Thumbnail
Ολοένα και περισσότερες έρευνες διεθνώς δείχνουν ότι την επανάσταση στη σχολική τάξη του 21ου αιώνα φέρνει η ταμπλέτα. 

Ολοένα και περισσότερες έρευνες διεθνώς δείχνουν ότι την επανάσταση στη σχολική τάξη του 21ου αιώνα φέρνει η ταμπλέτα. Το συγκεκριμένο gadget, το οποίο σιγά σιγά αντικαθιστά τον φορητό υπολογιστή, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του «ψηφιακού σχολείου» και οι δυνατότητες που προσφέρει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι απεριόριστες.

Πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας Family Kids and Youth, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της ΜΚΟ Tablets For School κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χρήση και μόνο αυτών των συσκευών ενισχύει σημαντικά το ενδιαφέρον των παιδιών ηλικίας 11- 18 ετών για μάθηση και αυξάνει τον χρόνο που περνούν για μελέτη και αύξηση των γνώσεών τους.

Τα οφέλη από την εισαγωγή των tablets στην εκπαίδευση είναι πολλαπλά: οι καθηγητές κατάφεραν να διευκολύνουν τη μάθηση για διαφορετικά επίπεδα κατανόησης, το 87% των μαθητών δήλωσε ότι μέσω των tablets  απολάμβανε περισσότερο τη μάθηση, υπήρχε «διαρκής διάλογος» μαθητών- καθηγητών για τη διδακτέα ύλη και τις εργασίες, ενώ ακόμη παρατηρήθηκε βελτίωση της διαγωγής των παιδιών στο σχολείο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα οφέλη συνεχίζονται και μετά το χτύπημα του κουδουνιού, αφού το 75% των γονέων ανέφεραν ότι οι ταμπλέτες βοήθησαν τα παιδιά τους να είναι πιο συγκεντρωμένα στο διάβασμά τους στο σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό ΜΚΟ Common Sense Media, ένα στα τρία παιδιά 1- 3 ετών, πριν ακόμα μάθει να διαβάζει και να γράφει, έχει στοιχειώδεις γνώσεις χρήσης tablets ή smartphones.

Ήδη δεκάδες χιλιάδες σχολεία στο εξωτερικό χρησιμοποιούν ειδικές εφαρμογές της Google για την εκπαίδευση (Google Play for Education), κατεβάζοντας βιβλία, βίντεο και διάφορα apps για την τάξη, ενώ στην Ελλάδα η εταιρεία συστημάτων πληροφορικής ΕΠΑΦΟΣ παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για την ένταξη των tablets στη σχολική τάξη. Πρόκειται για το «Epafos Class Tablets System» ( http://goo.gl/XD3ZmW ), μέσα από το οποίο ο εκπαιδευτικός έχει την επίβλεψη όλης της τάξης και διευκολύνει τον μαθητή, ο οποίος έχει τη δική του ταμπλέτα, και τον καθοδηγεί στη μάθηση εξατομικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες του. Ο μαθητής έχει τα βιβλία και τις σημειώσεις του σε ψηφιακή μορφή στην ταμπλέτα και μπορεί να αλληλεπιδρά με το δάσκαλο και τους συμμαθητές του εύκολα και άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη διευκόλυνση του παιδαγωγικού έργου οι ταμπλέτες τίθενται πλέον στην υπηρεσία του καθηγητή και για την αποτελεσματική διαχείριση του μαθητολογίου (βαθμοί, απουσίες, σχόλια και παρατηρήσεις) και την οργάνωση της διδακτέας ύλης και του εκπαιδευτικού υλικού. Στην Ελλάδα πρόσφατα κυκλοφόρησε το 4teachers (www.4teachers.gr), το πρώτο ολοκληρωμένο διαδικτυακό περιβάλλον για τον εκπαιδευτικό, ο οποίος πλέον μπορεί να έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη δουλειά του από παντού, από το tablet, το smartphone και τον υπολογιστή του σπιτιού και του σχολείου.

 

www.4teachers.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πιερρακάκης: Ερχεται «Εθνικό Απολυτήριο», αναμόρφωση πλαισίου εκδρομών και «ψηφιακές τάξεις» σε δυσπρόσιτα σχολεία
Άρθρο του υπουργού Παιδείας για τις παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Πιερρακάκης: Ερχεται «Εθνικό Απολυτήριο», αναμόρφωση πλαισίου εκδρομών και «ψηφιακές τάξεις» σε δυσπρόσιτα σχολεία
hsap-ilektrikos-stasi-ergasias-18-maiou-1021x576_0.jpg
Τρόμος για 21χρονο στον ΗΣΑΠ -Τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό
Εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση, με τον 21χρονο να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ
Τρόμος για 21χρονο στον ΗΣΑΠ -Τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό