Thumbnail
Τράπεζα θεμάτων Α Λυκείου

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Ξ. ΒΑΜΒΑΚΕΡΟΣ

Χημικός

Δρ. ΕΜΠ

Διευθυντής ΓΕΛ

Οι διαδικασίες του νόμου για το Νέο Λύκειο πρέπει να προχωρήσουν ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο (3 χρόνια τώρα) σε άλλο σύστημα να ανήκει η Α' Λυκείου και σε άλλο οι Β' & Γ' Λ. Αυτές οι διαδικασίες προβλέπουν ηλεκτρονική τράπεζα θεμάτων από την οποία κάθε Λύκειο να αντλεί το 50% των θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου. Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων δεν έχει συσταθεί ακόμα και επομένως τράπεζα θεμάτων δεν υφίσταται ακόμα.

Τι μπορεί να γίνει ρεαλιστικά; Σύμβουλοι Εκπαίδευσης οργανώνουν ομάδες εργασίας διδασκόντων εκπαιδευτικών και δημιουργούν κάποιες ομάδες θεμάτων τα οποία προωθούνται στο ΙΕΠ. Εκεί στελέχη του Ινστιτούτου τα κωδικοποιούν και συμβάλλουν με θέματα που προτείνουν.

Για να είναι εφικτό αυτό το έργο το τρέχον σχολικό έτος θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρος προγραμματισμός και κατανομή αρμοδιοτήτων. Το ΙΕΠ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ανά εξεταζόμενο μάθημα ποια θέματα θα κληρωθούν από την Τράπεζα Θεμάτων και ποια θα βάλουν οι διδάσκοντες καθηγητές. Παραδείγματος χάριν στη Χημεία το 1ο και 3ο θέμα θα κληρωθούν και το 2ο και 4ο θα ετοιμαστούν στο σχολείο. Με αυτό τον τρόπο οι ομάδες εργασίας που προτείνουν ζητήματα και ασκήσεις για την ηλεκτρονική Τράπεζα θα επικεντρωθούν σε ένα πραγματοποιήσιμο στόχο, παρά την χρονική πίεση.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμα προς συζήτηση όπως το αν η Τράπεζα θα πρέπει να είναι ανοικτή (μάλλον) ή κλειστή και οι προϋποθέσεις για αυτή την επιλογή. Όπως επίσης αν ένα τέτοιο σύστημα προωθεί την στείρα αποστήθιση και τι μπορεί να γίνει. Το ζήτημα αποκλεισμού των διαρροών σε περίπτωση επιλογής της κλειστής στην κοινωνία (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, φροντιστές κλπ.) Τράπεζας Θεμάτων.

Ο γράφων επιφυλάσσεται να επανέλθει με σχετικό άρθρο στα ζητήματα αυτά.

Προς το παρόν επείγει να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι και να προχωρήσει, κατά το δυνατόν, η υπόθεση αυτή με τρόπο σαφή και κατανοητό από όλη τη σχολική κοινότητα και το κυριότερο σε πλαίσιο εφικτό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholiki_taxi
Ανήκουστο: Πήγαν για σεισμικό έλεγχο σε σχολεία και κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς!
Στο «στόχαστρο» του Δήμου Δυτικής Σάμου βρέθηκαν εκπαιδευτικοί με την κατηγορία ότι είχαν κλειδώσει το γραφείο διδασκόντων  - Τι καταγγέλλει ο...
Ανήκουστο: Πήγαν για σεισμικό έλεγχο σε σχολεία και κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς!
ypoyrgeio paideias
Τελευταία μέρα για τους μαθητές Λυκείου σήμερα: Τι προβλέπεται για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα και την ειδική εξεταστική περίοδο 
Προγραμματισμός εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. σχολικού έτους 2023-2024
Τελευταία μέρα για τους μαθητές Λυκείου σήμερα: Τι προβλέπεται για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα και την ειδική εξεταστική περίοδο