Thumbnail
Το νέο Μεσοπρόθεσμο (2014-2016) παρουσιάζει ο Γ.Στουρνάρας

Στο τραπέζι όλα τα «αγκάθια»

Το νέο Μεσοπρόθεσμο παρουσιάζει ο Γ.Στουρνάρας
 
Το σχέδιο για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2014 - 2016) και τις τελευταίες προτάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων του 2014 θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που είναι προγραματισμένη για τις 10 το πρωί. Παράλληλα, θα σταθμιστούν εναλλακτικά σενάρια για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.
 
Το νέο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, θα περιλαμβάνει προτάσεις για τον τρόπο κάλυψης των δημοσιονομικών και των χρηματοδοτικών κενών ώς το τέλος του 2016, με στόχο να «φρενάρει» τη συζήτηση για ένα νέο μνημόνιο, η οποία άρχισε με αφορμή γερμανικά δημοσιεύματα.
 
Το πλάνο Στουρνάρα προβλέπει τη σταδιακή επαναφορά στις αγορές για βραχυπρόθεσμο δανεισμό (με έκδοση ομολόγων) το 2014 και συνδέεται με την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών στην τρόικα σε ένα μήνα από σήμερα.
 
Οι βασικές σκέψεις του κ. Στουρνάρα για το θέμα αυτό θα παρουσιαστούν στην πρωινή σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το πλάνο του υπουργού Οικονομικών «περνάει» από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013 και προϋποθέτει την καταγραφή θετικού ρυθμού ανάπτυξης στις αρχές του επόμενου έτους, έτσι ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας.
 
Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να πείσει τους δανειστές της ότι θα μπορέσει, έστω και σταδιακά, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμής τόκων, ύψους 11 ως 12 δισ. ευρώ ετησίως, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις δικές τις δυνάμεις.
 
Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων από το Δημόσιο (συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις) ως το τέλος του 2016.
 
Τα «αγκάθια»
 
Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για την υλοποίηση του «υπεραισιόδοξου» κατά πολλούς σεναρίου περνάει μέσα από πολλά «αγκάθια».
 
Την Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας είχε διαδοχικές συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να «μαζέψει» τις εκκρεμότητες ενόψει της έλευσης της τρόικας, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και δύο εβδομάδες αργότερα σε επίπεδο αρχηγών των αποστολών.
 
Βασικό θέμα είναι η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακίνητων, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η παρουσίαση μιας πειστικής πρότασης στην τρόικα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποφύγει τη χρονική επέκταση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2014. Σύμφωνα με πληφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει 33 συντελεστές ανάλογα με την αντικειμενική αξία.
 
Στο κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, συνεργάτες του κ. Στουρνάρα τονίζουν ότι αναζητείται μια μέση λύση ώστε να μην θιγούν όσοι αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
 
Την ίδια στιγμή, βασικός «πονοκέφαλος» στην πορεία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η είσπραξη του φόρου εισοδήματος με πρώτο αγκάθι τις περίπου 1.000.000 δηλώσεις που είτε υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, είτε εκκρεμεί ο έλεγχός τους από την εφορία.
 
Υπό την πίεση των συνθηκών το υπουργείο Οικονομιών ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προτίθεται να επιτρέψει, με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο έδωσε «συγχωροχάρτι» σε όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους μέχρι σήμερα.
 
Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει, τέλος, τη σύσκεψη της Τρίτης για τα προαπαιτούμενα ενόψει της έλευσης της τρόικας. Πιο συγκεκριμένα:
 
    Για την ολοκλήρωση του σχεδίου διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων
    Για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με αμετάκλητες αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν εντός Αυγούστου και να εφαρμοστούν έως το τέλος του 2013.
    Για την υποχρέωση καταρτισμού ενός Νέου Κώδικα για τους δικηγόρους.
    Για τον καθορισμό των οφειλών Δημοσίου και φορέων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εν όψει αποκρατικοποίησής τους.
 
Αναδημοσίευση από in.gr, 20/8/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;