Thumbnail
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Η κατανάλωση φρούτων κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος έως 40%, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-κινεζική επιστημονική έρευνα. Όσο περισσότερα φρούτα τρώνε καθημερινά οι άνθρωποι, τόσο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χουεϊντόνγκ Ντου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν επί επτά χρόνια στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.) είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι ο τρόπος ζωής και ειδικότερα η υγιεινή διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο για τον βαθμό κινδύνου. Αντίθετα με τις δυτικές χώρες όπου είναι πιο συνηθισμένα τα εμφράγματα, στην Κίνα υπερτερούν τα εγκεφαλικά (ισχαιμικά και αιμορραγικά).

Για τη μελέτη, συμμετείχαν 451.681 άτομα από 10 διαφορετικές περιοχές της Κίνας. Πέντε από αυτές ήταν αστικές περιοχές, ενώ οι άλλες πέντε ήταν αγροτικές. Κανένας  από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ούτε ακολουθούσε κάποια θεραπεία για την υπέρταση κατά την έναρξη της έρευνας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση φρούτων κατηγοριοποιώντας τους συμμετέχοντες σε πέντε διαφορετικές ομάδες. Στην πρώτη, αυτοί που δεν έτρωγαν ποτέ, αυτοί η οποίοι έτρωγαν μηνιαία, όσοι έτρωγαν  μία έως τρείς ημέρες την εβδομάδα, όσοι έτρωγαν τέσσερις έως έξι ημέρες την εβδομάδα καθώς και καθημερινά.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα (κατά μέσο όρο μιάμιση μερίδα ή 150 γραμμάρια), είχαν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 15% για έμφραγμα, 25% για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 40% για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα, είχαν σημαντικά χαμηλότερη πίεση αίματος (συστολική και διαστολική).

Σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα, όσοι έτρωγαν καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 32% (από έμφραγμα κατά 27% και από εγκεφαλικό κατά 40%).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ