Thumbnail
Υπόμνημα προς Υπουργό Παιδείας ΟΛΜΕ ΕΤΕ ΕΛΜΕ ΜΜΕ

Θέμα: « Φοίτηση μαθητών – υποψηφίων Πανεπιστημιακών Σχολών, στα ΕΠΑ.Λ. »

Αγαπητοί Συνάδελφοι, αγαπητές Συναδέλφισσες

Το ανά χείρας Υπόμνημα έχει σα σκοπό να σας ενημερώσει για ένα σημαντικό ζήτημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το οποίο, κατά την άποψή μας, προάγει την ανισοτιμία μεταξύ Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης και των μαθητών τους, υποβαθμίζει τα Επαγγελματικά Λύκεια και στερεί βασικά δικαιώματα Εκπαίδευσης σε μαθητές μας. Πρόκειται για τη στέρηση του δικαιώματος μαθητών – υποψηφίων Πανεπιστημιακών Σχολών των ΕΠΑΛ, να διδαχθούν στο Σχολείο τους τα μαθήματα στα οποία πρόκειται να εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και την αναγκαστική στέρηση ενός έτους από τις μελλοντικές σπουδές τους.

Επί πλέον σας ενημερώνουμε ότι αντίστοιχο Υπόμνημα έχει σταλεί και στην Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το Διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου.

Κατ αρχήν σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Α1. Στο Ν. 4186/17-09-2013 ΦΕΚ Α’193 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» στο άρθρο 12 §1 αναφέρεται ότι “1. Στους αποφοίτους του «Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών» [των ΕΠΑ.Λ] χορηγείται: α. Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου) μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, […]

Α2. Στο Ν. 4310/08-12-2014 ΦΕΚ Α’ 258 «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» στο άρθρο 58 §1 αναφέρεται ότι “ «1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, […] διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, […] »”

Α3. Στο Ν. 4186/17-09-2013 ΦΕΚ Α’193 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» στο άρθρο 13 §2 αναφέρεται ότι “Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, καθώς και όσοι έχουν ισότιμο τίτλο επαγγελματικού λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

Α4. Στο Ν. 4310/08-12-2014 ΦΕΚ Α’258 «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» στο άρθρο 58 §6 αναφέρεται ότι “Η παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013 αναδιατυπώνεται ως ακολούθως: «2. Οι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε μεταγενέστερο έτος από αυτό της αποφοίτησής τους, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.»

Αναφερόμενοι στα ανωτέρω, διαπιστώνουμε ότι

1. O Νομοθέτης ορίζει ρητά [Α1] την ισοτιμία των Απολυτηρίων Τίτλων Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.

2. Ορίζεται [Α2] το ότι οι  Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια διεξάγονται σε υποψηφίους - κατόχους Απολυτηρίων Τίτλων.

3. Σε πλήρη συμβατότητα με τα προαναφερθέντα [1] & [2] ο Νομοθέτης προέβλεπε [Α3] τη διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων, με συμμετοχή υποψήφιων - κατόχων απολυτηρίων τίτλων ΕΠΑ.Λ., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

4. Νέο νομοθέτημα [Α4] αναιρεί, το προηγούμενο [Α3], και σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα [Α1] του Ν. 4186/17-09-2013 ΦΕΚ Α’193, και

4.1. Επιβάλλει στους μαθητές/απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., να αναμείνουν επί ένα τουλάχιστον έτος με σκοπό να συμμετάσχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια [Α4]. Αυτό δε συμβαίνει στους αποφοίτους των ΓΕ.Λ.. Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό εισάγει ανισοτιμία μεταξύ των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. & ΓΕ.Λ. αφού επιβάλει την απώλεια ενός ολόκληρου έτους σπουδών στους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ.

4.2. Επιβάλλει στους μαθητές/απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., να μη διδαχθούν, κατά τη φοίτησή τους στην Γ τάξη των ΕΠΑ.Λ., μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω μαθητές ωθούνται να αναζητήσουν φορείς εκπαίδευσης εκτός του Δημόσιου Σχολείου για κάτι το οποίο οφείλει η Πολιτεία να τους παρέχει. Το τελευταίο, κατά την άποψή μας, καθιστά την Πολιτεία επιλήσμονα των υποχρεώσεών της για την παροχή Δωρεάν Παιδείας, υποβαθμίζει το Δημόσιο Σχολείο και αναγκάζει τις οικογένειες των μαθητών σε μία άνευ λόγου οικονομική αφαίμαξη.

4.3. Αποτελεί παράγοντα υποβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ο οποίος επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία διδασκόντων και διδασκομένων, επιδρά ανασταλτικά στην επιλογή σπουδών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση από τους μαθητές και βεβαίως, συνεργεί στο μαρασμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πράγμα το οποίο, αποδεδειγμένα, προκαλεί υποβάθμιση της  Εθνικής Οικονομίας.

4.4. Με δεδομένο ότι πλήθος μαθητών, με στόχο τη φοίτηση τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, εγγράφηκαν στα ΕΠΑ.Λ. πριν την έναρξη της ισχύος του Ν. 4310/08-12-2014 ΦΕΚ Α’258. Το συγκεκριμένο στοιχείο θεωρούμε ότι αίρει την εμπιστοσύνη του πολίτη στις ισχύουσες νομικές ρυθμίσεις και αποτελεί παράγοντα πρόκλησης δικαστικών εμπλοκών αφού θίγει έννομες συνέπειες παλαιότερης νομοθετικής ρύθμισης και έννομα συμφέροντα πολιτών.

Προτάσεις

Με βάση τα παραπάνω, με δεδομένο το κατεπείγον του θέματος λόγω της πρόσφατης έναρξης των μαθημάτων και επισημαίνοντας την άποψή μας ότι η εν λόγω πρόταση δύναται να πραγματοποιηθεί και μόνο με σχετική διοικητική ρύθμιση – εγκύκλιο -  και κατοπινή νομοθετική ρύθμιση, προτείνεται η δραστηριοποίησή σας με σκοπό την εφαρμογή των ακολούθων:

  • Την παροχή δυνατότητας φοίτησης μαθητών της Γ τάξης των ΕΠΑ.Λ. το Σχολικό Έτος 2015-16, σε Πανελληνίως Εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα της απρόσκοπτης συμμετοχής τους σ’ αυτές κατά το τρέχον Σχολικό Έτος.
  • Η σχετική νομοθετική ρύθμιση με σκοπό τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια με ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του ΓΕ.Λ..

Υπογραφή

Σωκράτης Σαβελίδης

PhD, MSc, Μηχανολόγος ΠΕ17.02


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Βόλος 15/09/2015

Υπόμνημα

Του Σωκράτη Σαβελίδη

Εκπαιδευτικού

του 2ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Βόλου

Προς

ΔΣ ΟΛΜΕ
ΔΣ ΕΤΕ
ΔΣ ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Κοινοποίηση

ΜΜΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα