Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ Ξάνθης

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 

ΞΑΝΘΗΣ

Ταχ. Δ/νση :Μπρωκούμη 21

Τ.Κ. – Πόλη: 67100 Ξάνθη

Τηλ.-FAX: 2541024394 

[email protected] 

Ξάνθη, 7 Δεκεμβρίου2014

Αρ. Πρωτ.: 68

Μέλη Συλλόγου

ΔΟΕ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στις ψυχολογικές πιέσεις στελεχών για συμμετοχή των Συλλόγων Διδασκόντων στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση».

       Μετά από τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για τη μη συμμετοχή τους στις διαδικασίες αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και συμμετέχοντας στην απεργία αποχή που κήρυξε η ΔΟΕ,  εντείνονται οι πιέσεις από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, τα στελέχη της εκπαίδευσης, αλλά και από τους συναδέλφους μας διευθυντές για νέες συνεδριάσεις για αλλαγή των ειλημμένων αποφάσεων.

     Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ανακοινώσεις για τις σκέψεις του ΥΠΑΙΘ για αποκλεισμό στελεχών από τις επόμενες κρίσεις, για ανεπαρκείς διευθυντές, αλλά και για άφεση αμαρτιών στους διευθυντές που δεν κατέθεσαν το portfolio με τη δικαιολογία ότι δεν πρόλαβαν.

    Συμπαραστάτες και αρωγοί στις απειλές και τους εκβιασμούς και πλάι στο ΥΠΑΙΘ στέκονται και στελέχη της εκπαίδευσης. Πώς  αλλιώς,  άλλωστε,  μπορεί να εξηγήσει κάποιος το ανυπόγραφο ηλεκτρονικό μήνυμα σχολικού συμβούλου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σύμφωνα με το οποίο οι διευθυντές που δε συμμετέχουν στην αξιολόγηση μην καταθέτοντας portofolio θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση για τη μη ανάρτησή του  και ότι η προαξιολογική συνάντηση είναι υποχρεωτική για τους διευθυντές που θα θελήσουν να ξαναγίνουν διευθυντές στις επόμενες επιλογές;

    Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μετατραπεί η σχολική μονάδα από χώρο εκπαίδευσης και δημοκρατίας  σε χώρο αυταρχισμού και υποταγής.

    Θα πρέπει οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να σέβονται τις αποφάσεις των Συλλόγων τους αλλά και τον αγώνα όλων των συναδέλφων που δίνουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία για την απόρριψη των μνημονιακών , αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που προσπαθεί να επιβάλει το ΥΠΑΙΘ.

    Η σπουδή και η βιασύνη που δείχνουν κάποιοι  διευθυντές των σχολείων για αλλαγή των αποφάσεων και των πρακτικών,  αλλά  και για ανάθεση σε ομάδες αυτοαξιολόγησης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συναδέλφων, είναι πράξη αυταρχισμού, παράνομη  και αποτελεί παράβαση καθήκοντος..

Η συγκρότηση ομάδων κατ’ ανάθεση από τους διευθυντές ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΒΑΣΗ και είναι παντελώς απαράδεκτη. Ισοδυναμεί με υποχρεωτική ανάθεση από διευθυντή συγκεκριμένου καθήκοντος σε απεργό, ημέρα απεργίας!!! Ισοδυναμεί δηλαδή με κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία!!!

   Τέτοιες πράξεις και ενέργειες είναι αντισυναδελφικές, καταδικαστέες  και πάνω απ’ όλα απεργοσπαστικές και προσπαθούν να υπονομεύσουν και να διαλύσουν τον αγώνα των εργαζομένων.

   Η προσπάθειά τους αυτή, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη νομοθεσία, γίνεται σκόπιμα από τους διευθυντές προκειμένου να  εδραιώσουν  τη δική τους θέση για μια καλύτερη κατάταξη στο βαθμολογικό πίνακα των αξιολογηθέντων διευθυντών, αδιαφορώντας για τα δεινά που θα προκαλέσουν με τη στάση τους στη δημόσια εκπαίδευση.

     Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, πέρα από την υπηρεσιακή τους υποχρέωση να υλοποιούν τις εντολές του υπουργείου, πρέπει να έχουν ως κύριο μέλημά τους και τη διασφάλιση ενός ήρεμου, συναδελφικού και παιδαγωγικού κλίματος στον σύλλογο διδασκόντων. Και αυτό όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται, αλλά υπονομεύεται καίρια, όταν ο Διευθυντής μεταφέρει συνεχώς την πίεση, που κι ο ίδιος δέχεται από τη διοίκηση, στις πλάτες των συναδέλφων.

     Θέλουμε ακόμη να επισημάνουμε σε όλους τους συναδέλφους, καθώς και στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, ότι η ανάρτηση οποιουδήποτε στοιχείου στο Παρατηρητήριο της ΑΕΕ ισοδυναμεί με συμμετοχή της σχολικής μονάδας στην αυτοαξιολόγηση και με τη συμβολή στη δημιουργία βάσης για σύγκριση και κατηγοριοποίηση των σχολείων και αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνει χωρίς την απόφαση της πλειοψηφίας του συλλόγου διδασκόντων.

     Ο  Ετήσιος Προγραμματισμός για το σχολικό έτος 2014-2015 για την ΑΕΕ,  που αναρτάται στο παρατηρητήριο, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το μοίρασμα τάξεων ούτε με τις σχολικές γιορτές και τις εφημερίες. Είναι διαφορετική συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων και δεν πρέπει να γίνονται λαθροχειρίες.          Όπως αναφέρει η εγκύκλιος της 30/9,  «Σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 2, της με αριθμ. 30972/Γ1/ 05.03.2013( ΦΕΚ 614/2013 τ.β΄) «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης», Υ.Α.

«Κάθε σχολική μονάδα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θέτει τους εκπαιδευτικούς στόχους, προγραμματίζει τις δραστηριότητες του σχολικού έτους και καταρτίζει ειδικά προγράμματα δράσης, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού της έργου».  Ο Ετήσιος Προγραμματισμός αποτελεί βασική λειτουργία της οργάνωσης και της διοίκησης της σχολικής μονάδας, βασίζεται στα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Αξιολόγησης του σχολικού έτους 2013-2014, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις νέες συνθήκες λειτουργίας ή τις ενδεχόμενες αλλαγές που έχουν επέλθει, ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή και η συνέχεια στη λειτουργία του σχολείου».

Αυτός ο προγραμματισμός, είναι προς ανάρτηση στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ, και εδώ εάν ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίσει ότι δεν αναρτάται τίποτα γιατί συμμετέχει στην απεργία-αποχή, ο διευθυντής/τρια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ .

    Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της εκπαίδευσης και του κλάδου, απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους μας και ζητούμε να μην υπαναχωρήσουν και να υπερασπίσουν τις αποφάσεις τους  για συμμετοχή στην απεργία-αποχή, απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα και τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούν τα στελέχη της εκπαίδευσης για την εφαρμογή της αξιολόγησης, προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιοι ώστε να διατηρήσουν τους διευθυντικούς θώκους.

    Επισημαίνουμε, για μια ακόμα φορά, ότι η συμμετοχή στην απεργία της ΔΟΕ είναι άσκηση νόμιμου δικαιώματος, δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, η δε προσπάθεια παρακώλυσης του δικαιώματος αυτού  καθ’ οποιαδήποτε τρόπο συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη και τα όργανα αυτού. (Γνωμ. Μ. Τσίπρα: άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 1264/1982).

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας θα προσφύγει σε  κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν αυθαίρετες αναθέσεις διευθυντών σχολείων σε ομάδες αυτοαξιολόγησης όταν μάλιστα αυτές  αντίκεινται στην κείμενη νομοθεσία. 

   Καλούμε τους συναδέλφους σε περίπτωση που τους γίνει ανάθεση έργου σε ομάδες εργασίας για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, να μην την αποδεχθούν και να ενημερώσουν άμεσα το Δ.Σ. του συλλόγου. 

Ο Πρόεδρος

Ντούμος Δημήτρης

Ο Γραμματέας

Ταμπάκης Θεολόγος

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα