Thumbnail
Η Ζιλί Μαρό, συγγραφέας του κόμικς πάνω στο οποίο βασίστηκε η «Ζωή της Αντέλ»

Το άλμπουμ «Το μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα» κυκλοφορεί στα ελληνικά. Η ταινία βγαίνει την Πέμπτη. Ευκαιρία να δούμε αν οι αντιρρήσεις της κομίστας για τη μεταφορά του στην οθόνη από τον Αμπντελατίφ Κεσίς έχουν βάση.

Το άλμπουμ «Το μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα» κυκλοφορεί στα ελληνικά. Η ταινία βγαίνει την Πέμπτη. Ευκαιρία να δούμε αν οι αντιρρήσεις της κομίστας για τη μεταφορά του στην οθόνη από τον Αμπντελατίφ Κεσίς έχουν βάση

 
Της Νόρας Ράλλη
 
Μια ταινία και ένα βιβλίο κόμικς για μια ιστορία αγάπης και αφύπνισης της σεξουαλικής ταυτότητας. Πολλαπλά βραβεία και για τα δύο. Η ταινία έχει προκαλέσει, η συγγραφέας έχει προκληθεί.
 
Ο λόγος για τη «Ζωή της Αντέλ», που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Κανών, και για το βιβλίο-κόμικς τής Ζιλί Μαρό «To μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα» στο οποίο βασίστηκε. Λίγες μέρες πριν βγει η ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς στις αίθουσες (31 Οκτωβρίου) , το κόμικς είναι ήδη στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Με όμορφο σχέδιο, δυνατά συναισθήματα και τρυφερή πλοκή: η ζωή της Κλεμεντίν ανατρέπεται τη μέρα που συναντά την Εμμα, μια κοπέλα με γαλάζια μαλλιά, που τη βοηθά από τη μια να ανακαλύψει όλες τις όψεις της επιθυμίας και από την άλλη να αντιμετωπίσει τα επικριτικά βλέμματα των άλλων.
 
«Είναι ένα έργο με αφορμή την ιδέα τού να επενδύσεις πάνω στη ζωή, την αγάπη, την ανθρωπιά ως καλλιτέχνης. Είναι ένα έργο συνδεδεμένο με μένα και τον δρόμο που διάλεξα. Κανείς μας δεν είχε ακτιβιστικές προθέσεις, αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα, μετά την έκδοση του «Μπλε» ότι η απλή πράξη τού να μιλήσεις για μια μειονότητα, όποια κι αν είναι αυτή, συμβάλλει στην υπεράσπιση ενός σκοπού που μας υπερβαίνει όλους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Μαρό.
 
Παρά την επιτυχία της ταινίας, η Ζιλί Μαρό εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την κινηματογραφική απόδοση της ιστορίας της, κυρίως για τις ιδιαίτερα περιγραφικές ερωτικές σκηνές που γύρισε ο Κεσίς. Στη συνέντευξη που μας έδωσε, αλλά και σε κάθε συνέντευξή της, αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα, αν και στο προσωπικό της μπλογκ είναι αρκετά σαφής για τα όσα ένιωσε όταν είδε πώς έγινε ταινία το δημιούργημα των 19 της χρόνων. Εκφράζει αντιρρήσεις, παράπονα. Η τελική κρίση πάντως ανήκει στον αναγνώστη και τον θεατή.
 
• Από όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης που υπάρχουν γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το κόμικς;
 
«Σκιτσάρισα την πρώτη μου σελίδα όταν ήμουν 6 χρόνων και την πρώτη μου ιστορία όταν ήμουν 8 με 10. Από τότε δεν σταμάτησα ποτέ. Ηταν κάτι φυσικό για μένα, προφανές, οπότε δεν μπορώ να πω ότι ήταν ζήτημα απόφασης. Στο Λύκειο πήρα το δίπλωμα εφαρμοσμένων τεχνών και μετά πήγα στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσω το εργαστήριο κόμικς στο Ινστιτούτο St. Luke. Εκεί άρχισα να σχεδιάζω το «Μπλε», στον ελεύθερο χρόνο μου. Τότε ήμουν 19 χρονών».
 
• Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε με αυτό το βιβλίο; Είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό;
 
«Παρότι είμαι λεσβία, δεν σημαίνει ότι κάθε λεσβιακός χαρακτήρας που σχεδιάζω είναι βασισμένος σε μένα. Αυτό είναι μια υπεραπλουστευτική εικασία, ανησυχητική θα μπορούσε να πει κανείς. Η συγγραφική μου μέθοδος μοιάζει με αυτή του ηθοποιού: πρέπει να ξεχάσω τον εαυτό μου και να αφήσω τους χαρακτήρες να αναλάβουν οι ίδιοι δράση, να ζήσουν μέσα από μένα, να με οδηγήσουν σύμφωνα με τη δική τους προσωπικότητα. Και μετά όλο αυτό να το μεταφέρω όσον το δυνατόν πιο πιστά. Συνεπώς όχι, αυτό το άλμπουμ δεν είναι αυτοβιογραφικό, όλοι οι χαρακτήρες και τα γεγονότα είναι φανταστικά. Αυτό ωστόσο δεν καθιστά την ιστορία λιγότερο ρεαλιστική. Απ’ όσο ξέρω από προσωπική εμπειρία κι απ’ όσο έχω ακούσει, όλοι περνάμε λίγο ώς πολύ από τα ίδια στάδια όταν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε ομοφυλόφιλοι και πρέπει να το εκφράσουμε (κάποιοι μάλιστα δεν επιβιώνουν καν απ’αυτή τη διαδικασία). Το βιβλίο συνεπώς σκιαγραφεί με αδρές γραμμές αυτό που οι περισσότεροι έφηβοι ομοφυλόφιλοι, trans και όσοι ακόμη αναρωτιούνται για τη σεξουαλικότητά τους πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο με τον εαυτό τους όσο και με το περιβάλλον τους. Και φυσικά πρόκειται για μια ιστορία αγάπης. Το άλμπουμ αυτό καταδεικνύει. Οτι μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε γυναίκες είναι το ίδιο δυνατή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ετεροφυλόφιλη κοινότητα – κάτι που έχει καθιερωθεί ως νόρμα».
 
• Ο τίτλος είναι κάπως αντιφατικός. Εννοώ την αντίθεση μεταξύ του μπλε και της «θαλπωρής» του. Εχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για σας αυτό το χρώμα;
 
«Ηταν μια καθαρά γραφιστική επιλογή. Διά της μεθόδου της απαλοιφής, το μπλε ήταν το πιο ουδέτερο χρώμα, το πιο γενικό που μπορούσε να αναμιχθεί με τα ασπρόμαυρα καρέ. Πραγματικά, δεν κρύβεται κάτι πιο περίπλοκο πίσω απ’ αυτήν την επιλογή!
 
»Οσο για τον τίτλο, είναι απόσπασμα από το τελευταίο γράμμα που έγραψε και αφιέρωσε η ηρωίδα σε αυτήν που αγαπούσε. Ο τίτλος αποκτά γρήγορα νόημα όταν διαβάσετε το βιβλίο».
 
• Το νέο σας εικονογραφημένο διήγημα, το Skandalon, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο από τις εκδόσεις Gléna, στη Γαλλία. Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια γι’ αυτό;
 
«Αρχισα να το γράφω το 2008, ενώ δούλευα το «Μπλε». Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ένα «σύγχρονο παραμύθι», με την έννοια ότι πρόκειται για μια σημερινή ιστορία ειπωμένη με τη μορφή ενός αρχαίου μύθου, με την ίδια αφηγηματική δομή. Είναι μια ιστορία ζωγραφισμένη με ακρυλικά, με θεατρικό φόντο τον κόσμο τού ποπ-ροκ».
 
Info: «To Μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα», εκδόσεις ΚΨΜ, μετάφραση Κατερίνας Γεωργοπούλου
 
 
Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα