Thumbnail
Θεσσαλονικη

Ζουμπουλάκης Γιάννης 

Η «Παράδοξη πατρίδα» του Νίκου Ασλανίδη συγκίνησε τον κόσμο που παρακολούθησε την εφετινή διοργάνωση

Ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική, η Ιστορία και η οικογένεια συνδυάζονται στην ταινία «Παράδοξη πατρίδα» του Νίκου Ασλανίδη και η ιστορία μια εγκύου καρκινοπαθούς στην «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη  ήταν οι ελληνικές ταινίες που συγκίνησαν περισσότερο το κοινό του 17ου φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες 21ου αιώνα.  

Οι δυο ταινίες απέσπασαν βραβείο κοινού Fischer. Η μεν «Παράδοξη πατρίδα» για ταινία άνω των 45’, η δε «Ολυμπία» για ταινία κάτω των 45’.

Η «Παράδοξη πατρίδα» είναι η ιστορία του Στάθη που την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ήταν μόλις οκτώ ετών. Μια μέρα, οι ναζί επιτέθηκαν στο χωριό του και έκαψαν ζωντανούς συνολικά 353 κατοίκους. Ανάμεσά τους ήταν η 28χρονη μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερα αδέλφια του ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών. Ο ίδιος κατάφερε να γλιτώσει μαζί με τον πατέρα του.

Την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, ο πατέρας του καταδικάσθηκε σε θάνατο... Λίγο πριν εκτελεστεί, γράφει ένα γράμμα και δίνει εντολή στον γιο του να σπουδάσει. Ο Στάθης κατέφυγε στη Γερμανία και κατάφερε να γίνει οδοντίατρος. Λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης, αναγκάζεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη... Γερμανία. Δημιουργεί οικογένεια με πέντε παιδιά –όπως και ο πατέρας του– και τους δίνει τα ονόματα των αδικοχαμένων αδελφών του...

Σε ότι αφορά τις ξένες παραγωγές, η «Βιρούνγκα» σε σκηνοθεσία Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία) απέσπασε το  «Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ» ως ταινία  άνω των 45’ και η «Φλόγα»  σε σκηνοθεσία των Dress Code -  Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ, (ΗΠΑ-Βουλγαρία) ως ταινία κάτω των 45’. Η «Βιρούνγκα» απέσπασε επίσης το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον»

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας» σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία) και το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία «Ο πιο μακρύς δρόμος» τηε Stefi & Lynx, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου, παραγωγής Δάφνης  Πανοπούλου (είναι συμπαραγωγή με την Taavi Vartia, εταιρία παραγωγής από την Φινλανδία).

Τέλος σε ότι αφορά τα βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) το βραβείο για καλύτερη ελληνική παραγωγή δόθηκε  στην ταινία «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή και για ξένη στην ταινία «Κάθε πρόσωπο έχει όνομα» σε σκηνοθεσία του Μάγκνους Γκέρτεν (Σουηδία). Την Ελλάδα εκπροσωπούσε ηΤζία Γιοβάνη, κριτικός κινηματογράφου της εφημερίδας Ριζοσπάστης.

tovima.gr

Κάνε εγγραφή στο newsletter στο Carrefour και κέρδισε 200€

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού