Thumbnail
Ανώτατη εκπαίδευση

Το θέμα της οικονομικής κατάστασης των πανεπιστημίων και η εξαγγελθείσα αλλαγή του θεσμικού τους πλαισίου απασχόλησαν την Εκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που έγινε το περασμένο Σάββατο, όπου επισημάνθηκε, για μια ακόμη φορά, η τραγική οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων μην έχοντας λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2015.

Στα παραπάνω θέματα θα επικεντρωθεί η συζήτηση που θα γίνει κατά την Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων στις 26 - 27 Ιούνη.

Μια μέρα νωρίτερα, συνεδρίασε και η Σύνοδος Προέδρων & Αναπληρωτών Προέδρων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα (ΤΕΙ) όπου ομόφωνα απορρίφθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι «δεν ρυθμίζονται θέματα επείγοντος χαρακτήρα (...) η προωθούμενη μετατροπή, με αναδρομική ισχύ, των τίτλων σπουδών Τμημάτων ΑΕΙ με υπερτετραετείς σπουδές σε τίτλους επιπέδου 7 (μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων πλήττει θεσμικά τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας και τους αποφοίτους των Ιδρυμάτων μας και οδηγεί σε επαγγελματική τους υποβάθμιση(...) καταργεί δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις, πράγμα όχι μόνο αντιδεοντολογικό αλλά και αντισυνταγματικό».

Απέναντι σε αυτήν τη λογική, οι εκπρόσωποι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» από τους φοιτητικούς συλλόγους των σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας κατέθεσαν στη Σύνοδο των Προέδρων ψήφισμα όπου μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Ο δανεισμός από την ΕΚΤ και την ΕΕ που εξετάζεται σαν λύση, λόγω των υπαρκτών προβλημάτων στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, θα έχει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πολιτική και λειτουργία των ιδρυμάτων. Στην πράξη με μια τέτοια κίνηση από πλευράς των διοικήσεων των ιδρυμάτων, υποθηκεύεται το μέλλον το δικό μας, των επόμενων γενεών στο δικαίωμα για τη μόρφωση και εκπαίδευση σε 3βάθμιο επίπεδο. Η ενδεχόμενη αποπληρωμή ενός τέτοιου δανείου θα σημαίνει μέτρα τέτοια, που θα πρέπει να πάρουν τα ιδρύματα, σε επιχειρηματικό και ανταποδοτικό πλαίσιο, που θα καταργούν ό,τι απέμεινε από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση», επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ καλούν τη Σύνοδο των προέδρων και γενικότερα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους φορείς να σηκώσουν το ανάστημά τους ενάντια σε νομοσχέδια που οδηγούν την ανώτατη εκπαίδευση να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τέλος, τους καλεί να διεκδικήσουν:

    Αμεση γενναία κρατική χρηματοδότηση, από τον προϋπολογισμό του κράτους. Αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.
    Να δοθούν πίσω τα ταμειακά αποθεματικά των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν» με το PSI, αλλά και να μη δοθούν τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα που ζητά η νέα κυβέρνηση.
    Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλούν οι φοιτητές ένα σημαντικό ποσό, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας, Α. Μπαλτάς σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής επαναλαμβάνει άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρηματοδότησης, τάσσεται υπέρ των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, αλλά και της χρηματοδότησης της έρευνας και των εργαστηρίων των ιδρυμάτων από εταιρείες.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας