Thumbnail
Το Υπουργείο μελετά την αύξηση διδακτικών ωρών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής

Δείτε εδώ το έγγραφο:  Το Υπουργείο μελετά την αύξηση διδακτικών ωρών του μαθήματος Φυσικής Αγωγής

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Έλλης 3, 15234, Χαλάνδρι
ΤΗΛ.: 210 6755725
EMAIL: [email protected]
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.penelfa.gr   
                           Αθήνα 11-6-2014
                            Αριθμός πρωτ:20

Προς: "Συνήγορο του Πολίτη"

Θέμα: Αίτημα στήριξης της Φυσικής Αγωγής 

Η φυσική αγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας είναι υποχρεωτική. Με την ισχύουσα νομοθεσία εξασφαλίζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, μόνο δύο (2) ώρες φυσικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο την εβδομάδα, δύο (2) ώρες στο γυμνάσιο και μία (1) στο λύκειο.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία μας για τη συμβολή της άσκησης στην απόκτηση και διατήρηση της υγείας των μαθητών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πρέπει να εξασφαλίζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα τουλάχιστον τρεις (3) ώρες φυσικής αγωγής την εβδομάδα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, η οποία έχει ως κύριο σκοπό της την ανάπτυξη της επιστήμης της φυσικής αγωγής και την εφαρμογή της στην εκπαίδευση, ζητά από την Πολιτεία τη θέσπιση τεσσάρων (4) ωρών διδασκαλίας φυσικής αγωγής στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία δεκαετία αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η αξία του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής για την προαγωγή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατικής Ιδιότητας του Πολίτη. Ο Οργανισμός «Sport for Development and Peace International Working Group” (SDP IWG) ο οποίος ιδρύθηκε το 2004, και προέκυψε από τις εργασίες των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό για την Ανάπτυξη και Ειρήνη, αναφέρει ότι ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα σημαντικό μέσο για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ρητή αναφορά του αθλητισμού, του παιχνιδιού και της σωματικής δραστηριότητας σε πολλά διεθνή κείμενα και διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των δραστηριοτήτων αυτών για την ανθρώπινη υγεία, την ανάπτυξη και την ευημερία και δημιουργεί ένα ισχυρό και συναρπαστικό θεμέλιο για τον Αθλητισμό για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη. Με βάση το διεθνές πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού, η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός αντιπροσωπεύουν μια σημαντική, αλλά σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη, πηγή για την ενίσχυση και την επιτάχυνση της προσπάθειας ανάπτυξης και ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων στο χώρο της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού (έντονος ανταγωνισμός, έλλειψη ευγενούς άμιλλας, εμπορευματοποίηση, ντόπινγκ, ρατσισμός, χουλιγκανισμός, βία κλπ)  για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσει, μέσω του προγράμματος Pestalozzi, 12μηνη επιμόρφωση, που ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2014, των καθηγητών φυσικής αγωγής των χωρών μελών του με θέμα «Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Επειδή η  Ένωση μας πιστεύει ότι η φυσική αγωγή αποτελεί μια ουσιαστική και ποιοτική επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας

σας ζητά

τη διερεύνηση του θέματος και τη διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της αποστολής της Αρχής για προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο συνδέεται με άσκηση δικαιώματος των παιδιών σε σχέση με την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση, την κοινωνική ένταξη, την ψυχαγωγία  και εν γένει την ολόπλευρη ανάπτυξη τους.

Μετά τιμής

       Για το Δ.Σ.                

Ο Πρόεδρος Δρ Νικόλαος Τριπόδης

http://tripodis.gr/index.htm

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»