Thumbnail
Ένωση Ελλήνων Χημικών

ΨΗΦΙΣΜΑ 

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ (ΝΠΔΔ  1804/88)

Η Συνέλευση των Αντιπροσώπων της ΕΕΧ, η οποία εκπροσωπεί πλέον των 15.000 Χημικών, σε έκτακτη σύνοδό της την Κυριακή 21/09/2014 κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο ψήφισμα:

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους σε θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης, έχει καθήκον και υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να αναδείξει τις μεθοδεύσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Α. Λοβέρδου σε βάρος της διδασκαλίας του μαθήματος της Χημείας στο Λύκειο και υπέρ της εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας και Συνταγματολόγος κ. Ανδρέας Λοβέρδος:

  1. Πλήττοντας τους θεσμούς, αρνήθηκε να συναντηθεί με το θεσμικό του σύμβουλο σε θέματα Χημικής Εκπαίδευσης, παρά τα αιτήματα που του έχουν κατατεθεί στις 17/6, 5/9 και 18/9/2014, ενώ την ίδια στιγμή συζητά το μέλλον της Χημείας στο Λύκειο με εξωθεσμικούς παράγοντες, δηλαδή σύμφωνα με ανακοίνωσή του «ορισμένους καθηγητές Πληροφορικής».
  2. Παρότι επιφέρει ριζικές μεταβολές στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου για το Νέο Λύκειο (4186/13), τον οποίον ο ίδιος ψήφισε το Σεπτέμβριο του 2013, και  ο οποίος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και επομένως αποτιμηθεί και αξιολογηθεί, δεν έχει προχωρήσει σε Δημόσια Διαβούλευση και έχει μονομερώς ευνοήσει τα συντεχνιακά συμφέροντα των Καθηγητών Πληροφορικής, χωρίς να δώσει καν στην ΕΕΧ τη δυνατότητα να καταθέσει τις προτάσεις και τις ενστάσεις της.
  3. Δεν έχει λάβει υπόψη του τις έγγραφες διαμαρτυρίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών, αλλά και 220 Πανεπιστημιακών δασκάλων,  οι οποίες αναφέρονται στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν από την εισαγωγή φοιτητών με ελλιπείς γνώσεις Χημείας και στην πράξη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξαφάνιση της Χημείας από το Επιστημονικό Πεδίο (ΕΠΕ) των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.
  4. Τη στιγμή που ο ίδιος αναφέρει ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν επαρκούν για την κάλυψη των κενών θέσεων των Εκπαιδευτικών, αυξάνει το κόστος λειτουργίας  των σχολείων, αυξάνοντας την απαίτηση σε αριθμό αιθουσών και αριθμό εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, δυσχεραίνει τη λειτουργία των σχολείων απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, στις οποίες είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσουν παράλληλα 6 ΕΠΕ, διότι ο αριθμός των απαιτούμενων καθηγητών θα είναι μεγαλύτερος από αυτό των μαθητών,  και καταδικάζει τους μαθητές σε υποχρεωτική «επιλογή».
  5. Δημιουργεί υποψήφιους πολλών ταχυτήτων και αδικεί κατάφωρα την Επιστήμη της Χημείας, η οποία είναι μέσο αναγνώρισης μέρους του Φυσικού κόσμου, όχημα για την οικονομική και την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας και αδιαμφισβήτητα μία από τις βασικές επιστήμες σε παγκόσμια κλίμακα.

Για τους προαναφερθέντες λόγους η ΕΕΧ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του Υπουργού Παιδείας και του περιβάλλοντός του και καλεί τους Επιστήμονες ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων που ενδιαφέρονται για ένα σύγχρονο Εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και για το μετασχηματισμό του Κράτους από πελατειακό σε αξιοκρατικό, να στηρίξουν την προσπάθειά της για την ανατροπή των σχεδιασμών που έχει δημοσιοποιήσει ο Υπουργός και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με επιχειρήματα στο φως και όχι σε κλειστά γραφεία, για ενδεχόμενες αλλαγές.

Η ΕΕΧ είναι έτοιμη να καταθέσει εκ νέου τα επιχειρήματα και τις προτάσεις της. Ο Υπουργός τι από αυτά δεν έχει και φοβάται το διάλογο;


ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Ν. Π. Δ. Δ. Ν. 1804/1988
Κάνιγγος 27
106 82, Αθήνα
Τηλ.: 210 38 21 524
          210  38 29 266
Fax: 210 38 33 597
http://www.eex.gr
E-mail: [email protected]   ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS

27 Kaningos Str.
106 82 Athens
Greece
Tel.:  ++30 210 38 21 524
          ++30 210 38 29 266
Fax: ++30 210 38 33 597
http://www.eex.gr
E-mail: [email protected]

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epidimia_ilaras_ipa_2542019.jpg
«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς λόγω εμβολιαστικών κενών
«Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα», λένε οι ειδικοί
«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς λόγω εμβολιαστικών κενών
ΔΙΕΚ
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ): Αξιολόγηση από καταρτιζόμενους και ποινή «παύσης» ενός έτους για όσους αξιολογηθούν αρνητικά
Αν το έργο ενός εκπαιδευτή αξιολογηθεί ως «ακατάλληλο» τίθεται εκτός του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης για το επόμενο ένα έτος
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ): Αξιολόγηση από καταρτιζόμενους και ποινή «παύσης» ενός έτους για όσους αξιολογηθούν αρνητικά