Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ "Ο Αριστοτέλης"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

1ου, 3ου, 4ου, 5ου

Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Κόρακα και Παπαναστασίου

Τηλέφωνο - Φαξ: 2108319372    

[email protected]

http://www.sylaristotelis.com

Αθήνα, 28-2-2014

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, Α’ ΑΠΥΣΠΕ, συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας

Θέμα: «Ευ ζην», να ακυρώσουμε άλλο ένα πρόγραμμα που στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ημετέρων!

Το Υπ. Παιδείας με εγκύκλιο του Υφ. Παιδείας Σ. Κεδίκογλου  (193728 /Γ4/1712-2014) επιμένει στην υλοποίηση του προγράμματος «ευ ζην» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επεκτείνοντας το φέτος και στην Α και Β Λυκείου.

Την ίδια στιγμή, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονιών, προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις τους με αστειότητες! Συγκεκριμένα:

1)             Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρονται σε επιτυχία του προγράμματος ενώ παραδέχονται ότι ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ στο πρόγραμμα το 64% των σχολικών μονάδων και του μαθητικού πληθυσμού. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να βαφτιστεί επιτυχία!

2)             Προσπαθούν να εμφανίσουν έμμεσα ως υποχρεωτική τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναφέρονται ρητά σε αυτό, γιατί γνωρίζουν ότι είναι παράνομο να υποχρεώσουν τους μαθητές που οι γονείς τους ή οι ίδιοι αντιδρούν στη συμμετοχή τους. Ο σύλλογός μας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υπεύθυνη για πληροφορίες Διακουμάκου Ελένη, μας δήλωσε ως απάντηση σε ερωτήματά μας σχετικά με την υποχρεωτικότητα, ότι δεν μπορούν να υποχρεωθούν σε συμμετοχή, γονείς και μαθητές που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

3)             Το υπουργείο δηλώνει ψευδώς ότι διασφαλίζονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα του μαθητή γιατί δεν αναγράφεται το ονοματεπώνυμό του αλλά ο αριθμός μητρώου του. Αποκρύβει εσκεμμένα ότι με το myschool υπάρχει αυτόματος τρόπος ταυτοποίησης των μαθητών μέσω του αριθμού μητρώου που καταγράφεται για όλους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο αριθμός μητρώου δε βρίσκεται πια μόνο στα αρχεία της κάθε σχολικής μονάδας αλλά και στο κεντρικό σύστημα του υπουργείου παιδείας.

Αλλά οφείλουμε να μιλήσουμε για την ουσία. Ενδιαφέρεται το υπουργείο για τη φυσική κατάσταση των μαθητών μας;

1)             Τότε γιατί μείωσε τις ώρες της φυσικής αγωγής εβδομαδιαία στη ΔΕ και στην ΠΕ και ταυτόχρονα  αρνήθηκε τις προσλήψεις γυμναστών εγκαταλείποντας δεκάδες τμήματα χωρίς γυμναστική ακόμα και μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς, την ίδια στιγμή που οι οικογένειες αναγκάζονται, λόγω της κρίσης και της μείωσης του εισοδήματός τους, να περικόπτουν τις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες;

2)             Επιτέλους, ποιοι αξιολογούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες και δίνουν εκατομμύρια ευρώ σε ημετέρους για να πραγματοποιήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια και να εκπονήσουν προγράμματα που δεν προσθέτουν τίποτα περισσότερο από ηλεκτρονικές πληροφορίες; Τι έκανε σχετικά με τα συμπεράσματα που προέκυψαν πέρσι ως προς τη «διάπλαση» ή τη «διατροφή» των μαθητών; Πόσο πια θα μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα ονοματίζοντας πρωτοπόρα προγράμματα που θα αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, όταν το μόνο που παρέχουν πραγματικά είναι διαδικτυακές φόρμες και κονσέρβες αποτελεσμάτων με μοναδικό σκοπό να «ξεκοκαλίσουν» ένα ακόμα προγραμματάκι κι ένα ακόμα σχετικό κονδύλι;

3)             Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει λόγο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αρνείται να εισάγει στο σχολείο ότι θέλουν οι επιτήδειοι με μοναδικό σκοπό κάποιοι να απομυζούν τα χρήματα των ΕΣΠΑ. Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί έχουν ασχοληθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την υγιεινή διατροφή. Δυστυχώς, σήμερα, που οι μαθητές μας και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν πλήθος οικονομικών προβλημάτων, δε λείπουν οι γνώσεις για την επιλογή υγιεινής τροφής αλλά τα χρήματα για την απόκτησή της. Το φτηνό κυριαρχεί στο τραπέζι των οικογενειών των περισσότερων μαθητών μας, όχι γιατί δε γνωρίζουν ποιο είναι το υγιεινό αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα να το αποκτήσουν.

Σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα:

·                 Ποια είναι η τύχη  όλων των δεδομένων που συλλέχτηκαν και τι είδους επεξεργασία έχει γίνει; Σε τίνος τη διάθεση βρίσκονται αυτά, με ποια χρήση και για ποιο σκοπό; Θυμίζουμε ότι το 2005, το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία» και περιείχε όρους δεσμευτικούς απέναντι στη μεγάλη πολυεθνική για το αν και κάτω από ποιες συνθήκες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα (παραχωρούνταν τα δεδομένα της έρευνας  ως «περιουσία της εταιρείας»). Αν χρειάζονται αυτά τα στοιχεία στο υπουργείο παιδείας, γιατί δεν τα συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του σχολείου ή στη συλλογή στατιστικών που γίνεται κάθε χρόνο, παρά αναθέτει σε «πληρωμένο πρόγραμμα» το φακέλωμα όλων των μαθητών της χώρας;            

·                 Αναγνωρίζεται ότι η διεξαγωγή των μετρήσεων απαιτεί μεγάλο αριθμό διδακτικών ωρών και άρα απώλεια της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής (2-4 εβδομάδες). Το αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Ασφαλώς κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να διαθέσει αυτές τις ώρες από το μάθημα του.

·                 Εισάγει τη διεξαγωγή της έρευνας και στα νηπιαγωγεία και καλούνται οι νηπιαγωγοί να επιφορτιστούν με τις μετρήσεις των νηπίων, μεγιστοποιώντας των τεράστιο όγκο δουλειάς με εξωδιδακτικές εργασίες και με αυτή παντελώς εκτός των υποχρεώσεών τους!!!

·                 Οι καθηγητές πληροφορικής και οι δ/ντές καλούνται να αναλάβουν άλλο ένα έργο, τη στιγμή μάλιστα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος της διοικητικής δουλειάς  (myschool, e-student κ.λπ.).

·                 Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών, που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα. Το Δημόσιο σχολείο δεν είναι τσιφλίκι τους και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κολίγοι τους.

Με βάση τα παραπάνω ο σύλλογός μας καλεί:

·                Το Υπ. Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο, τα χρήματα να δοθούν στην επιχορήγηση των σχολείων για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες μαθητών και δημόσιων σχολείων.

·                 Τους δ/ντές εκπαίδευσης και στις ομάδες Φυσικής αγωγής να μην προχωρήσουν σε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους και να μην αναθέσουν τέτοιο έργο στους εκπαιδευτικούς της ευθύνης τους.

·                 Καλούμε τους δ/ντές και όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στην υλοποίηση τους προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ και έχουν σ’ αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.

·                 Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να ενημερώσουν τους γονείς για όλα τα παραπάνω.

·                 Τους Συλλόγους γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια εταιριών «άγνωστο» ποιων και για ποιους σκοπούς που καλύπτονται με τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας- να μην αποδεχτούν στη μέτρηση των παιδιών τους για το εν λόγω πρόγραμμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγείο
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
«Δεν έκανα κάτι κακό» - Τι λέει η καθαρίστρια που φωτογράφησε το κοριτσάκι στις τουαλέτες σχολείου
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής