Thumbnail
Ο Μαμαντί, ένα εντεκάχρονο αγόρι, χορεύει στους ρυθμούς Azonto, κάνοντας τους άλλους ασθενείς να χαμογελούν μετά από πολύ καιρό

Στον ειδικό χώρο με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Έμπολα στο θεραπευτικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Φόγια της Λιβερίας, οι 2 στους 3 ασθενείς δεν θα καταφέρουν τελικά να νικήσουν τον θανατηφόρο ιό.

Κάποιοι ασθενείς μαζεύονται σε ξύλινα παγκάκια και πλαστικές καρέκλες. Ένα τρανζίστορ παίζει δυνατά Azonto, μουσική από την γειτονική Γκάνα. Οι άνθρωποι είναι αδύναμοι και αποκαμωμένοι, ξαπλωμένοι οι περισσότεροι στα κρεβάτια τους ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα δίνει μεγάλη μάχη με τον Έμπολα, κόντρα στις πιθανότητες.

Εκτός από έναν ασθενή: Ο Μαμαντί, ένα εντεκάχρονο αγόρι, χορεύει στους ρυθμούς Azonto, κάνοντας τους άλλους ασθενείς να χαμογελούν μετά από πολύ καιρό. Κάνει άλματα, γονατίζει, κουνάει τα χέρια του και λικνίζεται με μεγάλη επιδεξιότητα. Δεν σταματά, δεν κουράζεται ποτέ.


Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το αγόρι που νίκησε τον... από stefanelonikitelo

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά ο Μαμαντί είναι ένας ακόμη ασθενής Έμπολα. «Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε» αναφέρει η Δρ. Ρομπέρτα Πετρούτσι από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Σκεφτήκαμε ότι ίσως να είχε γίνει κάποιο λάθος».  Οι εξετάσεις του Μαμαντί ξαναστάλθηκαν στα εργαστήρια ενώ του χορηγήθηκαν πολυβιταμίνες, παρακεταμόλη, αντιβιοτικά και ανθελονοσιακά χάπια καθώς το μικρό αγόρι ήταν θετικό και στην ελονοσία.

Η αδερφή του Μαμαντί, 14 ετών, εισήχθη και αυτή στην κλινική μια εβδομάδα αργότερα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Λίγες μέρες μετά απεβίωσε. Όταν η μητέρα του τον πληροφόρησε με δάκρυα στα μάτια, εκείνος παρέμεινε δυνατός. «Μην κλαις Μαμά» είπε μόνο.

Στις 4 Σεπτέμβρη, μετά από 3 θετικά τεστ που έχουν προηγηθεί, βγαίνουν τα αποτελέσματα της τέταρτης εξέτασης του Μαμαντί. Το τεστ είναι επιτέλους αρνητικό. Ο Μαμαντί βγαίνει από το θεραπευτικό κέντρο τρέχοντας. «Είμαι πολύ χαρούμενος» λέει το εντεκάχρονο αγόρι, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι μόλις βγήκε νικητής στο παιχνίδι με τον θάνατο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν θα σταθούν τόσο τυχεροί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβαση για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο 2014 και αυτή την στιγμή έχουν προγράμματα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό. Από τον Μάρτιο, έχουν δεχθεί 2.615 άτομα, εκ των οποίων 1.408 ήταν θετικοί στον ιό Έμπολα και 342 κατάφεραν να επιζήσουν (8/9/2014).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται να σώσουν ανθρώπινες ζωές στις μεγαλύτερες κρίσεις του κόσμου. Δώσε τους τα μέσα να συνεχίσουν. Κάνε μια δωρεά στο στο support.msf.gr

Πηγή: msf.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα