Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ "η Αθηνά"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.

« η Αθηνά »

12 Σεπτέμβρη 2014

ΠΡΟΣ:

τα μέλη του συλλόγου

ΚΟΙΝ: ΔΟΕ, πρωτοβάθμιοι σύλλογοι

 

Ανακοίνωση του συλλόγου:

Συνεχίζουμε ενωμένοι τη μάχη για να μην περάσει η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Όλη την περσινή χρονιά δώσαμε ενωμένοι μια σκληρή μάχη ενάντια στην αξιολόγηση–αυτοαξιολόγηση, που αποτελεί για την κυβέρνηση των μνημονίων στρατηγικό εργαλείο για την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης και το χτύπημα των εκπαιδευτικών.

Στο μέτρο που μας αναλογούσε, ως τοπικός σύλλογος, απέναντι σε κάθε επεισόδιο της κυβερνητικής επίθεσης μέσα στη χρονιά που πέρασε, κόντρα στον επελαύνοντα αυταρχισμό και την επιδίωξη του Υπουργείου να δρομολογήσει την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με το ολοκληρωτικό Π.Δ 152/13, παρατάξαμε τη συσπείρωση των συναδέλφων, ενότητα και αντίσταση με όρους μαζικού κινήματος.

Σημαντικοί σταθμοί σε αυτόν τον αγώνα ήταν η απονομιμοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων με τη συλλογή υπογραφών εναντίωσης στην αξιολόγηση από το 95% των συναδέλφων, η καθολική άρνηση των συλλόγων διδασκόντων για την εθελοντική συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση και τα μαζικά μπλόκα των συναδέλφων απέναντι στα σεμινάρια της ντροπής των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών.

Η μάχη αυτή δεν τελείωσε. Η κυβέρνηση κάτω από την επίμονη δραστηριότητα των Συλλόγων, που αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις της, έχασε την ιδεολογική υπεροπλία και την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων ως προς την αξία της αξιολόγησης. Της γύρισαν την πλάτη οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους και βρήκε ως συμμάχους μόνο τις αργυρώνητες επιστημονικές επιτροπές, σχολικούς συμβούλους και εξαρτημένα από την εξουσία διοικητικά στελέχη. Υποχρεώθηκε σε αναδιπλώσεις, σε επίδειξη αυταρχικού παροξυσμού, σε γελοιοποίηση των διαδικασιών που η ίδια προώθησε, αλλά και σε σημαντικές καθυστερήσεις, που καταγράφονται όλα τελικά ως μια καρικατούρα των αρχικών της επιλογών και  σχεδίων.

Η αντίστασή μας την υποχρέωσε να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε κινήσεις–παρωδία: Η αντίστασή μας την υποχρέωσε να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε κινήσεις–παρωδία: «επιμόρφωσε» εξ αποστάσεως μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι πλέον  με σεμινάρια τους διευθυντές των σχολείων, ενώ προχώρησε σε αξιολόγηση- εξπρές των σχολικών συμβούλων και των πρωτοκλασσάτων στελεχών εκπαίδευσης τον Αύγουστο , όπου όλοι (!!) «αρίστευσαν» πανηγυρικά. Σχεδιάζει, λέει, να ολοκληρώσει μέσα στο Σεπτέμβρη την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων, για να περάσει στον κύριο και αποκλειστικό στόχο της που είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (με ορατό το φάσμα των απολύσεων και της ομηρίας) και της κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσω μιας ολοκληρωμένης αυτοαξιολόγησης. Για να περάσει τα σχέδιά της, διαρρέει ψεύδη μέσω των σχολικών συμβούλων πως επίκειται κατάργηση των ποσοστώσεων και σχεδιάζει σε πρώτη φάση την εθελοντική συμμετοχή των συναδέλφων στην αξιολόγηση με προφανή στόχο να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς με το απατηλό δέλεαρ της μισθολογικής αύξησης.  

Στο Δημόσιο, όπου σύμφωνα με το νόμο Μητσοτάκη (ν. 4250) το 15% των εργαζόμενων αξιολογούνται υποχρεωτικά ως «ελλιπείς», προκειμένου να δημιουργηθεί μια μόνιμη δεξαμενή για απολύσεις-διαθεσιμότητες, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν παρέδωσε την έκθεση αυτοαξιολόγησης και υποχρέωσε την κυβέρνηση να μεταθέτει συνεχώς τις ημερομηνίες εφαρμογής του νόμου, οι οποίες τελικά πήγαν για το τέλος Οκτωβρίου.

Η μάχη συνεχίζεται και είναι αμφίρροπη. Ο σύλλογος « Αθηνά» θα συμμετέχει σε όλες διαδικασίες ακύρωσης στην πράξη της αξιολόγησης, σε όλες τις μαζικές διαδικασίες αντίστασης και ανυπακοής που αναπτύσσονται και καλεί  όλους τους συναδέλφους σε συσπείρωση, ενότητα και αγώνα απέναντι στη βαρβαρότητα που ετοιμάζουν για κάθε εκπαιδευτικό, για κάθε σχολείο. Με βάση και την απόφαση της  Γ. Σ του συλλόγου μας, της 4ης του Ιούνη, την οποία μεταφέραμε στο καλοκαιρινό συνέδριο του κλάδου,  η επίθεση θα συνεχίζεται και θα οξύνεται, εάν η δράση μας ενάντια στην αξιολόγηση δε συνδεθεί με την ανάγκη μιας πιο συνολικής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και την αδίστακτη κυβέρνηση των μνημονίων:

«Η Γ.Σ, στηριγμένη στο πλαίσιο δράσης και στον αγωνιστικό προσανατολισμό του συλλόγου, εκτιμά την ανάγκη μιας πιο συνολικής αντιπαράθεσης σύγκρουσης και ρήξης με την κυβερνητική πολιτική, για να αποτρέψουμε τα εφιαλτικά σενάρια που εξυφαίνονται για τη νέα χρονιά με την ατομική αξιολόγηση, τις απολύσεις, τις μετακινήσεις, τη χειραγώγηση και την εργασιακή τρομοκρατία. Για την αντίσταση στον επαγγελματικό μας αφανισμό, η Γ.Σ καλεί την 83η  ΓΣ της ΔΟΕ, να οργανώσει πανεκπαιδευτικό αγώνα και απεργία διαρκείας με ορίζοντα το Σεπτέμβρη, που θα απευθύνεται και σε άλλους χώρους εργαζομένων. Για την επικύρωση-πραγμάτωση, τη χρονική εξέλιξη, την αποτίμηση και την ανανέωσή της,  την ευθύνη  φέρουν αποκλειστικά οι μαζικές μαχητικές Γ.Σ. των εργαζομένων» (απόφαση Γ.Σ)

Σε αυτά τα πλαίσια συνεχίζουμε να μπλοκάρουμε όλα τα μονοπάτια που οδηγούν στην εφαρμογή της αξιολόγησης και καλούμε:

  • Τους συλλόγους διδασκόντων να μη δρομολογήσουν τις διαδικασίες, τις εκθέσεις και τα «σχέδια δράσης» της αυτοαξιολόγησης

  • Τους συναδέλφους να μη δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή στη διαδικασία της προσωπικής αξιολόγησης, να μη διασπάσουν το εκπαιδευτικό μέτωπο, να μην παραπλανηθούν από την απατηλό κίνητρο της μισθολογικής ανέλιξης, γιατί οι μισθοί είναι καθολικά παγωμένοι με λεόντεια μνημονιακή διάταξη και είναι επίσης  αποδεδειγμένο ότι η αξιολόγηση είναι ομηρία, είναι ο Δούρειος Ίππος της κατάργησης της μονιμότητας και της απόλυσης.

  • Τους συναδέλφους διευθυντές μην υποβάλουν φακέλους για την αξιολόγησή τους ώστε να  ακυρώσουν τις προσπάθειες του ΥΠΑΙΘ για την επιβολή της αξιολόγησης των ποσοστώσεων και των απολύσεων.

Αξιοποιούμε για τα παραπάνω και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία-αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, απόφαση που αφορά και τους εκπαιδευτικούς, απόφαση που δεν κατάφερε το κράτος να την κηρύξει παράνομη και συνέβαλε στη μαζική αντίσταση των εργαζομένων στο Δημόσιο. ( Η τελευταία απόφαση, 21-8-2014, του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ σε ότι αφορά την εκπαίδευση αναφέρει ότι «το Γ.Σ. με ψήφους 45 Υπέρ και 20 παρόντες αποδέχθηκε την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και με απόλυτη πλειοψηφία ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ  την προκήρυξη Απεργίας – Αποχής από όλες τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, αλλά και της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και κάθε διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται σε υλοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (ν. 4024/11, ν. 4142/13, ΠΔ 152/13, ν. 3848/10, ν. 3679/10)…» )

Το Δ.Σ  του συλλόγου θα προχωρήσει σε ενημερώσεις των συναδέλφων και των συλλόγων διδασκόντων στα σχολεία και τις επόμενες μέρες θα καλέσει τους συναδέλφους σε Γενική Συνέλευση, για να χαράξουμε τα συλλογικά μας βήματα και να πάρουμε αποφάσεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                Παζάλος  Γιώργος                                            Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής                                       

                             

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα