Thumbnail
ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ιλιγγο προκαλούν τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ που δαπανούν ετησίως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα για ρεύμα σε σχέση και με τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων που μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Μάλιστα τα χρήματα αυτά πλησιάζουν -σε αρκετές περιπτώσεις- τον συνολικό προϋπολογισμό του κάθε ιδρύματος που έχει δοθεί από το υπουργείο Παιδείας για τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Δέκα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας δίνουν ετησίως ποσά που αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ μόνο για λογαριασμούς ρεύματος, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει σημαντικά την κατανάλωση για να εξοικονομήσουν πόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από 10 πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι δαπάνες για το ρεύμα σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού για τις λειτουργικές ανάγκες φτάνει κατά μέσο όρο στο 43,60%, με αποτέλεσμα -λόγω της υποχρηματοδότησης- να μένουν ελάχιστα χρήματα για τις υπόλοιπες ανάγκες, όπως τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη συντήρηση κτιρίων, την προμήθεια υλικών κ.λπ. Ηδη κάποια ιδρύματα χρωστούν χρήματα στη ΔΕΗ για το 2015, με τις προβλέψεις να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες για το ερχόμενο έτος λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών.

Χρηματοδότηση που φτάνει... μόνο για ρεύμα

Πρυτάνεις πανεπιστημίων και πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε απόγνωση μετά και τη γνωστοποίηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ότι οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το 2016 θα είναι «ψαλιδισμένοι» κατά 20% σε σχέση με το 2015.

Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων υποστηρίζουν πως αρκετά ιδρύματα θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις και ότι με τα χρήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος. «Θα αναγκαστούμε να πάμε σε στάση πληρωμών», τονίζουν.

Χρηματοδότηση που φτάνει... μόνο για ρεύμα

Η σύνοδος των πρυτάνεων
Σήμερα στις 3 το μεσημέρι πραγματοποιείται στην Αθήνα -παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη- σύνοδος των πρυτάνεων, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τα χρήματα που δίνονται για το ρεύμα σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό του κάθε ιδρύματος, αρκεί να αναφέρουμε την περίπτωση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, του Καποδιστριακού. Το ΕΚΠΑ δίνει ετησίως 5,7 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όταν για το 2016 ο συνολικός προϋπολογισμός για τις λειτουργικές ανάγκες δεν ξεπερνά τα 8,5 εκατ. Στο Αριστοτέλειο το ποσό που δαπανάται για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο ετήσιος λογαριασμός για τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό για το 2016 να ανέρχεται σε 3,25 εκατ.

«Χρωστάμε ήδη λίγα χρήματα στη ΔΕΗ, αλλά εντός του 2016 θα αρχίσουμε να χρωστάμε παντού», υποστηρίζει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος. Σημείωσε ότι για τη ΔΕΗ το ίδρυμα δίνει 700.000 τον χρόνο, ενώ για νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο άλλες 500.000.

«Ο μειωμένος προϋπολογισμός για το 2016 δεν ξεπερνά τα 2.380.000 ευρώ. Τα χρήματα που θα απομείνουν δεν επαρκούν για τη συντήρηση κτιρίων, προμήθειες υλικού, συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά, τη βιβλιοθήκη, τους υπολογιστές κ.λπ.», επισημαίνει ο κ. Γάτσιος.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σοβαρές περιστολές δαπανών, όσο αφορά την κατανάλωση ρεύματος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι αναγκασμένο να δίνει σχεδόν το μισό του προϋπολογισμό στη ΔΕΗ», αναφέρει ο εκτελών χρέη πρύτανης του ιδρύματος Μιχάλης Ταρουδάκης.

Μόνο για το ρεύμα, τονίζει, δίνεται 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως και περίπου άλλες 500.000 ευρώ για καθαριότητα. «Εως τις 30/9/15 οι ανελαστικές δαπάνες του ιδρύματος ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ανέβουν ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Για το 2016 ο προϋπολογισμός μας δεν υπερβαίνει τα 3.350.000 ευρώ».

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΡΗΤΗΣ
Ηλεκτροσόκ στις δαπάνες, ήδη χρωστούν στη ΔΕΗ

Το ΤΕΙ Αθήνας θα έχει να διαχειριστεί το 2016 μόλις 4.110.000 ευρώ από 5,25 εκατ. το 2015, μείωση, δηλαδή, που φτάνει το 22%. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ιδρύματος Μιχάλης Μπρατάκος, μόνο για το ρεύμα δαπανά 800.000 ευρώ ετησίως, ενώ χρειάζονται άλλες 830.000 για ενοίκια, καθώς οι υποδομές του ιδρύματος δεν επαρκούν.

«Οι πάγιες δαπάνες ανέρχονται σε 3,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε αναλώσιμα υλικά, αγορά εξοπλισμού κ.λπ. Τα χρήματα που μένουν δεν επαρκούν», αναφέρει.

Στο ΤΕΙ Πειραιά ο προϋπολογισμός για το 2016 είναι 2 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. που ήταν το 2015. «Μόνο για τη ΔΕΗ δίνουμε 400.000 ευρώ τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι έχουμε μειώσει τον ετήσιο λογαριασμό κατά περίπου 150.000 σε σχέση με προηγούμενα έτη. Με τα σημερινά δεδομένα δεν ξέρω αν θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς για το ρεύμα», επισημαίνει ο πρόεδρος Λάζαρος Βρυζίδης.

Η επέκταση
Το ΤΕΙ Κρήτης χρειάζεται 500.000 ευρώ ετησίως για το ρεύμα, ενώ εντός του 2016 οι ανάγκες θα αυξηθούν εξαιτίας της επέκτασης του ιδρύματος με δύο νέα κτίρια σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

«Πέρυσι ο προϋπολογισμός ήταν 2,6 εκατ. ευρώ και φέτος στα 2,1 εκατ. Ηδη χρωστάμε χρήματα στη ΔΕΗ, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουμε όλες τις ανελαστικές δαπάνες», τονίζει ο αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων Κώστας Σαββάκης.

Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε

Τα 7 από τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται από το κράτος για τις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος δίνονται σε λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ . Το υπόλοιπο 1,5 εκατ. που μένει, τονίζει ο αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ Νίκος Μυλωνάς, θα πρέπει να επιμεριστεί για την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη συντήρηση των κτιρίων και των ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ. «Μόνο για τη φύλαξη και την καθαριότητα, όμως απαιτούνται 4,7 εκατ. ευρώ», προσθέτει. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει συνολικά 750.000 τ.μ. χτισμένα. Υπάρχουν διάσπαρτα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Η Πανεπιστημιούπολη που έχει το μεγαλύτερο μέγεθος, η Ιατρική στου Γουδή, η Νομική, το Οικονομικό και το Παιδαγωγικό στο κέντρο τ, η Πρυτανεία και οι διοικητικές υπηρεσίες στα Προπύλαια κ.ά. «Το πανεπιστήμιο με αυτόν τον προϋπολογισμό οδηγείται σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις», υποστηρίζει ο κ. Μυλωνάς.

Αριστοτέλειο
Θα προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών

«Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε ούτε τον προϋπολογισμό του 2015. Η περαιτέρω μείωση για το 2016 φαντάζει εντελώς εξωπραγματική», υποστηρίζει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας. Οπως ανέφερε στο «Εθνος», οι δαπάνες για τη ΔΕΗ φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη θέρμανση και τα δημοτικά τέλη, το ποσό εκτοξεύεται στα 5,2 εκατ. Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον κ. Μήτκα, για το 2016 είναι 11,9 εκατ. ευρώ. «Εχουμε μειώσει τα έξοδα στα απολύτως απαραίτητα. Για να λειτουργήσουμε, όμως, στοιχειωδώς θέλουμε 20 με 21 εκατ. ευρώ. Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών ή να αφήνουμε να καταρρέουν τα κτίρια», τονίζει χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τα ποσά που δίνονται για τα τηλεφωνικά τέλη, φτάνουν τα 400.000 και άλλες 200.000 χρειάζονται για το νερό.

ΕΜΠ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ
Ερχεται χειρότερη χρονιά με τον μειωμένο προϋπολογισμό

«Μόνο για τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο χρειάζονται 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Για το 2016 ο συνολικός προϋπολογισμός για το ΕΜΠ δεν ξεπερνά τα 3,25 εκατ. ευρώ», τόνισε μέλος της διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο ίδιος ανέφερε πως χρειάζονται τεράστια πρόσθετα ποσά για την φύλαξη και την καθαριότητα καθώς και για άλλες εργασίες.

«Είμαστε σε απελπισία. Δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα φέτος λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού», δηλώνει από την πλευρά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Ο προϋπολογισμός για το 2016 έχει περιοριστεί στα 5,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. θα δοθούν για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι εγκαταστάσεις, όπως εξηγεί η πρύτανης του ιδρύματος, απλώνονται σε 2.700 στρέμματα στην Πάτρα, ενώ υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις του Αγρινίου.

Αναφορικά με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το 2010 πλήρωνε για ΔΕΗ ετησίως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος το ποσό είναι σημαντικά μειωμένο (1,2 εκατ.).

Διάσπαρτα
Ωστόσο, τα χρήματα του προϋπολογισμού για το 2016 (1,8 εκατ. ευρώ), όπως είπε ο πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης, δεν επαρκούν, καθώς το ίδρυμα χρειάζεται επιπλέον πετρέλαιο για τα κτίρια που είναι διάσπαρτα σε τέσσερις πόλεις. «Πέρυσι αναγκαζόμασταν να διώχνουμε τους φοιτητές κατά διαστήματα, καθώς δεν έφτανε το πετρέλαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ethnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας