Thumbnail
Υπόμνημα 

Κύριε Υπουργέ, 

Στις 1-10-2015 ανακοινώθηκαν από το Υ.Π.Ε.Θ. 1574 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τα σχολεία ΕΑΕΠ. Οι προσλήψεις αυτές είναι πλήρως αναντίστοιχες με τα λειτουργικά κενά των σχολείων ΕΑΕΠ, 1380 σχολεία στο σύνολό τους ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα και με βάση το ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονται μόνο μέσω ΕΣΠΑ,  και με βάση ρήτρα εισοδηματικών κριτηρίων, η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και το Αιγαίο εξαιρούνται από την υλοποίηση του συγκεκριμένου άξονα όπως επιβεβαιώνετε και εσείς ο ίδιος με δηλώσεις σας.
Η συγκεκριμένη ρήτρα ουδέποτε ετέθη από το Υπουργείο σε γνώση των εκπαιδευτικών και μάλιστα των αναπληρωτών που φέτος έκαναν αιτήσεις δύο φορές για ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών.
Το αποτέλεσμα είναι συνάδελφοι με χρόνια προϋπηρεσίας να βρίσκονται είτε εκτός προσλήψεων, είτε μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και φυσικά τα σχολεία να μείνουν άδεια από εκπαιδευτικούς απαραίτητους για την λειτουργία τους.
Την Παρασκευή 2-10-2015 εκατοντάδες θιγόμενοι εκπαιδευτικοί καταδικασμένοι στην ανεργία ή την οικονομική εξαθλίωση συγκεντρώθηκαν στο Υ.Π.Ε.Θ. και ζήτησαν να σας συναντήσουν. Αντί εσάς του ιδίου συναντήσαμε τον σύμβουλό σας Κο Κατσαρό. 
Απαιτήσαμε :

·         άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγιναν στην 1-10.

·         επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων.

·         να ξεκαθαρίσει το Υ.Π.Ε.Θ. τι σκοπεύει να κάνει με τα χιλιάδες κενά που αφήνει ακάλυπτα ανά την Ελλάδα, με τα σχολεία ΕΑΕΠ που προκειμένου να λειτουργήσουν χρειάζονται πληθώρα ειδικοτήτων.

·         μαζικούς μόνιμους διορισμούς με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια οι μόνιμοι ΝΟΜΑΔΕΣ ανά την Ελλάδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ελληνικών Δημόσιων Σχολείων.

·         την τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά τις προσλήψεις των τριτέκνων, 20 % ανά φάση πρόσληψης  και όχι συνολικά.

·         την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και για τις χρονιές 2010-2012.

·         την δυνατότητα τροποποίησης της αίτησης όσον αφορά τις περιοχές δεδομένου ότι διαχρονικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέκρυπτε ότι το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) εξαιρεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια περιοχές της Ελλάδος- περιοχές που πλήττονται από την κρίση .

Σε όλα τα παραπάνω οι απαντήσεις που λάβαμε από τον εκπρόσωπο του Υπουργού μετά από συνεννόηση με το γραφείο σας ήταν απαράδεκτες και προσβλητικές για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και πρώτα απ’ όλα τους μαθητές μας και τους γονείς τους:

·         Κάνοντας ουσιαστικά έναν ευθύ εκβιασμό αρνηθήκατε την ανάκληση των τοποθετήσεων. Επιλέξατε εφόσον δεν έχετε λάβει έγκριση για τις απαιτούμενες για τις περιοχές αυτές πιστώσεις να καλύψετε τώρα λιγότερο από  το 1/5 των πραγματικών αναγκών.

·         Οι περιοχές αυτές γίνεται προσπάθεια να  καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο (β΄ φάση αναπληρωτών) από άλλους πόρους (κρατικό προϋπολογισμό και Π.Δ.Ε.)που όμως όπως γλαφυρότατα αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο του Υ.Π.Ε.Θ. δεν έχουν πάρει ακόμα σχετική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

·         Έγινε ξεκάθαρο ότι είτε  σε α, είτε σε β΄ φάση  το Υ.Π.Ε.Θ. αδυνατεί  να καλύψει το σύνολο των αναγκών των σχολείων, είτε με ΕΣΠΑ, είτε με ΠΔΕ είτε με κρατικό προϋπολογισμό.

·         Οι εγκρίσεις από άλλους πόρους (ΠΔΕ και κρατικό προϋπολογισμό) δεν έχουν εγκριθεί οπότε είναι σαφές πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατανομή τους ανά κλάδο και άρα σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων.

·         Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για διορισμούς. Οι προγραμματικές σας δηλώσεις μας μετέφερε ο σύμβουλός σας θα έχουν στο επίκεντρο  τους αναπληρωτές και όχι τους μόνιμους διορισμούς.

·         Η τήρηση της νομιμότητας στους τρίτεκνους δεν θα τηρηθεί!

·         Το πολυνομοσχέδιο ΘΑ περιλαμβάνει την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για το 2010-2012.

·         Ουδεμία τροποποίηση θα γίνει σε αιτήσεις.

Καταγγέλλουμε το Υ.Π.Ε.Θ. που με την τατική σας αυτή υπηρετώντας πλήρως τις νεομνημονιακές δεσμεύσεις και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση. Αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και τα υποβιβάζει σε παιδοφυλακτήρια.

Βρισκόμαστε και σήμερα εδώ για να επαναλάβουμε πως

Απαιτούμε:

·         Την άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγιναν την 1-10.
·
         Την επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων.


Γνωρίζοντας πως ο χρόνος «τρέχει» και συνάδελφοι μας ίσως ήδη βρίσκονται στο τόπο που τους στείλατε να υπηρετήσουν ζητούμε επιπροσθέτως:           

·         Την δέσμευση του Υ.Π.Ε.Θ. ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις επανατοποθέτησης των συναδέλφων μας πριν την β΄ φάση αναπληρωτών.
·
         Δεδομένου ότι οι τοποθετημένοι συνάδελφοι μας  εξαναγκάζονται σε έξοδα μετακίνησης και διαμονής και μέχρι της ικανοποίησης του αιτήματός επανατοποθέτησής τους την μέριμνα σας για κάλυψη των εξόδων αυτών.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Των Σωματείων:

Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων

Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής

Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Προς :

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κο Νίκο Φίλη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021