος, 2017 - 10:19 | Στην Κατηγορία:

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών:

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας με θέμα το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης των αναπληρωτών αλλά και μονίμων εκπαιδευτικών που ζουν μακριά από τα σπίτια τους πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στις 13.00 στο δημαρχείο Σαντορίνης. Αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, γονείς, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Θήρας, του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας, της ΠΕΑΔ και του ΠΑΣΑΔ συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κο Νικόλαο Ζώρζο και τον Αντιδήμαρχο σε θέματα παιδείας κο Μάρκο Καφούρο.

Πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι αναπληρωτές περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν, τη διαμονή τους σε κάμπινγκ, στα αυτοκίνητα ή σε ξενοδοχεία στοιβαγμένοι δυο και τρεις μαζί, πληρώνοντας έως και 100 ευρώ τη μέρα μέχρι να βρουν μόνιμη κατοικία. Τα ενοίκια από τα διαθέσιμα σπίτια κυμαίνονται από 350 έως 750 ευρώ (για σπίτια 25 - 45 τ.μ.) ζητώντας σε κάποιες περιπτώσεις και προκαταβολή 12 μηνών!

Τέθηκαν, επανειλημμένως και με διαφορετικό τρόπο μέχρι να πάρουμε απάντηση, τα παρακάτω θέματα για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων:

  1. να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ, που προβλέπει δυνατότητα υπό προϋποθέσεις παροχής μέτρων για τη σίτιση και τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Η απάντηση ήταν ότι η Κυβέρνηση «πέταξε το μπαλάκι» στους δήμους ψηφίζοντας έναν νόμο στις 31/7 χωρίς να προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση και ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα γιατί παρά την αντίθετη αντίληψη που επικρατεί η Σαντορίνη δεν είναι ένας πλούσιος δήμος. Για τη σίτιση μόνο είπαν πως θα ξαναεπικοινωνήσουν με την αεροπορία για να ξεκινήσει και πάλι η σίτιση στη λέσχη…

«Πέταξαν» λοιπόν κι αυτοί το μπαλάκι πίσω στην κυβέρνηση αποδεικνύοντας έτσι ότι στο πινγκ-πονγκ είναι άσσοι εκατέρωθεν.

  1. από πλευράς μας μπήκε επιτακτικά το θέμα της κάλυψης όλων των εξόδων της προσωρινής διαμονής των εκπαιδευτικών.

Δεν δόθηκε σαφής απάντηση…χρειάζεται τροποποίηση του προϋπολογισμού (λες και δεν γίνονται συνέχεια τροποποιήσεις ακόμα και αναδρομικά) και τέθηκαν διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα.

  1. στην επιμονή μας να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο για να παρθούν αποφάσεις πιο ισχυρές που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στη κυβέρνηση η απάντηση ήταν ότι δεν χρειάζεται.

Γενικά επικεντρώθηκαν στην κακή νοοτροπία της κοινωνίας και στη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα νοικιάζουν με τη μέρα. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να κάνει έκκληση στους δημότες του …κι ο θεός βοηθός!

Σε ότι αφορά δηλαδή στις ευθύνες του και στις δυνατότητες του δήμου να παρέμβει ο κ.Δήμαρχος και ο κ.Αντιδήμαρχος ήταν από ασαφείς ως αρνητικοί. Στο μόνο που ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν ήταν στην από κοινού σύνταξη μιας διαμαρτυρίας (και πάλι όμως χωρίς τη συνδρομή του δημοτικού συμβουλίου) με την οποία ζητείται από το υπουργείο εσωτερικών και το υπουργείο παιδείας την αλλαγή του νόμου για τη μίσθωση ακινήτων με τη μέρα, την επιδότηση ενοικίου, την έκπτωση στα ΜΜΜ κατά 50% κλπ.

Για εμάς η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί μέρος της κεντρικής διοίκησης και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κι από την Κυβέρνηση και από το δήμο αξιοπρεπείς οικονομικές κατοικίες, δωρεάν στέγαση, έκπτωση στις μεταφορές. Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις και στο επόμενο διάστημα θα αποφασίσουμε για την κλιμάκωση του αγώνα μας.


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

ΑΣΕ: Συνδικαλιστικές παρατάξεις πλήρως ευθυγραμμισμένες

Σχόλιο των εκλεγμένων της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Για την κινητοποίηση στην ΠΔΕ Αττικής

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΕΕΠ/ΕΒΠ

ΑΣΕ: Για το 12ο συνέδριο της ΟΛΜΕ- Ολοι στην απεργία 30/5

Περιγραφή προβλημάτων και συσκότιση των αιτιών που τα προκαλούν!