Thumbnail
Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες οι 103.366 υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα καθήσουν στα θρανία για να δώσουν το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως πάντα. Οι θέσεις που θα διεκδικήσουν όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις είναι συνολικά 69.985. Σχεδόν το 68% δηλαδή των υποψηφίων αναμένεται να μπει σε κάποιο τμήμα. Στην πράξη, πάντως, το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο, αφού -ως είθισται- κάποιοι εξ αυτών δεν θα καταθέσουν μηχανογραφικό.

Συνολικά, στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα μπουν 43.520 νέοι φοιτητές, ενώ 26.130 θα μπουν στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ). 335 συγκεκριμένα θα μπουν στα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Χαρακτηριστικά, δημοφιλείς επιλογές όπως όλα τα εννέα οικονομικά τμήματα θα δεχθούν 50 λιγότερους νέους φοιτητές. Το Οικονομικό του ΕΚΠΑ θα δεχθεί 300, ενώ του ΟΠΑ 220 φοιτητές. Η Νομική του ΕΚΠΑ 420, ενώ του ΑΠΘ 370. Και οι δύο μεγάλες ιατρικές σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, από 190 και 180 αντίστοιχα. Όσον αφορά στα ΤΕΙ παρατηρείται συνολική αύξηση των νέων φοιτητών, στην πλειοψηφία σχεδόν των τμημάτων.

Από όσους δίνουν Πανελλαδικές από ημερήσια ΓΕΛ με το νέο σύστημα, είτε για πανεπιστήμια είτε για ΤΕΙ, θα περάσουν 55.676 (σχεδόν το 70%). Όσοι δίνουν με παλαιό σύστημα (ημερήσιων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ Ομάδα Β') και οι θέσεις αφορούν το νέο σύστημα ΓΕΛ, θα διεκδικήσουν 2.315 θέσεις (περίπου το 67%).

Υποψήφιοι των εσπερινών ΓΕΛ που δίνουν με νέο σύστημα θα διεκδικήσουν 511 θέσεις, ενώ φοιτητές θα γίνουν 441 υποψήφιοι εσπερινών, που δίνουν με το παλαιό σύστημα (ΓΕΛ - ΕΠΑΛ Ομάδα Β'). Από τα ημερήσια ΕΠΑΛ θα βγουν 724 φοιτητές από όσους έδωσαν με το παλαιό σύστημα (ΕΠΑΛ Ομάδα Α') και 3.671 από όσους έδωσαν με το νέο σύστημα ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ με το παλαιό σύστημα (ΕΠΑΛ Ομάδα Α') θα διεκδικήσουν 263 θέσεις.

Τέλος, απόφοιτοι του 2015 που θα καταθέσουν για να μπουν με το 10% θα διεκδικήσουν 4.214 θέσεις, και 2.787 οι υποψήφιοι του 2014.

Πηγή: Κωστοπούλου Μίνα - Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
20160812_20pragm_arxaia_0.jpg
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα...
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;