Thumbnail
ΟΙΕΛΕ: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή την Παρασκευη στις 28 Μάρτη, έρχεται να δώσει τελειωτικό πλήγμα και στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία  Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος "χωρίς καν να σεβαστεί ότι εκκρεμεί   η απόφαση του ΣτΕ για την κατάπτυστη εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου, η συγκυβέρνηση των προθύμων, των εργοδοτών και των ολίγων περνά μέσα στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση (η περιβόητη συμφωνία με την τρόικα) τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση των άρθρων 30 και 33 του νόμου 682/1977 "περί Ιδιωτικών Σχολείων Γενικής Εκπαιδεύσεως και Σχολικών Οικοτροφείων» καθώς και η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του ν.1351/1983 «Εισαγωγή Σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις"

Το άρθρο 30 καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις και τη διάρκεια σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών η οποία αναφέρει πως ε την πάροδο της τετραετίας η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου οπότε δύναται να λυθεί μόνο υπό προϋποθέσεις. Επίσης αναφέρεται ότι η σύμβαση ορισμένου χρόνου λήγει στις 31 Αυγούστου και μετά την πάροδο της διετίας και εφόσον η σύμβαση δεν καταγγελθεί ανανεώνεται αυτοδικαίως για τέσσερα ακόμη έτη

Το άρθρο 33, καθορίζει ότι σχετίζεται με τη λύση της σχέσης εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 που επίσης καταργείται ρυθμίζει θέματα σχετικά με την απόλυση των εκπαιδευτικών και μεταξύ των άλλων ορίζει ότι «απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έγιναν χωρίς την προβλεπόμενη πράξη του οικείου Επιθεωρητή είναι άκυρες.

Οι διάλυση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, βορά στους κολλεγιάρχες, και δωράκι στους "κολλητούς" προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΟΙΕΛΕ η οποία σημειώνει πως Η κατάργηση των παραγράφων αυτών και οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο  σηματοδοτούν:

 Άρση της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας.

Μαζικές και ελεύθερες απολύσεις χωρίς έλεγχο από τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) με μόνο όριο το μηνιαίο ποσοστό που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία για τις επιχειρήσεις. Οι απολύσεις πλέον θα μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οποτεδήποτε! Υπολογίζεται ότι, αν ισχύσει η εκτρωματική αυτή ρύθμιση, ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως το προσωπικό του μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.

Πλέον σε περίπτωση μηδενισμού των ωρών για κάποια ειδικότητα εκπαιδευτικού δεν θα απολύεται ο νεότερος στην εκπαίδευση, όπως προβλεπόταν, αλλά όποιος έχει στοχοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη (συνήθως ο ακριβότερος ή ο πιο «ενοχλητικός»)

Ελαχιστοποίηση του ποσού της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης

H Ομοσπονδία αναφέρει πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι προδήλως αντισυνταγματικές, και πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν όπλα νομικά και πολιτικά να τις ανατρέψουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα