Thumbnail
ΕΝΦΙΑ

"Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν" η περιβόητη "διόρθωση" λαθών και αδικιών στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής (Θάνος Παναγόπουλος) ούτε πρόβλεψη για έκπτωση στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο, παρά τη φημολογηθείσα τις τελευταίες ημέρες έκπτωση 30% (κάποια δημοσιεύματα μάλιστα έκαναν λόγο ακόμη και για 50%), αλλά ούτε και η διαρροή περί 7 δόσεων για την καταβολή του φόρου ακινήτων μετουσιώθηκε σε απόφαση. Και σαν να μην αρκούσε αυτή η κυβερνητική προσήλωση στις -απαγορευτικές για ουσιαστικές ελαφρύνσεις- εντολές της τρόικας, ήλθε ως επιστέγασμα των αμετακίνητων φορομπηχτικών σχεδιασμών η απόφαση της κυβέρνησης να μην πέσουν οι εισπράξεις εσόδων από ΕΝΦΙΑ κάτω του στόχου του προϋπολογισμού (2,65 δισ. ευρώ). Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν αλλάζει η επιβάρυνση που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς κυβέρνησης και τρόικας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Θάνου Παναγόπουλου στην εφημερίδα Αυγή, το τελικό πακέτο διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ, που σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, συμφωνήθηκε στη σημερινή σύσκεψη Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου και σε αυτήν το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση προβλέπουν:
 
1. Έξι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ που θα εκτείνονται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, χωρίς να επηρεάσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
 
2. Απλούστευση διαδικασιών χορήγησης απαλλαγών στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες (άποροι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 80%) υπό 2 προϋποθέσεις:
 
* Ύψος του ετησίου οικογενειακού εισοδήματος
 
* Άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων
 
Οι προϋποθέσεις μερικής ή ολικής απαλλαγής είναι:
 
Για τους φτωχούς φορολογούμενους:
 
α) Συνολική επιφάνεια κτισμάτων κάτω των 150 τ.μ.
 
β) Συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 2013 κάτω των 9.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο.
 
- Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:
 
α) Συνολική επιφάνεια κτισμάτων κάτω των 150 τ.μ.
 
β) Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 2013 κάτω των 12.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο.
 
Στις περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50%.
 
3. Αντικαθίστανται οι αρχικές εξωπραγματικές τιμές προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών οικοπέδων εντός σχεδίου και εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 4.000 οικισμούς. Ουσιαστικά, στις περισσότερες από αυτές θα ισχύσουν οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη πέρυσι για τον ΦΑΠ.
 
4. Αλλάζουν οι διαδικασίες εκπτώσεων φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές από τα δεσμευμένα για να χορηγούνται με λιγότερη ταλαιπωρία.
 
5. Απαλλαγή της Κεφαλλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο λόγω του σεισμού καθώς και μεμονωμένων ακινήτων που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές.
 
Αφότου νομοθετηθούν οι αλλαγές, θα χρειαστούν μερικές ημέρες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορέσει να ανοίξει πάλι και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να δουν τις νέες χρεώσεις τους ή και να κάνουν τις νέες αλλαγές για να πάρουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει κοινό και λογιστές για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στην υποβολή των δηλώσεων Ε9, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους (να υπάρξουν, π.χ., διορθώσεις για ημιτελή και επιμερισμό επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας). Στόχος είναι το σύστημα να ανοίξει ξανά έως 15 Σεπτεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους εγκαίρως και η πρώτη δόση να καταβληθεί έως 30 Σεπτεμβρίου.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καθηγητές μουσικής
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
ypaith.jpg
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά