Thumbnail
Οι τάσεις και γραμμές για το συνέδριο 

Στην εσωκομματική διαπάλη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, με τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή να χαρακτηρίζεται ως καθοριστική για την εξέλιξη της πορείας του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Ο «χάρτης» του κόμματος εμφανίζεται τριχοτομημένος με μια πρώτη ματιά, καθώς Αριστερή Πλατφόρμα, η τάση των 53 και το μπλόκ που στοιχίζεται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι βασικοί παίκτες της εσωτερικής συζήτησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή του συζήτηση ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης θέτοντας ανοιχτά το ζήτημα της παράδοσης των εδρών από τους βουλευτές που διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή, ενώ κατηγόρησε για πολιτικό καιροσκοπισμό και λαθροχειρία ΄όσους επιχειρούν να μεταφράσουν αλλιώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Από την άλλη πλευρά η τοποθέτηση της Αριστερής Πλατφόρμα, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε από τη δήλωση τριών μελών της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Ζητούν επίσης την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν ακόμα συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία.

Ισορροπιστικό ρόλο επιδιώκουν να παίξουν τα μέλη της ομάδας των 53 όπου με δήλωσή τους ζητούν να χαραχτεί μια πορεία ενότητας και απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο. Παραδέχονται επίσης ότι το δίλλημα ενώπιον του οποίου βρέθηκε η κυβέρνηση αποτελεί ήττα της στρατηγικής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γραμμές για το συνέδριο

Μεγάλη αντιπαράθεση έχει προκύψει και σε ότι αφορά το διαδικαστικό της συνεδριακής διαδικασίας, με την ηγεσία να προτείνει «να ερωτηθεί η βάση» μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο προϋποθέτει εκλογή νέων συνέδρων και διεύρυνση του εκλογικού σώματος με εγγραφές νέων μελών. Με αυτή τη διαδικασία η ηγεσία εκτιμά ότι οι μηχανισμοί του κόμματος θα καταφέρουν να διαφυλάξουν την πλειοψηφία.

Από την άλλη η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί Διαρκές Συνέδριο, με τους ίδιους συνέδρους , επιδιώκοντας να αποσπάσει έναν συσχετισμό αντίστοιχο με αυτόν που εκφράστηκε με τις 109 υπογραφές της Κεντρικής Επιτροπής με τις οποίες είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφρικανικη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η παρουσία της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ