Thumbnail
Τι ισχύει για όσους ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν από την 1-1-1993. 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Σύνταξη με 10.000 ημέρες εργασίας
Τι ισχύει για όσους ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν από την 1-1-1993. Σύνταξη με 33,3 χρόνια ασφάλισης. Πώς υπολογίζονται οι εισφορές στο ΕΤΕΑ.
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος
Μπορεί για τους άνδρες (παλαιούς ασφαλισμένους) να παραμένουν οι 10.000 ημέρες ασφάλισης (αν και αυξάνεται το όριο ηλικίας) για τη συνταξιοδότησή τους με 33,3 έτη εργασίας, αλλά για τις γυναίκες κάθε χρόνο προστίθενται περισσότερες ημέρες ασφάλισης (παρ’ ότι είναι χαμηλότερο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης). Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατοχύρωση του συγκεκριμένου δικαιώματος τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες δεν αναζητούνται συνεχώς αυξημένα όρια ηλικίας και προϋποθέσεις, αλλά τα όρια ηλικίας και ο χρόνος ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.000 ημερών εργασίας.
Αναλυτικότερα, λοιπόν, για το έτος 2014 οι άνδρες εργαζόμενοι για να εξέλθουν της εργασίας τους και να καταθέσουν αίτηση για την απονομή πλήρους συντάξεως πρέπει να συμπληρώσουν τα 67 έτη ηλικίας και για τη μειωμένη τα 62. Αντίστοιχα για τις γυναίκες οι ημέρες που θα ζητηθούν, μέσα στο 2014, από το ΙΚΑ για να επιτραπεί η αίτηση συνταξιοδότησής τους είναι 12.000, ενώ το όριο ηλικίας είναι 62 έτη για πλήρη σύνταξη και 60,5 έτη για τη λήψη μειωμένης σύνταξης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και, αναφερόμενοι πάντα σε όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε Ταμείο πριν από την 1-1-1993 (παλαιοί ασφαλισμένοι), μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες:
 
ΑΝΔΡΕΣ
* Παραμένουν οι 10.000 ημέρες ασφάλισης, αλλά αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 62ο στο 63ο για το έτος 2011 και κατά 6 μήνες για κάθε επόμενο έτος. Με τις αλλαγές στο τέλος του 2012 ωστόσο, το 2014 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανήλθε στα 67 έτη για την κύρια και στα 62 έτη για τη μειωμένη.
* Παραμένει η μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 62ου έτους, αλλά από το 2011 και μετά το ποσοστό μείωσης υπολογίζεται με βάση τους μήνες που υπολείπονται από το διαμορφούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησής τους. Για το 2014 η μείωση ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών που είναι το κατά το συγκεκριμένο έτος διαμορφωμένο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
* Για τη λήψη σύνταξης με τις προϋποθέσεις των 10.000 ημερών ασφάλισης οι αιτούντες συνταξιοδότησης δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή άλλον οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).
 
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
* Αυξάνεται το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη από το 57ο κατά ένα έτος, δηλαδή στο 58ο για το έτος 2011 και κατά 6 μήνες για κάθε επόμενο έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού το 2015, και ο χρόνος ασφάλισης κατά 400 ημέρες από το 2011 και μετά και μέχρι τη συμπλήρωση των 12.000 ημερών το 2015. Με τις αλλαγές δε που επέφερε ο Ν. 4093/2012 για το 2014 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανέρχεται στα 62 έτη για πλήρη σύνταξη και 60,5 έτη για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, με τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης να είναι στις 12.000.
* Για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης δε, το όριο ηλικίας των 55 ετών αυξάνεται κατά τον ίδιο τρόπο και μέχρι τη συμπλήρωση των 62 ετών το 2017, οπότε και καταργείται η δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης.
* Οπως ακριβώς και στους άνδρες, οι γυναίκες ασφαλισμένες για να αιτηθούν συνταξιοδότησης δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).
* Οι γυναίκες ασφαλισμένες για να καταθέσουν αίτηση για λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την πενταετία την αμέσως προηγούμενη του έτους υποβολής της αίτησης.
* Η μείωση ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση διαμορφούμενου ορίου ηλικίας.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί:
* Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης, κάθε έτος, την αμέσως προηγούμενη 5ετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για σύνταξη.
* Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται μόνο με τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων συντάξιμων ετών, ενώ συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας δεν επιδρά στη θεμελίωση αλλά στον χρόνο έναρξης καταβολής της σύνταξης.
* Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα συντάξιμα έτη συνταξιοδοτούνται με τα όρια ηλικίας που προβλέπονται κατά τον χρόνο συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών και όχι με τα ηλικιακά όρια που θα ισχύσουν κατά τον χρόνο που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν.
* Για τον υπολογισμό του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης (ενσήμων) είναι δυνατός ο συνυπολογισμός πλασματικών χρόνων με εξαγορά ή αναγνώριση.
 
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής