Thumbnail
Στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ξεπεράσει το 28%

Τα στοιχεία μιας «κοινωνικής τραγωδίας» παρουσίασε χθες στο Παρίσι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία. Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού για τις προοπτικές απασχόλησης στα ευρωπαϊκά από τα 34 κράτη- μέλη του, τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες της γης, ήταν κάτι παραπάνω από ζοφερή. Και οι προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ για τον κίνδυνο να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός πιο έντονες από ποτέ.

 
Η πιο σκοτεινή πρόβλεψη στην έκθεση του ΟΟΣΑ έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Ισπανία, όπου εκτιμάται ότι στο τέλος του 2014 το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει -ίσως και θα ξεπεράσει- το 28%. Αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες. Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς η ανεργία θα σπάσει και νέο ρεκόρ και θα φτάσει στο 12,3%. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη χτύπησε ταβάνι τον Μάιο, με ποσοστό 12,2%.
 
Βέβαια, από χώρα σε χώρα η κατάσταση στην αγορά εργασίας διαφέρει σημαντικά, ενώ οι αποκλίσεις συνεχώς διευρύνονται, όπως επισημαίνεται στην έκθεση. Ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο η ανεργία είναι εκρηκτική και διατηρεί ανοδικές τάσεις, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία θα κινηθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (με 12,5% και 11,2% αντίστοιχα), στη Γερμανία αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, με το ποσοστό της ανεργίας να πέφτει κάτω από το 5% στο τέλος του 2014.
 
Οριακή βελτίωση προβλέπει ο ΟΟΣΑ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει από το σημερινό 7,6% στο 7% τους επόμενους 18 μήνες.
 
Στο σύνολο των μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία δεν αναμένεται να μειωθεί «παρά μόνο ελαφρά», από το 8% τον Μάιο του 2013 στο 7,8% στο τέλος του 2014.
 
Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 48 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά. Οι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2007, πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, ήταν μόλις 32 εκατομμύρια. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στον ΟΟΣΑ, κάτω από 5%, τα έχουν η Αυστρία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ελβετία.
 
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Παρίσι, ο Γκουρία κάλεσε τις χώρες του ΟΟΣΑ να «διπλασιάσουν» τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν το καυτό πρόβλημα της ανεργίας και τους υπενθύμισε τη δέσμευσή τους στα τέλη Μαΐου να ακολουθήσουν ένα σχέδιο δράσης, ώστε να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ανεργία των νέων και να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, π.χ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτοντας πόρους για νέους άνεργους ή λαμβάνοντας μέτρα για να μειωθεί η εγκατάλειψη των σπουδών.
 
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα «επίπεδο δίχως προηγούμενο» σε πολυάριθμες χώρες, αρχής γενομένης από αυτές της Νότιας Ευρώπης: πάνω από 60% στην Ελλάδα, 55% στην Ισπανία, γύρω στο 40% στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. 
 
Αυγή 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΑΣΚΑΛΑ
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα...
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
10 γυμνασιο παπαγου
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
Λήγει το σχολικό έτος κι ακόμα να καλύψουν τα κενά -και μάλιστα στην Αθήνα, στου Παπάγου! Στα «κάγκελα» οι γονείς...
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
w29-81121enisxytikhdidaskalia.jpg
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
Το πρεκαριάτο, από το λατινικό precarious (που σημαίνει αβέβαιος, ανασφαλής), είναι όρος που εμφανίζεται από τη δεκαετία του '80 για τα σύγχρονα...
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
teachers
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ)
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους