Thumbnail
Σύνοδος Πρυτάνεων

Η Σύνοδος Των Πρυτάνεων συνεδρίασε για δύο μέρες (10-11/4) και εξέδωσε τα παρακάτω ψηφίσματα:

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Μετά την τριετή εφαρμογή του Ν.4009/11 η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει εναγωνίως  την σοβαρή και επικίνδυνη υποβάθμιση της διαδικασίας εκλογής των Καθηγητών των Πανεπιστημίων.

Υποβάθμιση που θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Πανεπιστημίου με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του καθότι η εφαρμοζόμενη διαδικασία δεν εξασφαλίζει διαφάνεια και ενιαία ακαδημαϊκά κριτήρια.

Η Σύνοδος καλεί την Πολιτεία για άμεση αναθεώρηση του νομικού πλαισίου με στόχο την ενίσχυση της ακαδημαϊκής αξιοκρατίας.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η Σύνοδος Πρυτάνεων επισημαίνει ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να τους δοθεί εύλογος αριθμός εξεταστικών περιόδων.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων συμφωνεί με την αναγκαιότητα διευθέτησης του ζητήματος όσον αφορά στους φοιτητές που για πολλά έτη έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους. 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Την εποχή που η Πολιτεία ασκεί πίεση στα Πανεπιστήμια ώστε να επιδείξουν τη μέγιστη εξωστρέφεια στο πλαίσιο ανάπτυξης διαπανεπιστημιακών συνεργασιών, ταυτόχρονα εμποδίζει τη δυνατότητα εγκατάστασης στην αλλοδαπή Παραρτημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων με δυνατότητα πλήρους λειτουργίας.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία άρσης των σχετικών εμποδίων ώστε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας να δύνανται και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να εγκαθίστανται σε άλλες χώρες με στόχο τη διάδοση της επιστημονικής τους γνώσης.

ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι με διατάξεις του, ο πολυνόμος με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαισιο εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις», ο οποίος καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Μηχανικών:

  • Ανατρέπει τις ακαδημαϊκές ισοτιμίες, καθώς εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των πτυχιούχων των ΤΕΙ και Κολλεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης.

  • Απαξιώνει τα διπλώματα του ΕΜΠ και των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων Μηχανικών της χώρας, καθώς αποσυνδέει την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών και τελικά βλάπτει το δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον σε όλα τα πεδία, όπου συντελείται η τεχνική ανάπτυξη της χώρας.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές θίγουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια στο σύνολό τους καθώς απαξιώνουν τους 4ετείς  - 5ετείς τίτλους σπουδών των Πανεπιστημίων εξισώνοντάς τους με τους 3ετείς τίτλους σπουδών των Κολλεγίων. Αποκορύφωμα  της απαξίωσης αυτής είναι κατά την πρόσφατη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων από το ΥΠΑΙΘ, η αναγνώριση του 2ου τίτλου σπουδών των Κολλεγίων (3+2 έτη) ως Master, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει ως Master τα διπλώματα των πενταετών ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και άλλων συναφών. Η Σύνοδος δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και ζητά από το ΥΠΑΙΘ να επανορθώσει, αποκαθιστώντας την αναγνώριση πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των διπλωμάτων και πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με βάση τα προγράμματα σπουδών τους.  Συνεπώς, η Σύνοδος εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στον τρόπο οικοδόμησης του εθνικού πλαισίου προσόντων με αποσύνδεση της επαγγελματικής από την ακαδημαϊκή ισοτιμία. 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) ενημέρωσε τη Σύνοδο ότι έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και προτίθεται συντόμως να ενεργοποιήσει τη διαδικασία Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την ΑΔΙΠ να συνεργαστεί με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα για την κριτική επεξεργασία των δεδομένων των αξιολογήσεων και τον επαναπροσδιορισμό των ακαδημαϊκών τους στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία της Πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών μπορεί να υπηρετήσει τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης.

Η Σύνοδος καλεί, επίσης, την ΑΔΙΠ, να αναδείξει τα συστηματικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανεπαρκή αυτονομία των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε σχέση με το βαθμό αυτονομίας των Πανεπιστημίων του Ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν κατά τη διαδικασία Πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών από (α) την ελλιπή χρηματοδότηση (β) την έλλειψη Προσωπικού (Διδακτικού, Έκτακτου Εκπαιδευτικού, Τεχνικού, Διοικητικού) και (γ) τον αυξημένο αριθμό εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Στο Σχέδιο Νόμου για την έρευνα προτείνεται να προστεθούν τα ΕΠΙ και ΝΠΙΔ των Πανεπιστημίων στους απαλλασσόμενους από την υποχρέωση απογραφής και ένταξης στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής φορείς, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των ερευνητικών έργων – ιδιαίτερα των Ευρωπαϊκών. Οι απαιτήσεις υλοποίησης των έργων αυτών δεν συνάδουν με την ένταξή τους στη ΕΑΠ και το γραφειοκρατικό βάρος  που αυτή συνεπάγεται.
Τα ΝΠΙΔ προτείνεται επίσης όπως δημιουργηθούν και συγκροτηθούν ως αναπτυξιακά εργαλεία νέου τύπου.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η πολιτική της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, απομάκρυνε οριζόντια, τυφλά και χωρίς αξιολόγηση χρήσιμο για τα Ιδρύματα διοικητικό προσωπικό, προκαλώντας στα Πανεπιστήμια κρίσιμα  προβλήματα λειτουργίας.

Η Ελλάδα είναι  η μόνη χώρα  στην Ευρώπη, που δεν εξαίρεσε την Παιδεία από τα Μνημόνια, θεωρώντας την ως δαπάνη και όχι ως επένδυση για το μέλλον, αποτελεί τη συνήθη Ευρωπαϊκή πρακτική.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, ύστερα από συνάντηση και διεξοδική συζήτηση με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ Πανεπιστημίων, επί των δεσμεύσεων του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή της κινητικότητας, διαπιστώνει ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη καθυστερήσει δραματικά. Ο χρόνος εκπνοής του οκταμήνου της διαθεσιμότητας είναι πλέον πολύ κοντά, ενώ οι παλινωδίες και η ασάφεια κυριαρχούν, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Η Σύνοδος, λαμβάνοντας υπόψη την αγωνία των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και την αδυναμία λειτουργίας πολλών βασικών διοικητικών υπηρεσιών, ζητά: 

  1. Να εκδοθεί νέα ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον ισχύοντα αριθμό των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων, καθώς και τους καταργημένους κλάδους, ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να συμμετέχουν στην κινητικότητα.

  2. Να εκδοθεί νέα Διαπιστωτική Πράξη για τη διαθεσιμότητα, ο χρόνος της οποίας θα μετράει από τη νέα ημερομηνία υπογραφής, ενώ θα περιλαμβάνει και τους κλάδους που έχουν καταργηθεί.

  3. Να ανακληθούν οι πειθαρχικές διώξεις για τους μη απογραφέντες διοικητικούς υπαλλήλους.

  4. Να θεσπιστούν, μετά από αξιολόγηση της επάρκειας της διοικητικής στελέχωσης των Πανεπιστημίων, μόλις ολοκληρωθεί η ενταξη των ΙΔΑΧ και διοικητικών υπαλλήλων σε θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και με έγκαιρη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ από το ΥΠΑΙΘ και το ΥΔΗΜΗΔ, οι απαραίτητες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, όπως προτείνονται στα Οργανογράμματα των Οργανισμών των Πανεπιστημίων, ώστε να καλυφθούν από την ενδοϊδρυματική και διιδρυματική κινητικότητα.

  5. Μέχρι την έκδοση της νέας Διαπιστωτικής Πράξης του Υπουργείου τα Πανεπιστήμια θεωρούν ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας

Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας εκφράζει την αγωνία της για άμεση συνάντηση και προγραμματισμό των κατεπειγουσών ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Για το θέμα του έκτακτου εκπαιδευτικου προσωπικού, η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι είναι απαραίτητο το Υπουργείο να προβεί άμεσα:

  • στην αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εισακτέων φοιτητών, και

  • στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη χρησιμοποίηση ταμειακών διαθεσίμων των πανεπιστημίων για την κάλυψη των έκτακτων εκπαιδευτικών αναγκών.

Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, είναι μείζονος σημασίας τα Πανεπιστήμια να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχονται από το νόμο για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τους, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και περιορισμούς

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Η Σύνοδος Πρυτάνεων επισημαίνει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν  δημιουργηθεί στην Φοιτητική Μέριμνα κατά τα τελευταία χρόνια.
Για το λόγο αυτό, εκπονείται ειδική έκθεση που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό την αναλυτική καταγραφή των  προβλημάτων που έχουν ανακύψει και να ζητηθεί  έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών. 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την υποστήριξη της στις ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών του Ιονίου Πανεπιστημίου ενώπιον των αρμόδιων αρχών για την προάσπιση, διασφάλιση και αποκατάσταση της νομιμότητας στο Ίδρυμα και καταδικάζει τη χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας ή την αυθαιρεσία οποιουδήποτε που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος. 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώνεται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στο  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λόγω των καθημερινών  σχεδόν βίαιων συγκούσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Η Σύνοδος επισημαίνει ότι οι όποιες ενέργειες αντιμετώπισης του παραεμπορίου, (φαινομένου που είναι ευρέως διαδεδομένο στην Αττική), δεν μπορεί να στοχοποιούν το ΟΠΑ και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται επιχειρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, παρεμποδίζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος και τελικά  δυσφημούν το ΟΠΑ, προκαλώντας του κόστος για το οποίο δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη.

Η Σύνοδος εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους χειρισμούς και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρύτανης του ΟΠΑ για την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος, την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, την προστασία των υποδομών του Πανεπιστημίου και τη διαφύλαξη του κύρους του Ιδρύματος.

Τέλος, η Σύνοδος καταδικάζει απερίφραστα και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις απειλές που δέχεται, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του, ο Πρύτανης του ΟΠΑ σε βάρος της σωματικής του ακεραιότητας, φαινόμενα που δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει και εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δικαιούνται να εργάζονται και να σπουδάζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον που συνάδει με τον χαρακτήρα και το σκοπό ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Τα συχνά φαινόμενα βίας, βανδαλισμών, παραβατικών πράξεων στους χώρους των Πανεπιστημίων και η διατάραξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας μαρτυρούν ότι οι ισχύουσες δομές φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων δεν συνάδουν πλέον με τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Μετά δε την κατάργηση του κλάδου των φυλάκων στα Πανεπιστήμια, δεν υπάρχουν πλέον ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις φύλαξης και ασφάλειας.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων  ζητά από το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε να διαμορφωθεί, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, ένα σύγχρονο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας, ενταγμένο στους Οργανισμούς των Πανεπιστημίων, καθώς και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας. 

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η Σύνοδος Πρυτάνεων συζήτησε για πρώτη φορά το ζήτημα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται σε ένα από τα πλέον σημαντικά, ώστε να αποτελεί βασική θέση της Συνόδου ότι η παιδεία και η καινοτομία είναι το μέλλον της χώρας μας.

Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούν διεθνώς κύριο πυλώνα για την  οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Ως επιστημονικό αντικείμενο, η καινοτομία και επιχειρηματικότητα ήδη διδάσκεται σε πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα με στόχο να δώσει τα απαραίτητα εφόδια στους αποφοίτους και στους ερευνητές για να ιδρύσουν μικρές επιχειρήσεις και να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Η Σύνοδος θα επανέλθει στο θέμα αυτό με προτάσεις προς την Πολιτεία για κίνητρα και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και τη μετοχική συμμετοχή των ερευνητών και των Πανεπιστημίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν επιχειρηματικές ιδέες και το προϊόν της έρευνας στα Πανεπιστήμια.

Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια είναι, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς πρακτικές, εξαιρετικής σημασίας για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους πανεπιστημιακούς αποφοίτους και την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και για την ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο της από την οικονομική κρίση.


ΠΗΓΗ: foititikanea.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα