Thumbnail
Ζητούν απεγνωσμένα γιατρό, αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, με τον φόβο μιας απρόσμενης ασθένειας.

Παρά τις υποσχέσεις υπουργών Υγείας δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας της

Τα νησιά του αρχιπελάγους βιώνουν επί δεκαετίες την έλλειψη ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών.

«Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ενός παιδιάτρου εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο νησί έχουμε μόνο ιδιώτες, αλλά κανέναν στο Κέντρο Υγείας», λέει o κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, μέχρι πρότινος δήμαρχος Πάρου που κάθε καλοκαίρι δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών.

«Παρά τις υποσχέσεις η θέση δεν έχει καλυφθεί. Εχουμε συζητήσει το θέμα με όλους όσοι διετέλεσαν υπουργοί Υγείας. Λάβαμε κατά καιρούς υποσχέσεις ότι θα έρθει ιατρός, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Λένε ότι προκηρύχθηκε η θέση και ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος. Ομως δεν έχει γίνει προσπάθεια για διαφορετική νομοθέτηση. Στα νησιά υπάρχει ιδιαιτερότητα και απαιτούνται κίνητρα. Η άλλη μεγάλη έλλειψη είναι η στελέχωση του ΕΚΑΒ. Σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν βάρδιες κενές. Σε ορισμένες περιπτώσεις ατυχημάτων, όταν υπάρχει κενό στη βάρδια, καλείται μια εθελοντική ομάδα διάσωσης που έχει δημιουργηθεί στο νησί για να κάνει τη μεταφορά», λέει ο πρώην δήμαρχος και υπεθυμίζει ότι πριν από λίγο καιρό 800 κάτοικοι της Πάρου είχαν έρθει στην Αθήνα πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας.

Στα χαρτιά
Σε μια άλλη γωνιά του Αιγαίου η έλλειψη γιατρού αποτελεί μόνιμη κατάσταση. «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Εδώ και δύο χρόνια βγαίνουν προκηρύξεις για να καλυφθούν οι θέσεις, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει ο δήμαρχος Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, και συμπληρώνει:

«Επίσημα πρόκειται για Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, όπου προβλέπονται δύο αγροτικοί, μία νοσηλεύτρια και ένας ιατρός ειδικότητας.

Αυτό στα χαρτιά, διότι γιατρό δεν έχουμε κανέναν. Φτάσαμε στο σημείο να έρχεται γιατρός από το Νοσοκομείο Χίου, ο οποίος αλλάζει κάθε δέκα ημέρες.

Είναι όμως ένας μόνο άνθρωπος που κάνει συνεχώς εφημερία και είναι δύσκολο να χειριστεί κάθε περιστατικό. Αλλά και η μετάκληση είναι δύσκολη, διότι ναι μεν οι γιατροί πληρώνονται τα οδοιπορικά, αλλά ύστερα από έναν χρόνο... Ως δήμος θέλουμε να καλύψουμε τη δαπάνη για να βοηθήσουμε τη διαδικασία, αλλά η διαμονή του ιατρού δεν προβλέπεται ως νόμιμη δαπάνη».

Το ίδιο έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Αστυπάλαια. «Το θέμα, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως εξαιρετικά επικίνδυνο. Στα μικρά νησιά υπάρχει ένας γιατρός τις περισσότερες φορές χωρίς ειδικότητα. Αν και έχουμε αναδείξει το πρόβλημα, και έγιναν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, λύσεις δεν δόθηκαν. Περιμένουμε να δούμε θεσμικές κινήσεις, διότι μόνο έτσι μπορούν να λυθούν τέτοια θέματα», λέει ο δήμαρχος του νησιού κ. Πανορμίτης Κονταράτος.

Ούτε άδεια
«Το Πολυδύναμο Κέντρο, σύμφωνα με το οργανόγραμμα, πρέπει να διαθέτει τέσσερις θέσεις ειδικευμένων και δύο αγροτικούς ιατρούς, έξι συνολικά. Σήμερα υπάρχει μόνο μια γενική ιατρός, η οποία δεν μπορεί να πάρει ούτε άδεια. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 1.300 άτομα και το καλοκαίρι πενταπλασιάζεται. Είναι απίστευτο ότι δεν κατανοούν την επικινδυνότητα της κατάστασης», καταλήγει.

Γιώργος Αποστολίδης

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;