Thumbnail
Α ΕΛΜΕ Αχαϊας

Για  το Ωράριο Εργασίας και τις πρόσθετες εργασίες που ανατίθενται από Διευθυντές σχολείων.

Σχετικά με ερωτήσεις συναδέλφων για το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών σας ενημερώνουμε πως υποχρεούμαστε να παραμένουμε στο σχολείο, πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας, μόνο εφόσον μας έχει ανατεθεί από τα αρμόδια όργανα διοίκησης του σχολείου (Διευθυντής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών)  συγκεκριμένο έργο  (εξωδιδακτικές εργασίες κλπ) και μάλιστα συναφές με τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού.. Σας αποστέλλουμε και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΔΟΕ.

Παράλληλα οφείλουμε να επισημάνουμε περιπτώσεις Δ/ντών σχολείων, οι οποίοι ξεπερνούν τις παραπάνω υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών και «αναθέτουν» με προφορικές εντολές στους συναδέλφους νέες, ανακαλύπτοντας υπαρκτές ή «ανύπαρκτες» ανάγκες. Σπεύδουν δε να χαρακτηρίσουν τις παραπάνω ανάγκες και στο ωρολόγιο πρόγραμμα (όχι βέβαια σε αυτό που στέλνεται στην ΔΔΕ), παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα και καταστρατηγώντας το παιδαγωγικό δικαίωμα κάθε συναδέλφου να αξιοποιήσει προς όφελός του το κενό που έχει στο πρόγραμμά του. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων, ο οποίος έχει την απόλυτη ευθύνη της ανάθεσης των εργασιών. Σε κάθε περίπτωση δε, και σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει  (κενό λόγω ασθενείας συναδέλφου κλπ) θεωρούμε ότι υπάρχει η παιδαγωγική ευθύνη κάθε συναδέλφου αλλά και η συλλογική ευθύνη που  θα σπεύσει να προφυλάξει τους μαθητές μας. Θεωρούμε δε, ότι η όποια απόπειρα  παραβίασης του ωραρίου από τους Διευθυντές δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά επιχειρεί να επιβάλλει κλίμα αυταρχισμού και να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους αφού τους μεταχειρίζεται ως να ήταν υπάλληλοι του ίδιου του Διευθυντή. Η κατάσταση αυτή δεν προσβάλλει μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και όσους Διευθυντές αισθάνονται ότι είναι συνάδελφοι.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στην παρέμβασή μας στη Διευθύντρια Εκπαίδευσης στις 10/9/2014, θίξαμε το συγκεκριμένο ζήτημα ζητώντας να διευκρινιστεί αν υπάρχει εντολή από την ίδια να παραμένουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο χωρίς να τους έχει ανατεθεί κάποια εργασία και να χαρακτηρίζουν οι διευθυντές στο ωρολόγιο πρόγραμμα τις «ανάγκες» αυτές. Η Διευθύντρια αρνήθηκε ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιες πρακτικές, αποδεχόμενη την έννοια της παιδαγωγικής ελευθερίας όπως τη θέσαμε και τονίζοντας  παράλληλα και την παιδαγωγική μας ευθύνη απέναντι στους μαθητές μας.

Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι τέτοιου είδους αυταρχικές συμπεριφορές θα βρουν αντιμέτωπες το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε τους συν/φους να μη διστάσουν να καταγγείλουν οποιοδήποτε κρούσμα αυθαίρετης ή διασταλτικής ερμηνείας του νόμου , το οποίο οδηγεί στην  επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης εργασιακής τους κατάστασης

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                           Ο       Γραμματέας

Ψαρράς Σπύρος                 Γκόβας Παναγιώτης


Πάτρα, 18/9/2014

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                          

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 - 278776
mail: [email protected]

http://aelmeahaias.wordpress.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Σοκ σε σχολείο: Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
Ο μαθητής κατέβαινε την ώρα του διαλείμματος μαζί με άλλους συμμαθητές του στο προαύλιο και, ενώ το κουτί βρίσκεται στο πλάι της κλίμακας σε ύψος...
Σοκ σε σχολείο: Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο