Thumbnail
Απολύσεις

Δεν είναι κεφάτοι, γιατί γυρίζουν... στα σπίτια τους, απολυμένοι, από του «Βερόπουλου»! Στον δρόμο βρέθηκαν ξαφνικά 30 εργαζόμενοι της πολυδιαφημισμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που -μετά την εξαγορά της από τον «Σκλαβενίτη»- έκλεισε εν ψυχρώ δύο καταστήματα στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας καταγγέλλει τις «συμβιβασμένες εργοδοτικές ηγεσίες του επιχειρησιακού σωματείου στον “Βερόπουλο”, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας» οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσαν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών, τα ωράρια-λάστιχο, με το επιχείρημα πως έτσι θα κρατήσουν την εργασία τους.

Ο όμιλος “Βερόπουλος”, ο οποίος πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον “Σκλαβενίτη”, προχώρησε σήμερα στο κλείσιμο και των δυο καταστημάτων του στην Πτολεμαΐδα, πετώντας στον δρόμο 30 οικογένειες μέσα στο κατακαλόκαιρο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Στις πλάτες μας»

«Χρόνια ολάκερα η εργοδοσία θησαύριζε πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις. Εχει επεκτείνει μάλιστα τα τελευταία χρόνια τις εργασίες της στα Βαλκάνια. Ο όμιλος “Σκλαβενίτης” γιγαντώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια μέσα από την εξαγορά του “Βερόπουλου”, της “Makro Cash & Carry” και της αλυσίδας “Χαλκιαδάκης” στην Κρήτη.

Στον Τύπο διαχεόταν κιόλας ότι δεν θα προχωρήσει η νέα εργοδοσία σε καμιά απόλυση ή κλείσιμο καταστημάτων, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων», τονίζει το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, για να συμπεράνει -μεταξύ άλλων:

»Η ανάπτυξη που επιδιώκουν εργοδότες και αστικά κόμματα είναι ανάπτυξη στηριγμένη στην άγρια εκμετάλλευση που επιφέρει τεράστια κερδοφορία για την εργοδοσία. Και μετά κρίση, απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κλείσιμο μαγαζιών, επιχειρήσεων, αλλά με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες το ίδιο και ακόμα περισσότερο πλούσιους.

»Γεγονός είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματά τους, μισθούς, επιδόματα κ.λπ., με την αυταπάτη ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους. Πουθενά, όμως, όπου έγινε αυτό, δεν σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν, χάριν του συμφέροντος των επιχειρηματιών και επ’ ουδενί των εργαζομένων».

Αιτήματα

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στου «Βερόπουλου» να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο, να μην το βάλουν κάτω, να παλέψουν για την ανάκληση όλων των απολύσεων, να επιλέξουν τον δρόμο του αγώνα και να απαιτήσουν:

■ Να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις των εργαζομένων στον «Βερόπουλο», να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.

■ Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, θέρμανσης. Κανένας πλειστηριασμός κατοικίας.

■ Κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση που θα επαναφέρει τον βασικό μισθό στα 918 ευρώ μικτά και επιστροφή των επιδομάτων.

■ Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Ωράριο 40 ωρών, πενθήμερο και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.

■ Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 

Πηγή: Νίκος Φωτόπουλος - Εφημερίδα των Συντακτών

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο