Thumbnail
Αριστείδης Μπαλτάς - Σύνοδος Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες

Kατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας, στις Βρυξέλλες, την 18η Μαΐου 2015, ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, τόνισε τη σημασία των στόχων του στρατηγικού πλαισίου "ΕΚ2020”, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενδιάμεση ανασκόπησή του.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις και τα νέα επικίνδυνα φαινόμενα ως προς τα οποία οι Υπουργοί Παιδείας της Ε.Ε. κλήθηκαν να τοποθετηθούν, τόσο πολιτικά, όσο και με όρους στρατηγικής.

Επεσήμανε τις βασικές αξίες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη Στρατηγική "Ευρώπη 2020", διακρίνοντάς τες σε γνωσιακές, ηθικές και κοινωνικές. Εξήγησε ότι οι κοινωνικές αξίες αφορούν στην αλληλεγγύη και την αναγνώριση του άλλου και του πολιτισμού του και διευκρίνισε ότι απαιτείται ισχυρή συνεκτική βάση στις θεμελιώδεις γνώσεις, τις θετικές (Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία) και τις ανθρωπιστικές (Γλώσσα, Παγκόσμια Ιστορία -Global History- και Φιλοσοφία).

Τελειώνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη συσχέτισης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών -όχι εικονικών- προβλημάτων της αγοράς.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τη Διακήρυξη των Παρισίων της 17ης Μαρτίου 2015 ως προς την προώθηση μέσω της εκπαίδευσης της ιδιότητας του πολίτη και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανοχής και της μη διάκρισης. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα εσωτερικής διαίρεσης και εξωτερικών κινδύνων, ενώ δήλωσε ότι απαιτείται σεβασμός και κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών. Επικαλούμενος τη ρήση του Σαίξπης "Σας διδάσκω διαφορές", αναγνώρισε τη συμβολή της Παγκόσμιας Ιστορίας και της Φιλοσοφίας προς την κατεύθυνση αυτή.

2.   Θέματα Πολιτισμού

Στη δε Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 19/5/2015), ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Πολωνίας να συζητηθεί από τους Υπουργούς η απόφαση της Ε. Επιτροπής για χρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς μικρής κλίμακας με το μέγιστο ποσό των 5 εκ. ευρώ. Στήριξε απολύτως τον Πολωνό Υφυπουργό ως προς το ότι αυτό το ποσό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό και περιορίζει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και σύνθετο και για τη χώρα μας, καθώς έχουμε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με την ευρύτερη έννοια.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα ερευνών και μελετών σύμφωνα με τα οποία η διαφύλαξη και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς αυξάνουν την κοινωνική συνοχή, ενώ αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτιστικό τουρισμό και την ενίσχυση της απασχόλησης. Ζήτησε, τέλος, από την Ε. Επιτροπή να δεσμευτεί να αναθεωρήσει τη σχετική απόφασή της.

3.  Θέματα νεολαίας

Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Νεολαίας της Ε.Ε. της 18ης Μαΐου 2015, ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, υπενθύμισε την από αρχαιοτάτων χρόνων διάκριση μεταξύ του ιδιώτη (idiot) και του ενεργού πολίτη, δηλαδή του συμμετέχοντος στα κοινά.

Αναφερόμενος στον εξτρεμισμό, τον πρακτικό μηδενισμό και τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα, δήλωσε ότι αποτελούν προϊόντα ακραίας φτώχειας και οδηγούν στο τέλμα, την αβεβαιότητα ως προς το μέλλον και, ως εκ τούτου, την οργή.

Επισημαίνοντας την ανάγκη δημοκρατικών και μη πατερναλιστικών διαδικασιών, τόνισε τη δυνατότητα συμβολής της παράδοσης του Νότου. Αναφέρθηκε, τέλος, στο κοινό Ανακοινωθέν της Υπουργικής Διάσκεψης για τη Διαδικασία της Bologna (Ερεβάν, 14-155/2015) ως προς την απόφαση των Πανεπιστημίων να επιτρέψουν στους Νέους να συμμετέχουν σε όλη την ιεραρχία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
20160812_20pragm_arxaia_0.jpg
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα...
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;