Thumbnail
Καταξιωμένοι χορογράφοι ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και κάνουν στάση στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. 

Από Μαρία Κρύου 

Καταξιωμένοι χορογράφοι μαζί με τα καλλιτεχνικά τους σχήματα ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και κάνουν στάση στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Η Μάγια Πλισέτσκαγια, η Σάρα Μπάρας αλλά και ο Ρώσος διάσημος χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσει το Ηρώδειο, ένα από τα ωραιότερα ανοιχτά θέατρα του κόσμου, στις αρχές του φθινοπώρου.

«Μέδουσα» από τη Σάρα Μπάρας

H εφημερίδα «The Globe and Mail» κατέταξε σε άρθρο της το Ωδείο Ηρώδου Αττικού δεύτερο στη λίστα με τους κορυφαίους χώρους για παραστάσεις παγκοσμίως. Το ρωμαϊκό θέατρο έχει αναμφίβολα εκπληκτική ατμόσφαιρα και ηχητική ποιότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πολιτιστική δύναμη της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Γι’ αυτό το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δυσκολεύεται κάθε χρόνο να ορίσει ­ποιοι θα φιλοξενηθούν στο μνημείο της Αρεοπαγίτου, καθώς βρίσκεται σε διαρκή ζήτηση από τους διοργανωτές. Το πράσινο φως έχει δοθεί ήδη για κάποιες εκδηλώσεις και οι παραστάσεις τριών μεγάλων καλλιτεχνών της διεθνούς χορευτικής σκηνής συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. 

 

 «Ζιζέλ» από το Grigorovich Ballet Theatre of Russia

«Ζιζέλ» από το Grigorovich Ballet Theatre of Russia

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς και η ομάδα του Grigorovich Ballet Theatre of Russia είναι οι πρώτοι που θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στη σκιά της Ακρόπολης. Αυτή είναι η τέταρτη­ επίσκεψη του Ρώσου χορογράφου κι επί 30 χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή των Μπολσόι στη χώρα μας. Σε μία από τις πρόσφατες επισκέψεις του, το 2011 στο Μπάντμιντον, είδαμε την πολύ ωραία εκδοχή του στον «Σπάρτακο» του Αράμ Χατσατου­ριάν, την οποία θα παρουσιάσει και τώρα, τη Δευτέρα 8/9, με τα νέα σκηνικά του Σιμόν Βιρσαλάτζε. Ο Γκριγκορόβιτς δηλώνει συγκινημένος, διότι τη δεκαετία του ’70 είχε παρουσιάσει και πάλι τον «Σπάρτακο» στο Ηρώδειο με τα τότε χρυσά παιδιά των Μπολσόι, τον Βλ. Βασίλιεφ, την Κ. Μαξίμοβα κ.ά. Την επόμενη ημέρα Τρίτη 9/9, πάλι, το μπαλέτο του θα ζωντανέψει στη σκηνή την ιστορία της «Ζιζέλ» του Αντόλφ Αντάμ, ένα από τα σημαντικότερα ρομαντικά μπαλέτα, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841.
Έπειτα από μία εβδομάδα, τη Δευτέρα­ 15/9, η ατμόσφαιρα αλλάζει στο ρωμαϊκό ωδείο με την παρουσία της Σάρα Μπάρας και του φλαμένκο μπαλέτου της. Το 2004 είδαμε την πανέμορφη χορογράφο/χορεύτρια να πυροδοτεί­ με την εκφραστικότητά της τη σκηνή του Ηρωδείου στη «Μαριάνα Πινέδα», το δράμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη το 1927 με τα σκηνικά του Σαλβατόρ Νταλί. Αυτήν τη φορά κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Μέδουσα», μια φλαμένκο προσέγγιση πάνω στο ­μύθο της ιέρειας του ναού της Αθηνάς, η οποία είχε δεσμευτεί, όπως όλες οι ιέρειες άλλωστε, από έναν αιώνιο όρκο αγνότητας. Η Μπάρας πιστεύει στον εκσυγχρονισμό του φλαμένκο και αυτό το πράγμα αποτυπώνεται τόσο στα κοστούμια που επιλέγει όσο και στις καινοτόμες χορογραφίες της. 

 

 Γκαλά χορού «Ave Maya» προς τιμήν της Μάγια Πλισέτσκαγια

Γκαλά χορού «Ave Maya» προς τιμήν της Μάγια Πλισέτσκαγια

Τέλος, την Τρίτη 23/9 θα πάρουν τη σκυτάλη οι principal dancers σημαντικών μπαλέτων του κόσμου, όπως οι Αλίνα Κογιοκάρου, Αριονέλ Βάργκας, Μαριανέλα Νούνεζ κ.ά., οι οποίοι θα χορέψουν για να τιμήσουν έναν ζωντανό θρύλο του μπαλέτου, τη Μάγια Πλισέτσκαγια. Σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, η μπαλαρίνα-μύθος απολαμβάνει τον κορυφαίο τίτλο της «Απόλυτης Πρώτης Μπαλαρίνας» που της έχει απονεμηθεί. Πριν από τρία χρόνια μας συγκίνησε με το χορευτικό χαιρετισμό της στη σκηνή­ του Μεγάρου Μουσικής κατά τη λήξη του γκαλά χορού «Ave Maya», που ­ξαναπαρουσιάζεται τώρα και περιλαμβάνει τις κλασικές χορογραφίες: «Δον ­Κιχώτης», «Ραϊμόντα», «Καρυοθραύστης», «Ωραία Κοιμωμένη», Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μανόν», «Κουρσάρος» και «Κάρμεν». 

Προπώληση εισιτ.: www.viva.gr («Σπάρτακος», «Ζιζέλ», «Μέδουσα» ), www.ticketservices.gr («Ave Maya» ) και Public.

ΠΗΓΗ: athinorama.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
Ν.Φασφαλής: «Αυτή η στάση εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απαίτησή μας είναι η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων άμεσα»
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων