Thumbnail
Συνεχίζονται δυναμικά οι διαδηλώσεις

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα οι διαδηλωτές του Χονγκ – Κονγκ κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, με τους εκπροσώπους των φοιτητών να ανανεώνουν το  τελεσίγραφό τους  προς το Πεκίνο, καλώντας τον επικεφαλής του Χονγκ – Κονγκ,   Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ να παραιτηθεί.

Ανήμερα της επετείου εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1η Οκτωβρίου 1949), οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων θα ξεπεράσει κατά πολύ τον χθεσινό, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπέρασε τους 100.000 στο κέντρο της πόλης ενώ δεκάδες χιλιάδες ακόμη πήραν μέρος σε εκδηλώσεις που έγιναν σε άλλες περιοχές.

Ο Λέουνγκ, έφτασε σήμερα  με πλοίο στην χρυσή πλατεία της Golden Bauhinia για την 65η επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.  "Η ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ και η ανάπτυξη της ηπειρωτικής χώρας είναι στενά συνδεδεμένες. Οφείλουμε να εργαστούμε χέρι-χέρι ώστε το κινεζικό όνειρο να γίνει πραγματικότητα", δήλωσε ο Λεούνγκ, την "κεφαλή" την παραίτηση του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές κατηγορώντας τον για την εγγύτητά του με το Πεκίνο.

"Είναι κατανοητό διαφορετικοί άνθρωποι να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για επιθυμητές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο είναι σαφώς προτιμότερο να διεξαχθεί καθολική ψηφοφορία παρά να μη διεξαχθεί", δήλωσε. "Ελπίζουμε ότι όλοι οι τομείς της κοινωνίας θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση ειρηνικά, νομικά, ορθολογικά και πραγματιστικά" για την προώθηση της "συνταγματικής ανάπτυξης μας", πρόσθεσε, πριν υψώσει το ποτήρι του προς τιμήν του Ζανγκ Σιαομίνγκ, εκπροσώπου του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ηγέτες των φοιτητών δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους και διαμηνύουν ότι  μπορεί να περικυκλώσουν την επίσημη κατοικία του Leung, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κεντρικότερη οικονομική ζώνη της Πόλης, εάν δεν παραιτηθεί αύριο

Παγκόσμια αλληλεγγύη

Οι διαδηλώσεις, όπου είναι οι μεγαλύτερες που σημειώνονται στην Κίνα από το τέλος της Βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, βρίσκονται στην 6η ημέρα και προκαλούν την παγκόσμια αλληλεγγύη. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε 60 πόλεις του κόσμου, από το Ουέλινγκτον μέχρι το Κιότο, από το Όσλο μέχρι το Λονδίνο, το Χιούστον και το Τορόντο, σύμφωνα με τις σελίδες των διοργανωτών στο facebook και στο twitter, united for Democracy: Global Solidarity with Hong Kong.

Η σημερινή ημέρα επίσης σηματοδοτεί την έναρξη της Χρυσής Εβδομάδας, μια εβδομάδα διακοπών στην ηπειρωτική Κίνα όπου εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ταξιδεύουν στο Χονγκ Κονγκ, για αγορές.

Το Chow Sang Sang, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κοσμημάτων στην πόλη, έκλεισε έξι καταστήματα σήμερα ενώ κάποια εστιατόρια χρησιμοποίησαν ποδήλατα για να μεταφέρουν προμήθειες, καθώς οι διαδηλωτές είχαν μπλοκάρει τους κεντρικούς δρόμους. Τα καταστήματα Dolce&Cabbana  και Fendi στον δρόμο Canton  της δημοφιλούς  περιοχής Tsim Sha Tsui ήταν επίσης κλειστά.

Με λογοκρισία και περιορισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απαντά η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κίνδυνος μετάδοσης των διαδηλώσεων –κάτι που επισήμαιναν διαρκώς οι αναλυτές των καθεστωτικών μέσων- οδήγησε την κυβέρνηση της Κίνας στο να μπλοκάρει οτιδήποτε σχετίζεται με το Χονγκ Κονγκ, πρώτα στο Instagram και μετέπειτα στα Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, πολλά φαίνεται να διαρρέουν ακόμη.

Σύμφωνα με το Weibscope, μια ιστοσελίδα που αναλύει την κίνηση των social media στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, 152 από κάθε 10.000 αναρτήσεις στο Κινέζικο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo διαγράφηκαν την Κυριακή, αφότου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού κατά των διαδηλωτών. Αυτό είναι περίπου πενταπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και διπλάσιο από αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της φετινής 25ης επετείου της σφαγής στην Τιενανμεν. Πολλά, αν όχι όλα από τα μηνύματα που διαγράφηκαν εξέφραζαν το θαυμασμό τους για τους διαδηλωτές.

Το κίνημα τη δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έχει στρέψει τα μάτια όλου του κόσμου πάνω του, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει σε μια ευαίσθητη για την παγκόσμια σταθερότητα περίοδο, θα είναι τεράστιες. Αυτό επισημαίνουν και οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές από την άλλη πλευρά του πλανήτη, καθώς παρά τον ανταγωνισμό, αισθάνονται την «καυτή ανάσα» μια κρίσης του οικονομικού «δράκου» στο αυτί τους.

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα