Thumbnail
Νέα έρευνα

Πως μπορούν τα παιδιά να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών; αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς γονείς. Ανησυχούν γιατί τα παιδιά τους έχουν αποκτήσει εμμονές με τις οθόνες και τις εφαρμογές και αδυνατούν να έρθουν σε επαφή, σε κοινωνική σχέση με τους άλλους ανθρώπους γιατί δεν έχουν μεγάλη εμπειρία της κατά πρόσωπον επικοινωνίας.

Και έρχεται η επιστημονική έρευνα να επιβεβαιώσει την εμπειρική διάγνωση των γονιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας μία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Αντζελες (UCLA) και στα αποτελέσματα της οποίας βρίσκεται και η διαπίστωση ότι τα παιδιά που κάνουν διαλείμματα από τα ηλεκτρονικά αποκτούν και αναπτύσσουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες από τα παιδιά που βλέπουν μόνο τηλεόραση και παίζουν ηλεκτρονικά πολλές ώρες την ημέρα.

Η έρευνα έγινε από ψυχολόγους με μαθητές που μόλις τελείωσαν το δημοτικό. Πήραν 51 νέους οι οποίοι έμειναν μαζί για πέντε ημέρες και δεν τους επετράπη να έχουν επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους και πήραν άλλους 54 νέους από το ίδιο σχολείο στους οποίους δεν έβαλαν κανένα περιορισμό στις καθημερινές τους συνήθειες. Οι ερευνητές εκτίμησαν την ικανότητα που είχαν τα νέα παιδιά στο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων σε φωτογραφίες και βίντεο. Για να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα τους έδειξαν 48 φωτογραφίες προσώπων τα οποία ήταν χαρούμενα, λυπημένα, θυμωμένα ή φοβισμένα και ζήτησαν από κάθε παιδί να αναγνωρίσει τα αισθήματα των ανθρώπων στις φωτογραφίες. Τα παιδιά, επίσης, παρακολούθησαν και βίντεο και τους ζητήθηκε να περιγράψουν τους χαρακτήρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι που δεν είχαν ηλεκτρονικές συσκευές μαζί τους μπορούσαν με μεγαλύτερη άνεση να "διαβάσουν" τα συναισθήματα των ανθρώπων σε αντίθεση με τα παιδιά που ήταν συνέχεια στους υπολογιστές.

Οι νέοι που έζησαν χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές ενώ στην έναρξη του προγράμματος στη συγκεκριμένη άσκηση είχαν κάνει 14.02 λάθη στο τέλος του προγράμματος τα λάθη τους ήταν 9,41 ενώ η ομάδα των παιδιών στους οποίους δεν μπήκε περιορισμός χρήσης ηλεκτρονικών τα λάθη τους ήταν τα ίδια και στην έναρξη και στη λήξη του πειράματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται μεγάλη μερίδα του κόσμου ότι όσο πιο πολύ μπλέκονται οι νέοι με τους υπολογιστές τόσο πιο ικανοί και έξυπνοι γίνονται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα